Nye beregninger: Øremærket barsel kan medføre ekstraudgift på milliarder og 9.000 færre hænder

Midt i de politiske forhandlinger om at øremærke ni ugers ekstra barsel til fædre, oplyser Beskæftigelsesministeriet, at implementeringen af EU-direktivet vil koste 2,5 mia. kr. og reducere arbejdsbuddet med 9.000 personer. Det skyldes, at nogle grupper med direktivet vil få dobbelt ret til barselsdagpenge.

Foto: colourbox.com
Rikke Brøndum

En overset regel i EU-direktivet om øremærket barsel betyder, at implementeringen af direktivet i Danmark kan koste både staten og virksomhederne dyrt.

Årligt vil det reducere arbejdsudbuddet med 1.750 personer og koste 220 millioner kroner, oplyser Beskæftigelsesministeriet i en orientering til Folketinget.

Tager man hele perioden med, hvor den øremærkede barsel skal indfases, løber regningen op på svimlende 2,5 milliarder kroner og et reduceret arbejdsudbud på 9.000.

"Vi ønsker selvfølgelig at implementere direktivet sådan, at vi får opfyldt hensigten om ligestilling. Det er jo formålet. Men vi skal også undgå, at det koster på arbejdsudbuddet," siger Samira Nawa, beskæftigelsesordfører for Radikale.

Læs også

Studerende og ledige kan få dobbelt op

Årsagen er, at man ifølge dansk lov i dag får ret til barselsdagpenge, hvis man har arbejdet mindst 160 timer de seneste fire måneder op til selve fødslen.  

Men i det nye direktiv er det først et krav på det tidspunkt, hvor man skal afholde selve orloven. Den har man ret til i op til otte år efter fødslen, uanset at man allerede har brugt sine barselsdagpenge efter de nuværende danske regler. 

Det betyder, at eksempelvis studerende og ledige, som i dag har brugt deres barselsdagpenge, kan se frem til at få yderligere uger på barselsdagpenge. Altså en form for dobbeltret. 

Vil ændre dansk lovgivning 

Og det får Radikale til at pege på, at dansk lovgivning skal ændres.  

"Vi mener, at man kan tilpasse de danske regler, så man kun kan afholde orloven én gang. Det tror jeg også, at vi kan finde sammen om i forhandlingerne", siger Samira Nawa og tilføjer:

"Jeg håber, at vi meget snart kan lande en aftale."

Beskæftigelsesministeriet oplyser samtidig, at regeringen nu vil kontakte Kommissionen for at få endeligt afklaring. Og ellers vil regeringen foreslå "modgående initiativer" i forhandlingerne. 

Ifølge Altingets oplysninger går Peter Hummelgaard (S) selv på fædreorlov fredag i næste uge. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00