Debat

Mere målrettet beskæftigelsesindsats skal sikre job til udfaldstruede

DEBAT: Jobcentrene og den langtidsledige selv skal gøre en større indsats for at finde et match med et af de mange akutjob. Der er nemlig stadig virksomheder, der ikke kan finde danskere til ufaglærte stillinger, skriver Kim Graugaard, viceadministrerende direktør i DI.
Foto: DI
Studerende i samfundsfag og mediefag på Aalborg Universitet. Researcher på portalerne Altinget | Christiansborg, Altinget | Arbejdsmarked samt Altinget | Miljø.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Graugaard
Viceadministrerende direktør, DI

Beskæftigelsesindsatsen løses bedst, hvis jobcentrene har et positivt samspil med erhvervslivet, men alt for ofte viser det sig desværre, at virksomhederne har blandede oplevelser med jobcentrene. Og det er især et problem, at de ledige bliver langtidsledige og siden "udfaldstruede", fordi jobcentrene ikke formår at få dem i de jobåbninger, der løbende opstår.

I de seneste år har debatten om de ledige, der opbruger dagpengene, fyldt meget. Og det har den også gjort i denne uge med regeringens udspil vedrørende indfasning af dagpengereformen.

Det er tankevækkende, at denne debat er kommet til at fylde så meget. Ledigheden udgør omkring seks procent, hvilket historisk set ikke er et højt niveau. Samtidig er vi i den paradoksale situation, at nogle virksomheder har vanskeligt ved at besætte ledige stillinger og i mange tilfælde må rekruttere udenlandske ufaglærte til job på almindelige danske vilkår.

På trods af krisen lykkes rigtig mange ledige med at finde job. Hver måned finder omkring 17.000 dagpengemodtagere et job. Det gør det vanskeligt at forstå, at en lille gruppe ledige bliver hængende i dagpengesystemet i så lang tid, at de ender med at opbruge retten til dagpenge

Kim Graugaard
Viceadm. direktør i DI

De ledige skal selv tage større ansvar
På trods af krisen lykkes rigtig mange ledige med at finde job. Hver måned finder omkring 17.000 dagpengemodtagere et job. Det gør det vanskeligt at forstå, at en lille gruppe ledige bliver hængende i dagpengesystemet i så lang tid, at de ender med at opbruge retten til dagpenge.

Derimod har vi tilsyneladende et problem med at matche de ledige med de ledige job inden for en rimelig tid.

Årsagerne er sikkert mange og komplekse.

De ledige bærer selv en del af ansvaret. Den enkelte er således selv ansvarlig for at søge intensivt og både geografisk og fagligt bredt. Men jobcentrene skal også skubbe på, hvor det er nødvendigt.

I mange tilfælde møder virksomhederne heldigvis motiverede og kompetente ledige, der søger job. Det er baggrunden for, at over 20 procent af de opslåede akutjob i private virksomheder er blevet besat med ansøgere fra målgruppen.

Jobcentre skal være bedre til at matche ledige med akutjob
Blandt jobcentrene er der ligeledes både gode og mindre gode eksempler. De gode eksempler tager opgaven på sig og hjælper de langtidsledige ud i beskæftigelse i et positivt samspil med virksomhederne. De mindre gode går tøvende ind i opgaven.

Nogle virksomheder har kun fået få ansøgninger til akutjobbene fra langtidsledige i målgruppen – også til ufaglærte jobs. Det virker besynderligt. Det viser, at nogle af jobcentrene har sovet i timen. Jobcentre med mange udfaldstruede ledige har en forpligtelse til at gøre en ekstra indsats for at matche de ledige med de mange akutjob, der er blevet oprettet gennem det sidste halve år.

Der er et påtrængende behov for en kulegravning af beskæftigelsesindsatsen. Det arbejde er ekspertudvalget under Carsten Kochs ledelse i fuld gang med. I forlængelse af udvalgsarbejdet er det nødvendigt, at analyserne følges op med politiske handlinger, så beskæftigelsesindsatsen målrettes endnu bedre mod at flytte folk fra ledighed til beskæftigelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Graugaard

Viceadm. direktør, Dansk Industri, næstformand for Industriens Pension
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00