Kuffertslæberens søn skal knække S-regeringens hårdeste nødder

OVERDRAGELSE: Peter Hummelgaard varsler trepart om både pension og udenlandsk arbejdskraft. Den nye beskæftigelsesminister har tætte bånd til 3F, men skal nu sikre et mindst lige så godt forhold til arbejdsgiverne.

Troels Lund Poulsen gav en børnebog til sin efterfølger Peter Hummelgaard, og fik Arbejdersangbogen retur.
Troels Lund Poulsen gav en børnebog til sin efterfølger Peter Hummelgaard, og fik Arbejdersangbogen retur.Foto: Claus Bjørn Larsen / Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

21:15 onsdag aften ringede Peter Hummelgaards telefon. I den anden ende var Mette Frederiksen med et tilbud, der næsten var for godt til at være sandt.

Posten som beskæftigelsesminister er et drømmejob for den 36-årige arbejdersøn fra Tårnby.

"De fleste, som går ind i politik, har jo forestillet sig den situation, hvor statsministeren ringer og tilbyder en ministerpost. For mig var det i den hedeste version af den drøm, at tilbuddet lød på posten som beskæftigelsesminister," siger han.

Hængemule afløst af engagement
Torsdag eftermiddag fik Peter Hummelgaard formelt overdraget posten af Troels Lund Poulsen (V), der har været beskæftigelsesminister siden 2016.

Det bliver tæskehamrende svært, fordi vi allerede nu kan se, at der ligger en mur af modstand.

Peter Hummelgaard
Beskæftigelsesminister (S)

Til forskel fra sin afløser lå Beskæftigelsesministeriet for Troels Lund Poulsen dengang meget langt nede på listen over ministerdrømme.

"Jeg afslører nok ikke nogen stor hemmelighed ved at sige, at det ikke lige var det, jeg havde tænkt, da jeg forlod Erhvervsministeriet. Og jeg må indrømme, at jeg hang en lille smule med mulen, da jeg kom herover," siger han.

Men Troels Lund Poulsen er endt med at vokse godt ind i det job, han aldrig havde drømt om. Og det er ikke uden vemod, at han nu forlader det.

"Det har været en spændende politisk rejse. Hvem skulle have troet, at det blev beskæftigelsesminister, jeg havde været i længst tid," siger Troels Lund Poulsen, som har en fortid som både miljøminister, skatteminister, undervisningsminister og erhvervsminister.

Kærlighedserklæringer gør indtryk
Blandt arbejdsmarkedets parter genlyder skudsmålet, at Troels Lund Poulsen har været en positiv overraskelse. En indledende skepsis for fuldblodspolitikeren, som kom anstigende med et blakket ry efter sin rolle i Stephen Kinnock-sagen, er blevet gjort til skamme.

Han har i parternes øjne tværtimod vist sig som en lyttende, inddragende og engageret minister.

Især i fagbevægelsen har det gjort indtryk, at Troels Lund flere gange har kastet sig ud i kærlighedserklæringer til den danske model – hvilket har bidraget til at lappe det åbne sår, som Vejlegårds-konflikten i 2012 havde skabt mellem blå blok og de røde fagforeninger.

Har sat store og små hjul i sving
Departementschef Jakob Jensen fremhæver flid, rettidighed og afvæbnende jysk humor som dyder, der har karakteriseret Troels Lund Poulsen som beskæftigelsesminister.

"Du har indgået en lang række flotte politiske aftaler, hvor vi drejer på de helt store hjul i samfundet," lød det i talen til den afgående minister.

Departementschefen fremhæver et nyt dagpengesystem for selvstændige og freelancere, en ny ferielov, en ny bred arbejdsmiljøaftale, trepartsaftalen om voksen- og efteruddannelsessystemet og den store afbureaukratisering af beskæftigelsessystemet som resultater, Troels Lund kan være stolt af.

Og så har den nu tidligere beskæftigelsesminister ifølge Jakob Jensen samtidig haft et godt blik for de små hjul i samfundsmekanikken – som betyder noget for den enkelte – for eksempel modregningsregler for frivillige brandmænd og kvinders mulighed for at gå uforstyrret i bad i skurvognen.

I morgen kommer problemerne
Den nye beskæftigelsesminister får også varme ord med på vejen af den gamle.

"Det er et rigtig godt valg, Mette Frederiksen har truffet. Jeg kender dig som en flittig og dygtig politiker. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at du får en spændende tid her som minister. Men du skal nyde din første dag, for i morgen kommer problemerne," lød det drillende fra Troels Lund ved ministeroverdragelsen.

Peter Hummelgaard erkender, at der ligger tunge opgaver på hans nye skrivebord.

"Der venter store og vigtige opgaver. Både dem, som Troels har efterladt, men i særdeleshed også dem, som vores nye regering har sat på dagordenen," siger han.

Læs også

Selv om han ikke har nogen forudgående ministererfaring, bliver det Peter Hummelgaard, der skal forsøge at indfri valgløftet om en tidlig ret til pension for nedslidte.

En opgave, som ifølge statsminister Mette Frederiksen er blandt de allervigtigste i den kommende regeringsperiode, men hvor hun også kraftigt indikerer, at hun selv kommer til at sætte sig for bordenden i forhandlingerne.

"Det bliver tæskehamrende svært, fordi vi allerede nu kan se, at der ligger en mur af modstand," siger Peter Hummelgaard med henvisning til den erklærede modstand fra V, K, LA, DF og R mod at medvirke i en aftale om differentieret pension.

Arbejdsmarkedets parter er nøglen
Den nye beskæftigelsesminister håber dog at kunne slå hul i det alternative flertal ved at inddrage arbejdsmarkedets parter.

"Jeg har den grundindstilling, at det er i dynamikken med parterne, at vi finder nøglen til at løse de største samfundsudfordringer," siger han.

Det er endnu for tidligt at sige, hvilke temaer der skal gøres til genstand for kommende trepartsforhandlinger. Men tidlig pension for nedslidte er et oplagt trepartstema, lyder det fra Peter Hummelgaard.

Udenlandsk arbejdskraft skal i trepart
Udenlandsk arbejdskraft er et andet vigtigt tema, som den nye minister finder oplagt at lægge på trepartsbordet.

"Vi vil helt klart gerne bruge parterne til at finde en fælles forståelse mellem lønmodtagere og arbejdsgivere om, hvordan vi rent praktisk løser de problemer, der er med til at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, som balancerer over for hensynet til, at det ikke skal virke løndumpende," siger han.

Udenlandsk arbejdskraft har i regeringsforhandlingerne udgjort en kløft mellem Radikale, som ønsker at sænke den såkaldte beløbsordning, og Socialdemokratiet, som står fast på at bevare den på det nuværende niveau.

En del af kompromiset er blevet, at beskæftigelsesministren får bemyndigelse til at udpege stillingsområder, hvor der kan dispenseres fra beløbsordningen.

"Det er en af de ting, der ligger i forståelsesteksten, og som jeg sammen med ministeriets dygtige folk allerede fra på mandag skal begynde at kigge på," bekræfter Peter Hummelgaard.

Tre hypersensitive sager
Som om det ikke skulle være nok med differentieret pension og udenlandsk arbejdskraft, har den nye beskæftigelsesminister også en tredje hypersensitiv sag på sit nye skrivebord.

Kontanthjælpsloftets fremtid og den planlagte ydelseskommission kommer nemlig også til at høre helt eller delvist til under Beskæftigelsesministeriet – som efter centraliseringen af langt de fleste overførselsindkomster går under øgenavnet 'ydelsesministeriet'.

Peter Hummelgaard er uddannet jurist, men har gennem sin politiske karriere holdt arbejderfanen højt. På sin hjemmeside skilter han med, at han er søn af en kuffertslæber og en rengøringsdame.

"I forhold til de opgaver, der venter, vil jeg sige, at jeg ved, hvor jeg kommer fra. Jeg kommer fra et miljø, hvor langt de fleste har korte uddannelser, lave lønninger, og som bruger deres krop i deres arbejde, og for hvem tilværelsen ikke altid er super nem," siger han.

Vokset op i 3F's fagforeningslokaler
Den nye beskæftigelsesminister lægger heller ikke skjul på sit tætte tilhørsforhold til fagbevægelsen.

"Jeg er praktisk talt vokset op i 3F's fagforeningslokaler i Kastrup, og det er klart, at det er det arbejde, jeg bringer med ind i ministeriet," lød det ved ministeroverdragelsen.

Peter Hummelgaard har tidligere været ansat som konsulent i formandssekretariatet i 3F - som i øvrigt også har haft ministerkollegerne Mattias Tesfaye og Pernille Rosenkrantz-Theil på lønningslisten.

Umiddelbart kunne fagbevægelsen næppe ønske sig en bedre mand i Beskæftigelsesministeriet. På den anden side spekuleres der i, om Peter Hummelgaard har de fornødne relationer og forhandlingskapital over for arbejdsgiverne, som kan blive afgørende i forhold til at gennemføre trepartsforhandlinger.

Ifølge Hummelgaard selv har han dog et glimrende forhold til arbejdsgiverne.

"Heldigvis har jeg rigtig gode relationer langt ind i en række af arbejdsgiverorganisationerne, og jeg har også haft et godt samarbejde med dem i de sidste fire år på mit ordførerområde," siger han.

Men det er jo ingen hemmelighed, at du har tæskegode relationer til fagbevægelsen. Skal du ikke ud og drikke en masse kaffe med arbejdsgiverne, så du kan få et lige så godt forhold til dem?

"Jo, det kan du tro, jeg skal. Jeg har den allerstørste respekt for arbejdsgiverorganisationerne, men også for alle de virksomheder, som skaber forudsætningerne for, at vi er et rigt og velstående samfund. Så det er da helt klart en bunden opgave," slutter Peter Hummelgaard.

Dokumentation

CV

Peter Hummelgaard Thomsen, født 17. januar 1983 i Tårnby, søn af ekspeditionsarbejder Jan Thomsen og rengøringsassistent Susanne Pedersen.

Politisk karriere:

  • Valgt til Folketinget i Københavns Storkreds i 2015
  • Formand for skatteudvalget og EU-ordfører
  • Kandidat for Socialdemokratiet i Tårnbykredsen fra 2014
  • Kandidat for Socialdemokratiet i Sundbyøsterkredsen 2012-2014
  • 2008-2012 formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

Erhvervserfaring:

  • Beskæftigelsepolitisk konsulent, 3F, formandssekretariatet, 2014-2015
  • Konsulent, Advice A/S, 2012-2014
  • Juridisk student, Udenrigsministeriet, 2005-2008

Uddannelse: 

  • Cand.jur., Københavns Universitet, 2004-2012
  • Student, Tårnby Gymnasium, 2000-2003
  • Folkeskole, Skottegårdsskolen, 1989-1999

Forfatter til 'DeltagerDanmark', 2013, og 'Den syge kapitalisme', 2018.

Bor på Amager med sin kæreste og lille datter.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Jensen

Departementschef, Børne- og Undervisningsministeriet, fhv. adm. direktør, DBU
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00