Claus Jensen

Metal-formand har flere motiver

7. oktober 2013 kl. 23:57
BAGGRUND: Dansk Metals formand, Claus Jensen, har med sin tale på V-landsmødet tydeliggjort splittelsen i fagbevægelsen mellem forbundene i den private og den offentlige sektor. Dansk Metal har mere til fælles med Dansk Industri og Venstre end med FOA.
| Flere
Claus Jensen har ikke været fællestillidsmand på det hedengangne Lindø-Værft for ingenting. På det Mærsk-ejede skibsværft har Metal-formanden sikkert lært en ting eller to om den gamle skibsredders motto: Rettidig omhu.

Metal-formandens opsigtsvækkende optræden som taler på Venstres landsmøde som den første formand for et LO-forbund nogensinde kan netop karakteriseres som et forsøg på at udvise rettidig omhu.

Hos Dansk Metal kan de også læse meningsmålinger. Og med udsigten til Lars Løkke som ny statsminister forsøger fagbevægelsen i god tid at gøre sig lækre for oppositionens leder. Også 3F's nyvalgte formand Per Christensen kom med en udstrakt hånd til de borgerlige partier i et interview med Altinget.dk i forrige uge.

Hvis Venstre igen kommer til at sidde på magten i ti år, så gælder det om ikke at gentage skyttegravskrigen mod VKO. Det får fagbevægelsen næppe meget ud af.

Både taktik og indhold
Men den erklærede socialdemokrat Claus Jensens optræden skyldes ikke kun taktik, men også indhold, påpeger iagttagere. Dansk Metal har på lange stræk en fælles dagsorden med Venstre. Derfor kan Claus Jensen og Dansk Metal godt leve med at blive brugt og misbrugt i propaganda-øjemed af Venstre og Lars Løkke.

"Det vil blive brugt af Venstre til at signalere, at de er det egentlige arbejderparti, som sidder på lønmodtagernes stemmer. Nu får de også opbakning fra det mest socialdemokratiske fagforbund i Danmark. Dermed giver Dansk Metal i den grad medvind til Venstre og de borgerlige på et tidspunkt, hvor Socialdemokraterne og Helle Thorning i forvejen ligger ned," siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Han har fulgt fagbevægelsen tæt gennem mange år. Og han kalder Claus Jensens tale på V-landsmødet for en valgprognose.

"Han tager forskud på valgresultatet. Han er sat i verden for at gavne sine medlemmers interesser, og hvis han regner med, at den politiske magt skifter om to år, så gælder det om at holde sig gode venner med Lars Løkke. På den måde er det lidt af en valgprognose," siger Flemming Ibsen.

"Jeg er ikke helt sikker på, at han ville have stillet op, hvis rød blok var foran i målingerne. Han stiller sig op, der hvor magten er på vej hen, for der er indflydelsen også," påpeger Flemming Ibsen.

Dansk Metal i det blå spor
Han mener dog ikke, at Claus Jensen kan være sikker på, at hans tale på V-landsmødet i sidste ende vil komme til at gavne Dansk Metals medlemmer.

"Det er et åbent spørgsmål, om det vil gavne hans medlemmer. I VK-regeringens tid blev der jo vedtaget en masse, som bestemt ikke gavnede fagbevægelsens eller dens medlemmer," siger Flemming Ibsen og peger på kommunaliseringen af beskæftigelsesindsatsen, halveringen af dagpengeperioden og reformen af efterlønnen.

Men det handler ikke kun om at holde sig gode venner med landets formentlig kommende statsminister. På lange stræk er Dansk Metal og Venstre helt enige om kursen for Danmark.

"Dansk Metal har i forvejen lagt sig i det blå spor. Dansk Metal er fuldstændig enig med Dansk Industri og de borgerlige partier om fremtidens vækststrategi. Den handler om, at det er den private sektor, som skal vokse og begunstiges på bekostning af den offentlige sektor. Det er den strategi med fokus på produktionsjob, som kan sikre Claus Jensens medlemmer arbejde," siger Flemming Ibsen.

Konflikt imellem privat og offentlig
Han mener samtidig, at talen har tydeliggjort den nuværende konflikt i fagbevægelsen imellem de privatansattes forbund og de offentligt ansattes forbund.

"Fagbevægelsen er splittet. Den står bestemt ikke samlet. Solidariteten hos Claus Jensen og Dansk Metal ligger internt i Dansk Metal og hos andre fagforbund med privat ansatte og ikke med de offentligt ansatte. Det er helt tydeligt, at den største brudflade i LO ligger imellem Dansk Metal og FOA," siger Flemming Ibsen.

Det betyder ikke, at Dansk Metal er uenig i regeringens kurs. For den er stort set den samme. Selvom regeringen ikke officielt går ind for nulvækst, så er det kun nogle få decimaler, der skiller S og V på det område.

Finansminister Bjarne Corydon (S) har også gentagne gange gjort det klart, at regeringens primære fokus er på at skabe job og vækst i den private sektor, mens det mere handler om effektiviseringer og besparelser i den offentlige sektor.

"Bjarne Corydon mener jo stort set det samme som Dansk Metal, Dansk Industri og Venstre. Men det piner selvfølgelig Socialdemokraterne, at Claus Jensen vælger at stille sig op på Venstres landsmøde," siger Flemming Ibsen.

Ikke noget scoop
Også Palle Smed, der er tidligere kommunikationschef i fagforeningen 3F, peger på, at talen ikke kun er udtryk for taktik, men også en vis enighed om indhold mellem Venstre og dele af fagbevægelsen.

"Der er ingen tvivl om, at der er masser af store sager, hvor Venstre og fagbevægelsen har nogle fælles dagsordener," siger Palle Smed.

Han mener dog, at det mere er Venstre end Dansk Metal, som har flyttet sine synspunkter. Han peger eksempelvis på, at det er noget nyt, at Venstre nu taler om at lette skatten for de lavest lønnede frem for at lette topskatten.

Generelt mener Palle Smed dog, at medierne overdriver betydningen af Claus Jensens optræden som taler på Venstres Landsmøde. Han mener ikke, at det kan karakteriseres som et scoop for Venstre.

"Som formand for en interesseorganisation er det klogt at takke ja til en invitation, når man får en. Uanset hvem der inviterer, så bør man møde op. I mine øjne er det en simpel pligt," siger Palle Smed.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK