Holstein om tale: Frederiksen får blotlagt Løkkes svagheder

ANALYSE: S-formandens tale 1. maj viser, at hun vil gøre sit yderste for at holde Løkke op på hans politik i første halvdel af valgperioden, siger Altingets politiske kommentator. Skipper retter kritik mod Radikale frem for S.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Socialdemokratiets formand har kastet sig offensivt ud i Arbejdernes Internationale Kampdag med en tale, hvor spørgsmålet om tidlig tilbagetrækning fylder meget.

Og Mette Frederiksen får lagt et stærkt snit i dén diskussion, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Langt mere offensivt end hendes forkølede optræden i tv-duellen mod Løkke. Det er det snit, man vil se i valgkampen,” siger han, efter at Mette Frederiksen har holdt sin tale i Aalborg, Aarhus og Odense.

”S-formanden brugte talen til at underminere Løkkes troværdighed i forhold til den super vigtige diskussion om tilbagetrækning. Hun mindede om, at det kun er et par år siden, at de borgerlige ville hæve pensionsalderen. Det er et hårdtslående og effektivt argument,” siger Holstein.

S-formanden ventes i hovedtræk at gentage budskaberne i Fælledparken, hvor hun taler onsdag klokken 15.45.

Læs hele talen her.

Perfekt rød framing af pensionsaftale
Erik Holstein peger på, at Mette Frederiksen får brugt det til sin fordel, at regeringen ikke nåede at lande en aftale om en bedre seniorførtidspension før 1. maj:

"En pæn del af talen er designet til at udstille Løkkes forsøg på politisk skadesbegrænsning. Tag bare denne bemærkning fra talen: 'Nu sidder de partier, der forringede efterlønnen og forhandler om seniorførtidspension. Åbenlyst fordi valget nærmer sig'. Det skal punktere den blå aftale på forhånd," siger Holstein og tilføjer:

”Set fra et socialdemokratisk spin-synspunkt er det en perfekt framing af den aftale om seniorførtidspension, man forventer kommer i morgen torsdag. Det var uheldigt for de blå, at de ikke nåede at lande aftalen tirsdag.” 

Den politiske kommentator peger på, at Mette Frederiksen "som en anden inkvisitor borede i Lars Løkke Rasmussens tidligere synder". Både på pensionsområdet og i miljø- og klimapolitikken. 

"S-formanden minder om, at 'Løkke har forringet klima og miljø 39 gange'. Nok ikke lige et facit, Løkke vil skrive under på, men Venstre er sårbar på miljøområdet efter den mildt sagt omstridte landbrugspakke," siger Erik Holstein.

Han mener, at Mette Frederiksen på den måde lykkes med at eksponere Løkkes svagheder fra tidligere.  

”Talen er et angreb på hovedmodstanderen Venstre. DF bliver ikke nævnt ved navn, men bliver indirekte puttet i den blå boks. Det viser, at DF og S kommer til at stå hårdt over for hinanden i selve valgkampen. Noget andet er så, hvad der sker efter valget,” siger Erik Holstein.

Læs også

SF skal have mere i posen
Også SF's formand, Pia Olsen Dyhr, har holdt 1. maj-tale i to afdelinger af 3F og står på hovedscenen i Fælledparken klokken 14.15.

Hendes budskaber på kampdagen er ifølge Erik Holstein "klassisk SF".

"Der er fokus på nedslidning, som er en dagsorden, Socialdemokraterne ellers er løbet med på det sidste, og kontanthjælpsloftet, klima og velfærd får deres. En slags katalog over, hvad SF gerne vil have valgkampen til at handle om,” siger han.

SF-formanden bruger 1. maj til blandt andet at kræve Moderniseringsstyrelsen nedlagt.

"Den går rent ind, selvom det er genbrug af et to år gammelt forslag. Styrelsen er forhadt af de offentligt ansatte efter sidste års drama om overenskomsterne, som SF også lige får mindet om på den måde,” siger Holstein.

Han kalder Pia Olsen Dyhrs budskaber for "sød musik for baglandet, men ikke ligefrem breaking news".

"Det er godt nok til stampublikummet 1. maj, men der skal være mere i posen, hvis SF skal sikre sig taletid i valgkampen,” lyder dommen.

Skipper angriber Radikale
Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, har valgt at udnytte Socialdemokraternes forslag om tidlig tilbagetrækning for nedslidte til at skabe debat på 1. maj om selve det velfærdsforlig, der blev indgået af et bredt flertal i Folketinget i 2006.

Forliget indebærer blandt andet, at pensionsalderen gradvist stiger i takt med en forlænget levealder blandt danskerne.

”Det er omstridt, om man kan give tidligere pension til nedslidte uden at opsige velfærdsforliget fra 2006. Skipper opfordrede igen Socialdemokraterne til at hugge den gordiske knude over og droppe forliget. Her kan Enhedslisten spille langt mere frit end Socialdemokraterne, og det er logisk af Skipper at udnytte det," siger Erik Holstein.

Ifølge den politiske kommentator viser Skippers tale også, hvor Enhedslisten vil lægge trykket i valgkampen:

"På velfærd og fordelingspolitik snarere end udlændingepolitik, hvor der er uenigheder med Socialdemokraterne,” siger han.

Holstein bemærker også, hvem i rød blok Pernille Skipper vælger at tale sig selv op imod.

”Enhedslistens frontkvinde afstod fra direkte kritik af Socialdemokraterne, men Radikale fik nogle over nakken for partiets ønske om højere pensionsalder, topskattelettelser og mere udenlandsk arbejdskraft,” siger han.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00