Hummelgaard til DA og Dansk Erhverv: I er ikke på linje med jeres medlemmer

DEBAT: Selvom de påstår det, lytter direktørerne for Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Erhverv ikke til, hvad deres medlemmer mener om tidlig pension og øget udenlandsk arbejdskraft, skriver Socialdemokraternes Peter Hummelgaard Thomsen. 

Af Peter Hummelgaard Thomsen
Folketingsmedlem (S)

Det var en noget sælsom oplevelse at læse det svar, som direktøren for Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, og Dansk Erhvervs Brian Mikkelsen forleden skrev til mig i Altinget.

De bekræfter desværre mit indtryk af, at to af arbejdsgivernes førende lobbyister er helt ude af trit med de bekymringer, som optager en stor del af danskerne - og faktisk også mange af deres egne medlemmer.

I mit oprindelige indlæg opfordrede jeg de to lobbyister til at lytte til de af deres medlemmer. De er oprigtigt bekymrede for den stigende ulighed i Danmark og ikke mindst de sociale og politiske konsekvenser, det kan få, hvis udviklingen fortsætter, og som også vil skade erhvervslivet.

Brexit i Storbritannien, valget af Donald Trump i USA, og De Gule Veste i Frankrig er reaktioner på den utryghed, der følger med globalisering og stigende økonomisk ulighed.

Arbejdsgivere er mere fremsynede end direktørerne
Men i indlægget forholder de to direktører sig slet ikke til den bekymring. I stedet bruger de hele indlægget på at lufte den gamle traver om, at vores velfærdssamfund bryder sammen, hvis vi ikke importerer mere udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU. Ud over det kritiserer de samtidig vores forslag om at indføre en ny ret til tidlig pension for de nedslidte og for dem, der har været mange år på arbejdsmarkedet.

Heldigvis viser tallene, at mange arbejdsgivere her er mere fremsynede end både DA og DE.

Eksempelvis viser en stor undersøgelse fra Aalborg Universitet, at Brian Mikkelsen er ude af trit med arbejdsgiverne, når han udtaler, at ”vi bør hæve, ikke sænke pensionsalderen.” Forskerne har spurgt 2.500 arbejdsgivere, og af dem svarer 52 procent, at pensionsalderen ikke bør hæves. Derimod mener kun 15 procent, at den skal hæves.

Mange arbejdsgivere kan nemlig godt se, at nogle af deres medarbejdere ikke bare kan blive ved med at arbejde, til de er over 70 år. De ønsker ikke at se trofaste medarbejdere slide sig i stykker, men under dem også nogle gode år på pension med børn og børnebørn.

Klart nej
Hvad angår den udenlandske arbejdskraft, så kan virksomhederne jo allerede i dag hente højt specialiseret arbejdskraft til Danmark. Vi er åbne for at se på, om det skal gøres mere enkelt. Eksempelvis har vi netop foreslået at gøre den såkaldte fast-track-ordning for specialiseret arbejdskraft mere fleksibel.

Men vi siger klart nej til at sænke beløbsgrænsen for, hvornår man kan få arbejde i Danmark − sådan som både regeringen og arbejdsgiverne ønsker. En lavere beløbsgrænse handler nemlig slet ikke om at tiltrække specialiseret arbejdskraft. Det handler om at presse lønningerne for især faglærte og ufaglærte på vores arbejdsmarked. Det siger vi – sammen med et stort flertal i Folketinget – klart nej til.

Kombinationen af mere lavtlønnet indvandring og højere pensionsalder for de nedslidte vil kun skabe mere ulighed, usikkerhed og utryghed i Danmark. Præcis som topcheferne har advaret om.

Derved er vi tilbage ved mit oprindelige budskab til arbejdsgiverne: Lyt nu til advarslerne fra jeres egne medlemmer!

Forrige artikel V-borgmester: Kig mod København, hvis I vil have flere unge i job V-borgmester: Kig mod København, hvis I vil have flere unge i job Næste artikel Finans-arbejdsgivere: Nyt erhvervsudspil fra Socialdemokratiet er fornuftigt Finans-arbejdsgivere: Nyt erhvervsudspil fra Socialdemokratiet er fornuftigt
Radikale kræver seniorjob afskaffet

Radikale kræver seniorjob afskaffet

FINANSLOV: Seniorjobordningen er dyr og unødvendig, mener Radikale, som kræver ordningen afskaffet i forbindelse med finanslovsforhandligerne. Glem det, det kommer ikke til at ske, lyder det fra Enhedslisten og SF.