Løhde: Vi forbereder os på en lockout

OK18: Med fredagens konfliktvarsel forsøger fagbevægelsen målrettet at ramme vitale dele af den statslige sektor, lyder det fra innovationsminister Sophie Løhde (V). Derfor overvejer Finansministeriet lockout. 

Foto: /Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Innovationsminister Sophie Løhde (V) er ærgerlig over, at de faglige organisationer har forladt overenskomstforhandlingerne og nu varsler konflikt.

Det oplyser hun til Altinget.

"Vi har ønsket at forhandle videre for at finde en løsning. Nu står vi desværre i en for alle parter trist situation. Derfor vil jeg sende det helt klare signal til såvel de faglige organisationer som danskerne, at vi fortsat ønsker at indgå aftale om en ny overenskomst, der blandt andet vil sikre lønstigninger," skriver Sophie Løhde i en skriftlig kommentar til Altinget. 

"Vi vil nu gøre vores yderste til, at vi med forligsmandens hjælp kan lande en aftale," tilføjer hun.

Det er klart, at lockout er et stort skridt, men det kan vise sig nødvendigt for at modsvare de faglige organisationers strejkevarsler, og også for at gøre det helt klart for alle de statsansatte, at vi står i en alvorlig situation

Sophie Løhde (V)
Innovationsminister

Flere dele af fagbevægelsen har fredag formiddag indgivet strejkevarsel. 

Forhandlingsfællesskabet, der forhandler på vegne af de kommunalt- og regionsansatte, oplyste fredag, at de udtager 10 til 15 procent af de ansatte til strejke med start 4. april.

Det betyder, at strejken vil komme til at omfatte 60.000 til 70.000 i den offentlige sektor.

Læs også

De går efter vitale dele af staten
Akademikerne har allerede udpeget, hvilke arbejdspladser der er udtaget til strejke, og ifølge Sophie Løhde går fagbevægelsen efter at ramme vitale dele af den statslige sektor. 

"I disse dage modtager Finansministeriet en lang række strejkevarsler fra organisationerne. Som vi vurderer det nu, går strejkevarslerne meget målrettet mod at ramme samfundsvitale dele af den statslige sektor, for eksempel fødevarekontrollen, og det vil kunne lukke slagterier og ramme vores eksport, og Banedanmark, som vil ramme togdriften," siger Sophie Løhde. 

På grund af det, ministeren kalder en 'målrettet aktion', der lukker vitale dele af staten, er Finansministeriet ved at forberede en eventuel beslutning om lockout. 

"Det er klart, at lockout er et stort skridt, men det kan vise sig nødvendigt for at modsvare de faglige organisationers strejkevarsler og også for at gøre det helt klart for alle de statsansatte, at vi står i en alvorlig situation," lyder det fra Sophie Løhde. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00