Kampen om de forsikrede ledige

BAGGRUND: A-kasserne overtager en del af kommunernes kontakt med forsikrede ledige i Københavns Kommune, og beskæftigelsesministeren og beskæftigelsesborgmesteren er uenige om, hvorvidt det er godt for de ledige. Aftalen er en smagsprøve på arbejdsmarkedspolitikken under S-SF, mener ekspert, som påpeger, at a-kasserne ikke nødvendigvis er bedre end jobcentrene.
Foto: Pressefoto
Marie Dissing Sandahl

Det er ingen hemmelighed, at vi mener, at indsatsen ikke bør være kommunaliseret, og at vi i stedet ønsker en nationalt forankret beskæftigelsespolitik rettet mod de forsikrede ledige. På den måde sikrer vi, at man får den samme behandling i Gedser og København.

Lizette Riisgaard
Næstformand, LO
Københavns Kommune har afleveret en del af de opgaver, som de fik med kommunaliseringen i 2009, til a-kasserne. Et permanentgjort forsøg betyder, at a-kasserne står for kontakten med de forsikrede ledige i de første seks måneder af ledighedsperioden.

Og beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) er slet ikke i tvivl om, at det er den bedste løsning for alle. Den ledige besværes ikke af dobbelt-op på samtaler, og det er det vigtigste, men det er også et bud på en ny arbejdsmarkedspolitik, forklarer hun.

"Mit håb er, at Christiansborg - uanset hvilken farve regeringen får - vil lade sig inspirere af vores arbejdsmarkedsmodel, for vi har jo en model, som tilfredsstiller alle parter og de ledige. Så jeg vil være stolt af det, hvis København kunne stå i spidsen for at være med til at lave ny beskæftigelsespolitik og -system," siger Anne Mee Allerslev og understreger, at det alene er hensynet til den ledige, som motiverer hende til aftalen med a-kasserne.

Støjberg: Stram jer an
Men det er den helt forkerte vej at gå, hvis man spørger landets beskæftigelsesminister, Inger Støjberg (V). Kommunaliseringen er ifølge hende vejen frem, og det er vigtigt at fortsætte i den retning, som regeringen har udpeget. Og det er igen udelukkende af hensyn til de ledige, understreger ministeren, selvom kommuneøkonomi også spiller ind.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00