Marginalskat øges for rige forældre

SKAT: Det er et brud med årtiers udvikling, at regeringen vil hæve de velstillede forældres marginalskat med to procent. CEPOS betegner det som skadeligt for arbejdsudbuddet, mens SF ser det som nødvendigt for den sociale balance.
Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) bliver kritiseret fra begge fløje for regeringens forslag til skattereform, der formelt offentliggøres tirsdag.
Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) bliver kritiseret fra begge fløje for regeringens forslag til skattereform, der formelt offentliggøres tirsdag.Foto: Thomas Lekdorf / Skatteministeriet
Erik Holstein

Mens regeringen kritiseres fra venstre, fordi personer på overførselsindkomster ikke tilgodeses i skattereformen, kritiseres den nu også fra højre, fordi marginalskatten stiger for de rigeste forældre.

Kritikken kommer, fordi børnechecken i det nye forslag til skattereform gradvist aftrappes, når en forælder tjener over 760.000 kr. om året. Da topskatte-procenten samtidig bevares på det nuværende niveau, betyder det, at skatten på den sidst tjente krone stiger for denne gruppe.

I regeringens forslag lægges der op til, at børnechecken nedtrappes med 2 procent af den indkomst, der ligger udover 760.000 kr (eller 700.000 kr. efter fradrag for arbejdsmarkedsbidrag). Således vil en forælder, der tjener 300.000 kr. over grænsen, miste 6.000 kr. om året. Ægtefællerne vurderes individuelt, så hvis begge tjener f.eks. 100.000 kr. over grænsen, bliver modregningen 2 x 2.000 kr.

Til gengæld hæves topskattegrænsen markant, men det giver ikke noget til den gruppe, der er så velstillede, at de bliver ramt af aftrapningen af børnechecken.

De mest produktive danskere kommer til at arbejde færre timer.

Mads Lundby Hansen
Cheføkonom, CEPOS

Den øgede marginalskat til denne gruppe bryder med den udvikling, der har været de sidste tre årtier, hvor den øverste marginalskat er blevet sat gradvist ned fra 73 procent til i dag 56 procent. 

Negativ effekt
Den øgede marginalskat til de mest velhavende forældre er en usædvanlig dårlig idé, mener den liberale tænketank CEPOS' cheføkonom Mads Lundby Hansen:

"Det vil alt andet lige betyde, at marginalskatten hæves for 56 til 58 procent for de forældre, der tjener over 700.000 kr. Med mindre man samtidig sænker skatteprocenten, vil det have en negativ effekt på arbejdsudbuddet," siger Mads Lundby Hansen til Altinget.dk

Den ekstra skat kan ligefrem vise sig at være en dårlig forretning for statskassen, mener Mads Lundby Hansen:

"De mest produktive danskere kommer til at arbejde færre timer, og vismændene har dokumenteret, at der samlet set ikke kommer noget ekstra provenu til statskassen, hvis man hæver marginalskatten for de mest vellønnede," siger cheføkonomen fra CEPOS, der understreger, at det er første gang siden Anker Jørgensens (S) dage, at den øverste marginalskat hæves.

Fordelingspolitisk vigtigt
En aftrapning af børnechecken for de rigeste har været en mærkesag for SF, siden formand Villy Søvndal foreslog det op til det radikale nytårsstævne. Og for partiets skatteordfører Jonas Dahl er dette element vigtigt for skattereformens fordelingspolitiske profil: 

"Vores fokus har hele tiden været på den almindelige lønmodtager, som vi vil lette skatten for, og så må de med de allerhøjeste indtægter også bidrage. Det er nødvendigt, hvis der skal være en ordentlig social balance i denne skattereform," siger Jonas Dahl.

SF-ordføreren tilføjer:
"Man sagde, det blev umuligt at lave en skattereform, der både styrker arbejdsudbuddet og sikrer en social balance. Men jeg mener missionen er lykkedes, selvom der vil være kritik af ting i begge ender af indkomstskalaen." 

Regeringens forslag til skattereform fremlægges formelt på et pressemøde tirsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Lundby Hansen

Fhv. vicedirektør, cheføkonom, Cepos
cand.polit. (Københavns Uni. 1996)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

0:000:00