Debat

Læge: Ingen tør diskutere misbrug af sygemeldinger

DEBAT: Praktiserende læge og regionspolitiker Marianne Mørk Mathiesen (LA) er ærgerlig over, at ”Det Officielle Danmark” fornægter eller slet ikke ønsker at diskutere, om for mange fejlagtigt bliver sygemeldt.

 

Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Download foto i høj opløsning

Jeg har været ansat på Altinget siden 2005. Jeg er netværks- og innovationsredaktør, men har tidligere været redaktør for Altinget: sundhed miljø, transport og social. Jeg er desuden vært på en stribe sundhedsrelaterede netværk og Altingets psykiatrinetværk. Ud over at udvikle nye tiltag på Altinget skriver jeg også sundhedspolitiske analyser og artikler.

Jeg er uddannet på DMJX i Århus og Hogeschool Van Utrecht i Holland. Under præsidentvalget i 2004 arbejdede jeg fire måneder for DR i Washington som researcher. Og jeg har været en tur forbi DR-Livsstil i Århus i 2005.

Jeg er delvist uddannet landmand og har været udstationeret to gange som FN-soldat.

 

 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marianne Mørk Mathiesen,
Medlem af regionsrådet Syddanmark (LA) og praktiserende læge.

I onsdag bragte Altinget indlæg fra mig, hvor jeg postulerer, at smertegrænsen for sygemeldinger har ændret sig.

LÆS: Læge: Stort behov for opgør med dansk sygemeldings-kultur

 "At være ked af det" eller "at have travlt" tolkes ofte som depression og stress.  

De praktiserende læger føler sig presset til sygemeldinger, som ofte bliver skrevet på et for tyndt grundlag. Tilbage står de personer, der aldrig melder sig syge, og som derfor må arbejde dobbelt så hårdt. Arbejdsgivere står magtesløse.

Sygdomsbegrebet misbruges til skade for de syge
Sygdomsbegrebet "depression" udvandes og misbruges, til skade for de virkelige syge. 

På grund af min min artikel endte jeg i en ren mediestorm. Ekstra Bladet og Aftenshowet lavede hver især en lille "læser/ seer undersøgelse", hvor ca 70-80% af danskerne mente, at danskerne var for pylrede og meldte sig syge for ofte. 

Men det officielle Danmark, bl.a de praktiserende lægers fagforening og BUPL fornægtede problemet.

Ingen ville debattere med mig
I Aftenshowet på DR, hvortil jeg var inviteret, kunne man ikke finde personer, der ville duellere med mig. Hverken DI, patientforeninger, andre politikere eller interessegrupper ønskede at deltage.

Til gengæld har jeg fået adskillige positive tilkendegivelser fra praktiserende læger, fagforeningsformænd, arbejdsgivere og almindelige borgere. 

Det er ikke nemt at ændre de ting, som plager de fleste af os danskere, når det officielle Danmark ikke tør diskutere problemer, som er kontroversielle og politisk ukorrekte. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00