Debat

Ny debat: Opgør med haltende arbejdsskadesystem?

DEBAT: Regeringen har bebudet en reform af arbejdsskadesystemet, der er belastet af fejlbehæftet og langvarig sagsbehandling. Men hvordan sikrer man et bedre og mere smidigt system? Altinget tager debatten. 

Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Andersen
Fagdebatredaktør 

Politikere og arbejdsmarkedets parter har længe været enige om, at arbejdsskadesystemet trænger til en gennemgribende modernisering, der gør det hurtigere og mere smidigt. Men enigheden stopper, når det kommer til de konkrete tiltag, der er brug for.

I 2014 rullede en omfattende skandalesag om vilkårlig og fejlbehæftet sagsbehandling. Ifølge en undersøgelse fra Kammeradvokaten var der fejl i hver fjerde afgørelse, mens der forelå utilstrækkelig begrundelse i hver femte afgørelse.

Det førte til skærpede krav til sagsbehandlingen, og på trods af tilførsel af ressourcer er der siden sket en eksplosion i sagsbehandlingstiden.

S-R-regeringen tog de første skridt mod en reform af arbejdsskadesystemet, men blev afbrudt af regeringsskiftet i juni 2015. Den tidligere Venstre-regering skubbede reformen foran sig, men nåede dog at beslutte en udflytning af Arbejdsskadestyrelsen, der fremover skal ligge hos ATP under navnet Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

VLAK-regeringen har bebudet forhandlinger dette efterår, men de er nu udskudt til sidste halvdel af Folketingsåret, oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Hvordan sikrer man et bedre og mere smidigt arbejdsskadesystem? Mød panelet her.

Christina Sode HaslundChristina Sode Haslund
Arbejdsmiljøchef i DA

 

 

Morten Skov ChristiansenMorten Skov Christiansen
Næstformand i LO

 

 

Ulla SørensenUlla Sørensen
Arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F

 

 

Mette KindbergMette Kindberg
Næstformand i HK

 

 

Jens NielsenJens Nielsen
Forbundssekretær i FOA

 

 

Peter PoulsenPeter Poulsen
Souschef og konstitueret leder af Miljø og Socialsekretariatet i Dansk Metal

 

 

Mads Krøger PrammingMads Krøger Pramming
Advokat i Ehmer Pramming Advokater

 

 

Karsten HøjKarsten Høj
Advokat i Elmer & Partnere

 

 

Christian JuhlChristian Juhl (EL)
Arbejdsmiljøordfører

 

 

Karsten HøngeKarsten Hønge (SF)
Beskæftigelsesordfører

 

 

Lennart Damsbo-AndersenLennart Damsbo-Andersen (S)
Medlem af Beskæftigelsesudvalget

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00