Neergaard henter løfte om løsning på løn-slagsmål i EU

GULT KORT: Beskæftigelsesministeren erklærer sig enig med det flertal uden om regeringen, som sammen med 10 andre EU-lande har trukket det gule kort over for EU's udstationeringsdirektiv. Kommissionen lover nu at analysere protesterne grundigt.

Regeringen og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) havde foretrukket at forhandle sig til en fælles forståelse af den nye udstationeringsdirektiv, men støtter nu alligevel op om det flertal i Folketinget, der har trukket det gule kort over for EU. 
Regeringen og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) havde foretrukket at forhandle sig til en fælles forståelse af den nye udstationeringsdirektiv, men støtter nu alligevel op om det flertal i Folketinget, der har trukket det gule kort over for EU. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Søren Elkrog FriisRikke Albrechtsen

EU’s beskæftigelsesministre var torsdag samlet i Luxembourg for at diskutere en fornyelse af EU's udstationeringsdirektiv - og ikke mindst det såkaldt gule kort, som Danmark og 10 andre medlemsstater har trukket over for Kommissionens forslag.

Selv om det er et flertal uden om regeringen, som har besluttet at trække i nødbremsen på Danmarks vegne, erklærer beskæftigelseminister Jørn Neergaard Larsen (V) sig enig i Folketingets grundlæggende bekymring over for Kommissionens forslag, som går på, at direktivet ikke længere definerer løn som noget, der afgøres af national praksis.

”Allerede inden det gule kort blev udstedt, har jeg ønsket klarhed omkring, at løn er et nationalt anliggende, som er traktatfæstet, og som der ikke må komme begrænsninger i," siger Jørn Neergaard Larsen.

Dokumentation

Revision af udstationeringsdirektivet

I starten af marts præsenterede EU-Kommissionen sit forslag til en revision af udstationeringsdirektivet.

Kommissionens udspil udgør første del af mobilitetspakken, som egentlig skulle være præsenteret i december. Pakken er blevet udskudt på grund af forhandlingerne om det britiske EU-medlemskab.

Af samme grund har Kommissionen valgt at splitte pakken i to, så spørgsmål om, hvem der skal betale sociale sikringsordninger for vandrende arbejdskraft, først afklares efter folkeafstemningen om fortsat britisk EU-medlemskab.

Det drejer sig blandt andet konkret om forordning 883, som omhandler retten til børnepenge.

Udstationeringsdirektivet handler om, hvilke arbejdsvilkår der skal gælde for personer, som er midlertidigt udstationeret af deres arbejdsgiver i et andet EU-land.

Kommissionens forslag reviderer det oprindelige direktiv fra 1996 og præciserer, at udstationerede lønmodtagere ikke kun har ret til værtslandets mindsteløn, men også har krav på bonusser og andre tillæg til lønnen, som gælder for lokale arbejdstagere.

Gult kort

Gul kort-ordningen blev vedtaget som del af Lissabon-traktaten i 2007 og har kun været aktiveret to gange tidligere.

EU’s nærhedsprincip dikterer, at beslutninger skal træffes så tæt på borgerne som muligt.

Hvis et flertal i et af de nationale parlamenter finder, at et forslag er i strid med nærhedsprincippet, kan de udstede et såkaldt gult kort til EU-Kommissionen.

Hvis mindst en tredjedel af de nationale parlamenter trækker det gule kort, skal Kommissionen overveje, om den vil beholde, ændre eller trække et forslag. Hvis over halvdelen af de nationale parlamenter protesterer, pålægges Kommissionen at tage forslaget op igen. Hvis den vælger at bevare forslaget, skal den begrunde, hvorfor den selv mener, at forslaget er inden for skiven i forhold til nærhedsprincippet.

11 lande - Danmark, Polen, Estland, Ungarn, Slovakiet, Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Letland, Litauen og Rumænien, har trukket det gule kort i forhold til udstationeringsdirektivet.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00