OK18 går i forlænget spilletid: Helt enige om at være vildt uenige

ANALYSE: Det lykkedes ikke at lande en overenskomst på statens område før deadline. Parterne står stadig langt fra hinanden på kernespørgsmål som betalt frokostpause, lærernes arbejdstid og lønudvikling. I kulissen står forhandlingerne for kommuner og regioner i stampe.

Det må tage den tid, det tager, lyder det fra de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther.
Det må tage den tid, det tager, lyder det fra de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther.Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Søren Elkrog Friis

Forhandlere og embedsmænd i de faglige organisationer og i Moderniseringsstyrelsen må slå en streg over eventuelle planer i vinterferien.

Ifølge den aftalte køreplan mellem parterne var fredag sidste frist for at lande en aftale om ny overenskomst for de knap 184.000 ansatte i staten.

Men efter et møde mellem topforhandlerne torsdag står det klart, at der ikke er en aftale inden for rækkevidde.

"Der er mange ting, som de faglige organisationer og vi i staten ikke ser ens på. Men jeg kan da konstatere, at vi er fuldstændigt enige om, at vi står langt fra hinanden," skriver innovationsminister Sophie Løhde (V) i en kommentar til Ritzau.

"Det står fuldstændig stille"
Det fremskredne tidspunkt taget i betragtning står parterne ifølge flere centralt placerede kilder fortsat meget langt fra hinanden på centrale spørgsmål som betalt frokostpause, lærernes arbejdstid og lønudvikling.

"Det står fuldstændig stille. Det er meget bekymrende," siger en kilde tæt på forhandlingerne.

Forhandlingerne fortsætter nu i forlænget spilletid. Hvis ikke det lykkes at lande en aftale i løbet af næste uge, er det et realistisk scenarie, at lønmodtagerorganisationerne vil kræve en timeout.

Hvis det efter en tænkepause fortsat ikke lykkes at nå til enighed, vil et strejkevarsel fra lønmodtagernes side forventeligt være næste træk. Bliver det tilfældet, vil staten svare igen med total lockout. Det har Sophie Løhde allerede fra starten af forhandlingerne gjort klart.

Konfliktrisiko stiger
Ifølge CFU-formand Flemming Vinther, som er topforhandler for statens ansatte, er sandsynligheden for konflikt større, end den normalt er på nuværende tidspunkt i overenskomstforhandlingerne.

"Ingen hverken ønsker eller håber, at der kommer en storkonflikt, men man forbereder sig grundigt på, at det kan ske," siger han til Ritzau.

Selv om de offentlige overenskomstforhandlinger formelt blev skudt i gang i december, har forløbet denne gang været ekstra presset på grund af et indledende kollektivt forhandlingsboykot fra lønmodtagersiden.

Formålet var at lægge pres på forhandlinger om lærernes arbejdstidsregler, og først 22. januar kom der grønt lys fra Lærernes Centralorganisation om, at de øvrige organisationer kunne fortsætte forhandlingerne.

Det betyder dog langtfra, at der er enighed om en ny arbejdstidsaftale for lærerne. Tværtimod forlyder det, at forhandlingerne nærmest har stået stille siden gennembruddet i januar.

Store udfordringer i kommuner og regioner
Samtidig med forhandlingerne på statens område forhandles der om nye overenskomster for de knap 564.000 ansatte i kommuner og regioner.

Men normalt lukkes overenskomstaftalen på statens område som det første, så lige nu er situationen, at kommuner og regioner afventer hvid røg fra staten, før de kan forsøge at lukke deres forhandlinger.

En aftale på statens område er dog langtfra garanti for en mindelig afslutning på OK18. Der er stærke forlydender om, at udfordringerne på både regionernes og kommunernes område er lige så store som på statens område. En storkonflikt til foråret på tværs af det offentlige kan derfor langtfra udelukkes.

Dokumentation

Køreplan for OK18

Tirsdag 12. december: Der udveksles krav på kommunernes og regionernes område.

Fredag 15. december: Der udveksles krav på statens område.

Tirsdag 19. december: Forhandlinger indledes på statens område. Sættemøde i Finansministeriet.

Torsdag 21. december: Forhandlinger indledes på kommunernes og regionernes område.

8. februar 2018: Forhandlinger på statens område forventes afsluttet.

14. februar 2018: Forhandlingsfællesskabets forhandlinger med KL forventes afsluttet.

20. februar 2018: Forhandlinger om tværgående emner og aftaler mellem henholdsvis Forhandlingsfællesskabet og RLTN forventes afsluttet.

28. februar 2018: De generelle tværgående forhandlinger og organisationsforhandlingerne om de specielle krav skal efter køreplanen være afsluttet. Hvis det ikke er muligt at nå et resultat, kan der varsles konflikt, som træder i kraft ved udløbet af de gældende overenskomster per 1. april 2018.

I så fald vil forhandlingerne på det kommunale område overgå til Forligsinstitutionen, som skal forsøge at skabe kompromis og dermed hindre konflikter. 

Marts 2018: I løbet af marts bliver både tværgående og organisationernes egne forhandlingsresultater sendt til afstemning hos medlemmerne, såfremt der er opnået resultater.

April 2018: Hvis der ikke er opnået en ny overenskomstaftale, kan der iværksættes konflikt, da de eksisterende overenskomster udløber per 1. april 2018.

Kilde: FAOS, Altinget.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00