Debat

LO: Nej, DA, det er ikke Arbejdstilsynets skyld

DEBAT: Virksomhederne bærer alene ansvaret, hvis deres medarbejdere bliver syge af at gå på arbejde, skriver LO’s Morten Skov. Han vil have et større politisk fokus på certificeringsordningerne.

Godt arbejdsmiljø er en rigtig god forretning for virksomhederne, og i sidste ende, er det også dem, der bærer ansvaret. Det skriver Morten Skov, næstformand i LO.
Godt arbejdsmiljø er en rigtig god forretning for virksomhederne, og i sidste ende, er det også dem, der bærer ansvaret. Det skriver Morten Skov, næstformand i LO.Foto: Pressefoto, LO
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Skov
Næstformand i LO

Arbejdstilsynet er hovedproblemet i skandalen om dårligt arbejdsmiljø på Siemens Wind Power. Det mener i hvert fald DA’s arbejdsmiljøchef, Christina Sode Haslund i Altinget 12. maj. 

Men det er jo at vende verden totalt på hovedet. Naturligvis har Arbejdstilsynet ikke ansvaret for, at medarbejderne på Siemens Wind Power og nu også Vestas udsættes for farlige stoffer som epoxy og isocyanater. 

Ansvaret ligger helt og holdent hos de to virksomheder. Længere er den ikke. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit debatindlæg til [email protected].

Man skal ikke blive syg af at arbejde
I arbejdsmiljøloven står der klart og tydeligt, at det er virksomhedernes ansvar at sikre, at medarbejderne ikke bliver syge af deres arbejde. Derfor er det Dansk Arbejdsgiverforenings medlemmer, Siemens Wind Power og Vestas, der bærer hovedansvaret for, at henholdsvis mindst 64 og mindst 80 medarbejdere på de to virksomheder er blevet kronisk syge af deres arbejde. 

Det har alvorlige konsekvenser for både den ramte og vedkommendes familie at blive kronisk syg af sit arbejde. Én ting er de invaliderende symptomer som i disse tilfælde astma, eksem, bylder og blærer, men også arbejdsløshed og økonomisk usikkerhed risikerer at følge med, da mange ramte må forlade deres job. 

Det er veldokumenteret at for hver krone, som puttes i bedre arbejdsmiljø, så får vi to kroner tilbage i kraft af bedre produktivitet, højere trivsel og færre sygedage.

Morten Skov
Næstformand i LO

Derfor skal arbejdsmiljøproblemer løses. Vi vil under ingen omstændigheder have, at medarbejdere bliver syge af at gå på arbejde. 

Tilsynsordningerne trænger til eftersyn
Det er klart, at Arbejdstilsynet og andre myndigheder har en vigtig funktion i at kontrollere de virksomheder, som ikke lever op til deres ansvar. Men sagen om Siemens Wind Power og Vestas afslører et strukturelt problem i certificeringsbureauernes kontrol af de certificerede virksomheder med kronesmiley. 

Når en virksomhed har fået en kronesmiley for arbejdsmiljø, slipper den ifølge reglerne for risikobaserede tilsyn fra Arbejdstilsynet. Kontrollen med de arbejdsmiljøcertificerede virksomheder med kronesmiley varetages i stedet for af det certificeringsbureau, der har udstedt arbejdsmiljøcertifikatet. 

Erfaringerne fra Siemens Wind Power og Vestas har vist, at den kontrol slet ikke er god nok. 

For i dag dirigeres Arbejdstilsynets opmærksomhed væk fra disse virksomheder. Det var netop tilfældet i Siemens Wind Power sagen. Derfor er det helt afgørende, at certificeringsorganernes kontrol med det fysiske og psykiske arbejdsmiljø bliver styrket markant, hvis tilliden til kronesmileyen skal genskabes. 

Jo, penge spiller en rolle
Dansk Arbejdsgiverforening påstår, at problemerne med dårligt arbejdsmiljø ikke handler om penge, men bare kan løses ved, at Arbejdstilsynet prioriterer sine opgaver hårdere. 

Det er jo en fantastisk arrogant holdning til tilsynet, der konstant bliver beskåret af politikerne, senest i finansloven, hvor Arbejdstilsynet blev skåret med 20 procent. Med sådanne nedskæringer kan tilsynet umuligt holde øje med alle de virksomheder, som ikke har styr på arbejdsmiljøet. 

Sidste år indgik politikerne en aftale om blandt andet at se nærmere på behovet for at styrke certificeringsordningen. Til efteråret skal beskæftigelsesministeren og forligskredsen så fremlægge konkrete forslag til en bedre ordning og til en forbedring af bureauernes kontrol af de certificerede virksomheder med kronesmiley.  

Godt arbejdsmiljø er en investering
Det er min og LO’s klare forventning, at vi får strammet op, så vi ikke fremover ser flere eksempler på farligt arbejdsmiljø på certificerede virksomheder med kronesmiley. Vi vil ikke se flere skandaler som dem på Siemens Wind Power og Vestas. 

Godt arbejdsmiljø handler i høj grad om at investere i medarbejdernes sundhed og sikkerhed. 

Det er veldokumenteret at for hver krone, som puttes i bedre arbejdsmiljø, så får vi to kroner tilbage i kraft af bedre produktivitet, højere trivsel og færre sygedage. Derfor er et godt arbejdsmiljø ikke en udgift, men en rigtig god forretning for både lønmodtagere, arbejdsgivere og samfundet i det hele taget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Skov Christiansen

Formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektronik mekaniker (Frederiksberg Teknisk Skole 2003)

0:000:00