Analyse af 
Erik Holstein

Mette Frederiksen tog livtag med utrygheden

ÅBNINGSTALE: Statsministerens åbningstale koncentrerede sig om grundlæggende kvaliteter, der er ved at gå tabt i det danske samfund. Politisk kombinerede hun grønne ambitioner med kontante udlændingepolitiske markeringer.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Det var den store fortælling, statsminister Mette Frederiksen (S) havde fat i, da hun tirsdag holdt sin første åbningstale til Folketinget.

Fortællingen om truslerne mod velfærdssamfundets sammenhængskraft, en samfundskontrakt, der er blevet svagere, og utryghedsskabende faktorer lige fra bandekriminalitet til amerikanske kapitalfonde.

For det er på mange fronter, det danske samfunds kerneværdier som tillid og solidaritet bliver udfordret, lød det fra Mette Frederiksen.

Statsministeren gik i clinch med de mest oplagte eksempler på det, beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har beskrevet som ”den syge kapitalisme”:

”Store banker, der svigtede deres samfundsansvar, en amerikansk kapitalfond opkøber vores hjem, en direktørbonus på flere hundrede millioner. Kender grådigheden ingen grænser?” spurgte statsministeren retorisk.

Markeringen ligger pænt i forlængelse af Mette Frederiksens venstresocialdemokratiske linje, men det er så oplagte eksempler, at også en borgerlig statsminister kunne komme med den.

Opgør med pseudoarbejde
Det var forsvaret for den klassiske socialdemokratiske velfærdsstat, der kendetegnede talen. Det var velfærden, der ikke alene blev truet af besparelser, men også af pseudoarbejde. Her tog statsministeren udgangspunkt i problemerne med politiet:

”Flere borgere oplever, at politiet ikke rykker ud. Eller at deres sager trækker i langdrag. Vi skal have tillid til vores politi og retsvæsen. Alt andet er skræmmende. Hvad er der sket?”

”Nye opgaver er kommet til. Bandekriminalitet, terror, bombesprængninger, grænsekontrol. Men er det hele forklaringen. Eller har pseudoarbejdet også fået lov til at tage tid fra det rigtige arbejde”

Læs også

Netop pseudoarbejde er et tema, Mette Frederiksen har beskæftiget sig meget med det sidste år, fordi hun ser det som et dræn af den offentlige velfærd.

Som en del af løsningen genlancerede statsministeren planerne om en nærhedsreform, hvor der skrues ned for detailstyring oppefra, lige fra Folketinget over kommunerne til lokale forældrebestyrelser.

Spørgsmålet er så, hvor meget et større kommunalt selvstyre og mere selvstyre i de enkelte institutioner vil mindske pseudoarbejdet. For erfaringen er, at meget pseudoarbejde opstår lokalt, såvel i kommunerne som i de forskellige institutioner.

Udlændingepolitik ikke gemt væk
Der var på forhånd spænding om, hvor meget udlændingepolitikken ville fylde i talen. Et potentielt sprængfarligt emne, fordi det skiller regeringen fra det meste af sit parlamentariske grundlag. Men Mette Frederiksen holdt konsekvent fast i linjen fra valgkampen med meget kontante meldinger:

”Et sted i vores samfund har tillidskrisen været større end andre steder: udlændingepolitikken.”

”I fængslerne har fire ud af ti udenlandsk baggrund. Alt for mange, der er kommet hertil, begår kriminalitet. Eller deres sønner gør det.”

”Jeg kan mærke, at vi begynder at vænne os til det. Vanvidskørsel, trusler, knivstikkeri, skyderier, bandeopgør, eksplosioner. At vi stille og roligt accepterer at finde en anden vej at gå hjem om aftenen.”

”Jeg vil føre den stramme udlændingepolitik, som et flertal bakker op om,” sagde Mette Frederiksen, der fortsatte:

”Vi har brug for at gå endnu videre. Regeringen ser på stramninger af lovgivningen over for vanvidskørsel, syrienskrigere, bandekriminalitet.”

Omvendt lagde statsministeren op til at ændre udlændingepolitikken på andre områder:

”Det er ikke at lempe udlændingepolitikken, at Mint (den thailandske pige, der blev udvist, red.) kan få en chance til. Eller at børnene på Sjælsmark kan tage maden med på deres værelser.”

Aftale om klimalov inden jul
Det grønne afsnit kom sent i talen og var ikke særlig konkret. Her var en mere positiv grundtone, hvor statsministeren glædede sig over, at virksomheder og pensionskasser har valgt at spille med.

Mette Frederiksen slog fast, at klimaloven skal på plads inden jul – fulgt af en klimahandlingsplan.

Også miljødelen fik sit i talen, herunder problemet med dyr, der ender med plastik i maven, et emne, der utvivlsomt optager dyrevennen Mette Frederiksen personligt.

Det er en åbningstale, man alt efter temperament kan kritisere for at være for ukonkret eller se som en klar opridsning af den politiske og historiske ramme, S-regeringen vil føre politik inden for.

Det var ikke en optimistisk tale, men en tale, der frem for alt skulle imødegå de stigende trusler mod det klassiske socialdemokratiske velfærdssamfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00