Østergaard: Reform af refusion kommer meget snart

PENGESTRØM: Regeringen forventer inden længe at kunne præsentere en endelig politisk aftale om en omlægning af refusionen på beskæftigelsesområdet. Aftalepartier har dog ingenting hørt.

Forhandlingerne om den kommende refusionsreform er i fuld gang, bedyrer økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R). Aftalepartierne har dog ikke hørt noget fra ham længe.
Forhandlingerne om den kommende refusionsreform er i fuld gang, bedyrer økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R). Aftalepartierne har dog ikke hørt noget fra ham længe.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kim Rosenkilde

Vi har ikke hørt noget, og er endnu ikke blevet præsenteret for noget, som vi kan sige ja til.

Mike Legarth (K)
Finansordfører
Fakta
Reformens økonomiske konsekvenser

Regeringens udspil vil ramme landets kommuner forskelligt. Nogle vil miste indtægter, mens andre vil få en gevinst. 

Reformen vil isoleret set på sigt forskyde 1,6 milliarder kroner til hovedstadsområdet fra landets øvrige kommuner. Derfor har regeringen i udgangspunktet foreslåede forskellige tilpasninger i den kommunale udligningsordning, som skal begrænse de økonomiske forskydninger.

Herefter vil det største tab for en kommune vil svare til 1,1 procent af kommunens beskatningsgrundlag, når virkningerne er fuldt indfaset i 2032.

Den største gevinst for en kommune vil svare til 0,53 procent af kommunens beskatningsgrundlag.

Hovedstadområdet står til en samlet gevinst på 300 millioner kroner.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

Snart vil der komme vished om detaljerne i den reform af refusionen på beskæftigelsesområdet, som blev aftalt i forbindelse med forliget om en beskæftigelsesreform i sommer.

Det lover økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), efter KL's formand, Martin Damm (V), på scenen til torsdagens Kommunaløkonomiske Forum i Aalborg efterlyste handling, så den sidste brik i regeringens stort anlagte beskæftigelsesreform kan komme på plads.

”Vi er i fuld gang med forhandlingerne med partierne. Det er en velkendt model. Den indgik jo i aftalen om beskæftigelsesreformen. Partierne har så haft brug for at vende skråen en ekstra gang. Men jeg forventer, det kan afklares inde for meget kort tid,” siger Morten Østergaard til Altinget.

Dokumentation

Regeringens forslag til en ny refusion

Inspirationen til den kommende model for refusion på beskæftigelsesområdet kommer fra Arbejdsmarkedskommissionen. Regeringen har dog valgt at graduere sit forslag til en ny refusionsmodel på beskæftigelsesområdet.

Princippet om, at kommunerne skal have samme refusionssats på tværs af de forskellige overførselsydelser, fastholdes. Og så vil refusionen bliver aftrappet trinvis over det første års ledighed fra 80 procent de første fire uger til 20 procent efter et års ledighed.

Aftrapning af refusion:
0- 4 uger: 80 procent.
5- 26 uger: 40 procent.
27- 52 uger: 30 procent
Efter 52 uger: 20 procent.

Aktuelt er den gennemsnitlige refusion på tværs af overførselsydelser på over 30 procent efter et år.

Bag aftalen og forliget om beskæftigelsesreformen står regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00