Debat

Krifa: Behov for bedre, ikke kun flere jobs

DEBAT: Danskernes arbejdsliv trænger til forbedringer, lyder det fra Krifa-formand Søren Fibiger Olesen. Arbejdet skal give mening for medarbejderne, skriver han og fremhæver fleksibilitet og medbestemmelse som centrale nøgleord.

Krifas formand, Søren Fibiger Olesen, understreger vigtigheden af den værdipolitiske dagsorden på arbejdsmarkedsområdet og slår på tromme for ikke bare flere, men også bedre jobs.
Krifas formand, Søren Fibiger Olesen, understreger vigtigheden af den værdipolitiske dagsorden på arbejdsmarkedsområdet og slår på tromme for ikke bare flere, men også bedre jobs.Foto: Pressefoto, Krifa
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Fibiger Olesen
Formand for Krifa

For nylig præsenterede Ugebrevet A4 en undersøgelse, der viste, at politikernes interesse for at diskutere arbejdsmarkedspolitik, herunder emner som job, ledighed og dagpenge, er aftagende. 

Både arbejdsgiverne hos Dansk Industri og LO-fagbevægelsen har i den forbindelse advaret imod en folketingsvalgkamp, hvor værdipolitik fylder mere end vækst og beskæftigelse. 

For mig er der ikke tale om et enten-eller. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected].

Jeg er helt enig med både Dansk Industri og LO om, at vi selvfølgelig skal have vækst og jobskabelse højt på den politiske dagsorden. 

Men i Krifa ønsker vi ikke kun flere jobs, men også bedre jobs. Vi ønsker både en vækstdagsorden og en værdipolitisk dagsorden. 

Hvis vi for alvor vil gøre noget ved problemerne med arbejdsbetinget stress, er vi nødt til at sikre os, at eksempelvis småbørnsforældre ikke stresses unødigt af børnenes sygedage.

Søren Fibiger Olesen
Formand for Krifa

Som formand for en moderne og værdibaseret arbejdsmarkedsorganisation er det helt naturligt for mig at arbejde for, at arbejdsmarkedspolitikken også kommer til at handle om værdier og ikke kun om vækst. 

Arbejdet skal give mening
I Krifa har vi en mission om at bringe god arbejdslyst til danske lønmodtagere. Missionen God Arbejdslyst handler ikke mest om vækst, men om værdier.

God Arbejdslyst handler netop om at skabe bedre jobs. God Arbejdslyst er ikke bare en hilsen. 

God Arbejdslyst er, når vi giver kollegaen en hjælpende hånd eller et opmuntrende ord med på vejen. 

God Arbejdslyst er også, når den enkelte lønmodtager befinder sig på den rette hylde og føler, at arbejdet giver mening. 

En ny undersøgelse med navnet God Arbejdslyst Indeks 2015, der er en kortlægning af, hvad der skaber arbejdsglæde på de danske arbejdspladser, og hvad der bidrager til det gode (arbejds)liv for den enkelte, slår fast, at det at have et job med mening er det vigtigste for danskernes arbejdslyst. 

Undersøgelsen, der er gennemført af Gallup for Institut for Lykkeforskning og af Krifa, viser, at jo mere meningsfyldt, man finder sit arbejde, jo større arbejdsglæde oplever man. 

Når vi ønsker at sætte fokus på bedre jobs og ikke kun flere jobs, er der for os i særlig grad tale om en værdipolitisk dagsorden. 

I en tid, hvor næsten 900.000 danskere lider under forhøjet stressniveau, og hvor næsten 35.000 dagligt er sygemeldt på grund af arbejdsbetinget stress, er der behov for at se nærmere på, ikke blot hvordan vi skaber flere jobs, men i særdeleshed også behov for at undersøge, hvordan vi skaber bedre jobs.

Medbestemmelse styrker balancen
Men hvordan får vi så bedre jobs, og hvordan sikrer vi god arbejdslyst for danske lønmodtagere? Det har vi flere gode bud på i Krifa. 

For det første får vi bedre jobs, hvis vi sikrer os, at medarbejderne i højere grad inddrages og får medbestemmelse på deres egen arbejdsdag. 

I føromtalte undersøgelse fremgår det blandt andet, at danskernes indflydelse på deres egen arbejdsdag ligger relativt lavt. 

Tidligere på året gennemførte YouGov en større undersøgelse om arbejds- og familieliv for Krifa, der ligeledes understøtter denne tendens. 

Således viser undersøgelsen fra YouGov, at en tredjedel af os dagligt eller ugentligt oplever at skulle møde tidligere eller gå senere hjem fra arbejde end planlagt. 

Større medbestemmelse på tilrettelæggelsen af egen arbejdsdag vil styrke ikke blot den enkeltes medbestemmelse, men også balancen mellem familie- og arbejdsliv. Det giver god mening.

Ned med stressniveauet
For det andet får vi bedre jobs, hvis vi sikrer os, at medarbejderne får optimale betingelser for en god balance mellem familie- og arbejdsliv. 

Hvis vi for alvor vil gøre noget ved problemerne med arbejdsbetinget stress, er vi blandt andet nødt til at sikre os, at eksempelvis småbørnsforældre ikke stresses unødigt af børnenes sygedage. 

Derfor foreslår Krifa, at børnefamilier får ret til 10 dages betalt frihed per barn per år, med en kompensation svarende til højeste dagpengesats, som eksempelvis kan bruges i forbindelse med barns sygdom. Det giver god mening.

For det tredje bør politikerne arbejde for en reel ret til deltid. 

Eksempelvis har svenske forældre ret til at arbejde op til 75 procent af normal arbejdstid helt indtil barnet fylder otte år. 

Måske kunne vi for familiernes skyld lade os inspirere af det i Danmark? 

Lovgivning og overenskomster bør understøtte mennesker i at kunne arbejde på deltid, hvis det er det, de ønsker, eller har mulighed for. Det giver god mening.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Fibiger Olesen

fhv. formand, Krifa, fhv. formand, The World Organization of Workers
fotohandler (1980)

0:000:00