K om barsel: EU skal ikke blande sig

SUVERÆNITET: Det er et udtryk for politikere, der ikke kan få deres politik igennem i hjemlandet, når EU-Kommissionen foreslår øremærket barsel til begge forældre, mener Rasmus Jarlov (K).

EU skal holde sig fra at lovgive om barselsrettigheder.

Det mener Konservatives EU-ordfører, Rasmus Jarlov, i kølvandet på nyheden om, at EU-Kommissionen er på vej med et forslag om øremærket forældreorlov.

”Der er ting, som EU ikke skal blande sig i, og det her er en af dem. Det ligger uden for, hvad det europæiske samarbejde bør handle om,” siger Rasmus Jarlov.

Han mener, at sociale rettigheder og forhold som ligestilling skal være nationale anliggender.

”Der er tale om politikere, der ikke er i stand til at komme igennem med deres holdninger i deres nationale parlamenter, og så forsøger de at presse dem igennem i EU i stedet. Hvis man ikke har flertal i sit eget land, må man tage debatten der i stedet,” siger Jarlov.

Læs mere: EU barsler med øremærket forældreorlov

Principielt vigtig sag
Forslaget fra EU-Kommissionen går på fire måneders øremærket orlov til begge forældre, viser et udkast, som Altinget har set.

En sådan ordning får ellers ros fra FTF-formand Bente Sorgenfrey:

”Det er et vigtigt signal og også fint i tråd med, at vi mener, at vi skal have mere øremærket barsel til fædre. Så det er en god opbakning til danske synspunkter,” siger Bente Sorgenfrey.

Men Rasmus Jarlov mener, det er en malplaceret diskussion.

”Jeg ville heller ikke gå til EU og få gennemført, at vi skal have sænket topskatten eller boligskatterne,” siger K-ordføreren.

Han afviser, at hans modstand blot bunder i politisk uenighed.

”Nej, for vi er ikke uenige om, at der skal være barselsrettigheder. Det har vi allerede i Danmark. Det handler om kompetencefordelingen, og det er principielt meget vigtigt, at EU ikke blander sig i alt. Det tror jeg også, de fleste danskere vil være enige i.”

Forslaget fra EU-Kommissionen bliver fremlagt i sin endelige form onsdag.

Forrige artikel Er finanskrisen forbi? Overenskomsterne siger både ja og nej Er finanskrisen forbi? Overenskomsterne siger både ja og nej Næste artikel Danske politikere vil ikke med på EU’s sociale flagskib Danske politikere vil ikke med på EU’s sociale flagskib
S og R forhandler om at lokke deltidsansatte op på fuld tid

S og R forhandler om at lokke deltidsansatte op på fuld tid

ARBEJDSUDBUD: Over 400.000 danskere arbejder deltid, viser ny DA-analyse. Fagforbund ser kæmpe potentiale i at øge arbejdsudbuddet ved at flytte ansatte fra deltid til fuldtid. Radikale bekræfter, at det indgår i regeringsforhandlingerne.