Læge: Ingen tør diskutere misbrug af sygemeldinger

DEBAT: Praktiserende læge og regionspolitiker Marianne Mørk Mathiesen (LA) er ærgerlig over, at ”Det Officielle Danmark” fornægter eller slet ikke ønsker at diskutere, om for mange fejlagtigt bliver sygemeldt.

 

Af Marianne Mørk Mathiesen,
Medlem af regionsrådet Syddanmark (LA) og praktiserende læge.

I onsdag bragte Altinget indlæg fra mig, hvor jeg postulerer, at smertegrænsen for sygemeldinger har ændret sig.

LÆS: Læge: Stort behov for opgør med dansk sygemeldings-kultur

 "At være ked af det" eller "at have travlt" tolkes ofte som depression og stress.  

De praktiserende læger føler sig presset til sygemeldinger, som ofte bliver skrevet på et for tyndt grundlag. Tilbage står de personer, der aldrig melder sig syge, og som derfor må arbejde dobbelt så hårdt. Arbejdsgivere står magtesløse.

Sygdomsbegrebet misbruges til skade for de syge
Sygdomsbegrebet "depression" udvandes og misbruges, til skade for de virkelige syge. 

På grund af min min artikel endte jeg i en ren mediestorm. Ekstra Bladet og Aftenshowet lavede hver især en lille "læser/ seer undersøgelse", hvor ca 70-80% af danskerne mente, at danskerne var for pylrede og meldte sig syge for ofte. 

Men det officielle Danmark, bl.a de praktiserende lægers fagforening og BUPL fornægtede problemet.

Ingen ville debattere med mig
I Aftenshowet på DR, hvortil jeg var inviteret, kunne man ikke finde personer, der ville duellere med mig. Hverken DI, patientforeninger, andre politikere eller interessegrupper ønskede at deltage.

Til gengæld har jeg fået adskillige positive tilkendegivelser fra praktiserende læger, fagforeningsformænd, arbejdsgivere og almindelige borgere. 

Det er ikke nemt at ændre de ting, som plager de fleste af os danskere, når det officielle Danmark ikke tør diskutere problemer, som er kontroversielle og politisk ukorrekte. 

Forrige artikel 800.000 danskere på offentlig forsørgelse? 800.000 danskere på offentlig forsørgelse? Næste artikel Eks-lægeformand: Læger ikke altid de rigtige til at sygemelde Eks-lægeformand: Læger ikke altid de rigtige til at sygemelde
Regeringens første år: Corona kickstartede slumrende trepartssamarbejde

Regeringens første år: Corona kickstartede slumrende trepartssamarbejde

FØDSELSDAGSANALYSER: Hvad har det betydet for eksempelvis de ældre, kulturen og boligpolitikken, at vi nu har en socialdemokratisk regering? Og hvordan går det med at stække Finansministeriets magt og gøre Danmark til det bedste land at være barn i? Altingets fagredaktører gør status på regeringens ét års fødselsdag med hver deres ultrakorte analyser.