Krifa svarer 3F: Lovbestemt mindsteløn er mere demokratisk

DEBAT: Endnu engang forsvarer 3F den danske model, men faktisk tillader den danske model social dumping. Skal man komme det til livs, er en lovbestemt mindsteløn et af midlerne, skriver Søren Fibiger Olesen.

Af Søren Fibiger Olesen
Formand for Krifa

I et debatindlæg på Altinget 26. oktober – som så mange gange før – slår 3F’s forbundssekretær Henning Overgaard på tromme for den danske model. Det er den samme gamle svada, der altid kommer, så snart der er nogen, der stiller sig kritisk over for modellen.

I Krifa anerkender vi den danske model, som i mange situationer har opfyldt sit formål. Men det er simpelthen på tide, at Henning Overgaard, 3F og resten af LO-forbundene ser virkeligheden i øjnene.

Tidssvarende og demokratisk
Det er hverken noget, katten har slæbt ind eller hykleri af værste skuffe, når vi siger, at den danske model trænger til et serviceeftersyn. Tværtimod. Der er unægteligt sket meget, siden den danske model så dagens lys.

En udvikling, der blandt andet omfatter en øget globalisering, en hastigt dalende organisationsgrad, en enorm vækst af medlemmer af faglige organisationer uden for hovedorganisationerne og stigende påvirkning fra EU.

Lad os nu sande udviklingen og se den danske model efter i sømmene, så den bliver tidssvarende og ikke mindst demokratisk.

Den danske model tillader social dumping
Jeg kunne fristes til at sige, at den danske model faktisk tillader social dumping. For social dumping kan kun undgås, hvis hele arbejdsmarkedet er overenskomstdækket, eller vi har nogle grundlæggende lovbestemte rettigheder, der gælder for alle lønmodtagere.

Førstnævnte har fagbevægelsen forsøgt i mere end 100 år uden at lykkes. Der er stadig flere hundrede tusinde danskere, der arbejder uden en overenskomst.

Almengørelse er nødvendigt
Der skal altså andre midler i brug for at komme social dumping til livs – og det, mener vi, at en lovbestemt mindsteløn kan gøre. Det er ikke et quickfix. Det er en langsigtet løsning, der skal sikre alle danske lønmodtagere basale rettigheder som en minimumsløn, arbejdsmarkedspension, opsigelsesvarsler og ret til barnets første sygedag.

En lovbestemt mindsteløn kan ske gennem en almengørelse af overenskomster – på den måde sikres en fair mindsteløn, hvor arbejdsmarkedets parter forhandler en minimumsløn, som ophøjes til lov. I bedste trepartforhandlings-stil.

Det er på tide, at Henning Overgaard og co. ser virkeligheden i øjnene – for de danske lønmodtageres skyld.

Forrige artikel LO: Her er fem myter om Arbejdstilsynet, vi skal komme til livs LO: Her er fem myter om Arbejdstilsynet, vi skal komme til livs Næste artikel Fagforening og arbejdsgivere: 3F’s syn på samfundet er fanget i svundne tider Fagforening og arbejdsgivere: 3F’s syn på samfundet er fanget i svundne tider