Debat

Krifa: Voksen-mobbere kan lære af børnene 

DEBAT: I anledning af Skolernes Trivselsdag er det vigtigt at tale om, at også voksne mobber. Derfor kunne man med fordel lave lave en antimobbestrategi på alle arbejdspladser, skriver formand for Krifa Søren Fibiger Olesen.

Der er Skolernes Trivselsdag rundt om på landets skoler. Det kan arbejdspladserne lære meget af, mener Søren Fibiger Olesen.
Der er Skolernes Trivselsdag rundt om på landets skoler. Det kan arbejdspladserne lære meget af, mener Søren Fibiger Olesen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Søren Fibiger Olesen
Formand for Krifa

I dag er det Skolernes Trivselsdag.

Et rigtig godt og vigtigt initiativ, som blandt andet Red Barnet står bag.

Formålet er at sætte fokus på klassens og skolens sociale trivsel og finde frem til værdierne for fællesskabet, og hvordan de udleves.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Et vigtigt frø
Som formand for en fagforening ser jeg med stor begejstring på initiativet.

For ikke alene rammer det direkte nu og her ned i skoleelevernes hverdag i klassen med de udfordringer, den måtte have.

Det er altså ikke udelukkende i skolerne blandt børn og unge, at mobning er et stort problem. Det er rykket med ind på de voksnes domæner, og det skal vi tale om og reagere på. 

Søren Fibiger Olesen
Formand for Krifa

Trivselsdagen sår også nogle rigtig vigtige frø i de børn og unge mennesker, som er fremtidens medarbejdere og kollegaer på vores allesammens arbejdspladser.

Frø, der kan være helt simple, måske åbenlyse, og bare handle om, at vi for eksempel hjælper og støtter og taler ordentligt til hinanden. Og ikke om hinanden. 

Voksne mobber også
Men det er måske ikke så simpelt, som det er skrevet. I Krifa ved vi fra egne undersøgelser blandt danskerne, at hver femte oplever mobning på arbejdspladsen, og hver fjerde har en leder, der bagtaler.

Det er altså ikke udelukkende i skolerne blandt børn og unge, at mobning er et stort problem. Det er rykket med ind på de voksnes domæner, og det skal vi tale om og reagere på. 

I skoleverdenen har de så nu en årlig trivselsdag mange steder. Og vi kan lære mere af vores børns verden: Det er et lovkrav, at alle grundskoler har en antimobbestrategi. Tænk, om vi kunne brede sådan et lovkrav ud til vores voksne verden, eftersom problemet er det samme? 

Læs også

Obligatorisk stresspolitik
I Krifa presser vi på for lovkrav om en obligatorisk stresspolitik på alle arbejdspladser, hvor medarbejdere og ledere i fællesskab skal forholde sig til blandt andet forebyggelse og håndtering af mobning.

Vi har også her hos Altinget tidligere talt for, at psykisk vold skal ligestilles med fysisk vold, ikke bare i de helt nære relationer, men også omfatte de mennesker man hver dag færdes op ad på sin arbejdsplads.

Jeg håber uanset, at tallene for voksenmobning på arbejdspladsen vil rette sig, efterhånden som dem, der er børn i dag, indtager arbejdsmarkedet med en forforståelse for trivsel og værdier i fællesskaber.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Fibiger Olesen

fhv. formand, Krifa, fhv. formand, The World Organization of Workers
fotohandler (1980)

0:000:00