Debat

Opråb fra 3F til virksomheder: I har glemt, hvordan man rekrutterer

DEBAT: Virksomhederne skriger efter arbejdskraft, mens 3F har mange tusinde ledige inden for netop de områder, hvor der mangler folk. Noget tyder på, at de er mere optagede af at beklage sig end at slå stillinger op og få hjælp til at rekruttere, skriver Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.

Foto: 3F
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Heisel
Forbundssekretær i 3F

Siden 2015 har arbejdsgiverne med skiftende styrke efterlyst lettere adgang til at importere arbejdskraft fra ikke-EU-Lande.

I de seneste måneder er mediepresset blevet så stort, at det må efterlade danskerne med det indtryk, at den vestlige verdens civilisation går under, hvis ikke danske virksomheder får fri adgang til arbejdskraft fra hele verden.

I 3F har vi ganske vanskeligt ved at genkende billedet. Vi har for eksempel fortsat cirka 10.000 ledige i 3F, og 3.800 som er i aktivering (heraf cirka 825 i privat løntilskud eller virksomhedspraktik).

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Derudover er der over 2.000 unge i praktikpladskøen inden for områder, hvor der i dag meldes om mangel på arbejdskraft. Så vi har umiddelbart svært ved at se, at manglen skulle være så udbredt, som mediebilledet giver indtryk af.

Beklager sig i stedet for at opslå stillinger
Men nu er der som bekendt sjældent røg uden en brand. Og sandheden om mangel på kvalificeret arbejdskraft er nok, at det inden for udvalgte fagområder og på udvalgte kvalifikationsniveauer ganske givet er blevet lidt vanskeligere for virksomhederne at rekruttere.

I snart sagt alle sager har det vist sig, at virksomheden ved nærmere omtanke så alligevel ikke manglede arbejdskraft her og nu, ikke havde slået stillingen(rne) op og ej heller havde søgt hjælp i de fagligt funderede a-kasser eller i jobcenteret.

Søren Heisel
Forbundssekretær i 3F

Det burde jo i sig selv give anledning til, at virksomhederne hvæsser deres rekrutteringsproces. Men det er nu ikke det, vi oplever. Tværtimod. Det synes at være blevet en national folkesport blandt arbejdsgiverne at bruge mere tid på at beklage sig til journalister end på at slå egne stillinger op.

At journalisterne vælger at bringe den ene historie efter den anden uden at undersøge, hvad de konkrete virksomheder selv har gjort for at rekruttere arbejdskraft, kan kun undre.

Ulejligheden med at undersøge historierne har vi gjort os i 3F. Resultatet er påfaldende. I snart sagt alle sager har det vist sig, at virksomheden ved nærmere omtanke så alligevel ikke manglede arbejdskraft her og nu, ikke havde slået stillingen(rne) op og ej heller havde søgt hjælp i de fagligt funderede a-kasser eller i jobcenteret.

Vores stikprøver understøttes af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som viser, at kun 1,3 procent af de virksomheder, der oplever rekrutteringsvanskeligheder, både har slået stillingerne op på jobnet.dk, henvendt sig i a-kasserne og fagforeningerne eller i det lokale jobcenter.

Den statslige hotline, hvor virksomheder kan få rekrutteringshjælp, har i snit ét opkald om dagen, så heller ikke dér står virksomhederne i kø. Virksomhederne har således fravalgt at bruge de kanaler, som de ledige får tudet ørene fulde af, er den mest direkte vej i arbejde.

Afviser hjælp
Derfor er det også noget besynderligt, at DA, som reaktion på, at ledigheden også i februar 2018 faldt, vælger at udtale: ”… det betyder i høj grad også, at jobcentrene og ledige skal gøre en endnu større indsats for at afhjælpe virksomhedernes stigende rekrutteringsudfordringer.”

Arbejdsgiverne mener altså tilsyneladende, at det er jobcentrene og de ledige, der skal afhjælpe virksomhedernes stigende rekrutteringsudfordringer. Men samtidig afviser virksomhederne helt systematisk den hjælp, som stilles til rådighed. I min verden må det anses for at være et af de helt nye paradoksproblemer på arbejdsmarkedet.

Til gengæld udstiller DA's melding en hidtil uhørt mangel på selvindsigt og forståelse af egen rolle i bestræbelserne på at tiltrække den kvalificerede arbejdskraft. Og det bliver ikke bedre af, at nogle virksomheder i medierne tillige udtrykker tydelig irritation over, at de får uopfordrede ansøgninger.

På lønmodtagersiden står vi tilbage med en opfattelse af, at udvalgte virksomheder i kølvandet på krisen og arbejdskraftens frie bevægelighed i EU er blevet så vant til, nogen ville sige grænsende til det forkælede, at der er overflod af arbejdskraft, at de helt har glemt, hvordan det lige er, man rekrutterer. Brandærgerligt.

Stående tilbud om at finde kvalificeret arbejdskraft
Irritationen bliver ikke mindre, når man ved forskellige lejligheder (for eksempel i JydskeVestkysten) fra Landbrug og Fødevarer bliver mødt med synspunktet om, at det i Nordvest- og Sydjylland er umuligt at finde medarbejdere til landbruget, og det så efterfølgende viser sig, at landbruget slet ikke er interesseret i at finde en løsning.

3F kontaktede nemlig Landbrug og Fødevarer og leverede kontaktinformationer til vores jyske afdelinger, som ville kunne formidle mindst 100 ledige til landbruget. Men ingen, som i ingen, af afdelingerne hørte nogensinde noget fra hverken Landbrug og Fødevarer eller arbejdskrafthungrende landmænd. Større var behovet for arbejdskraft altså ikke.

I 3F har vi et stående tilbud til virksomhederne om, at vi gerne finder kvalificeret arbejdskraft inden for vores overenskomstområder. Det har over 3.000 virksomheder allerede benyttet sig af til glæde for de mere end 7.500 ledige, der er kommet i arbejde.

Det er vores tilbud til de virksomheder, der rent faktisk ønsker at arbejde professionelt med deres rekruttering.

I 3F er vi optaget af, at der løbende er tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Det var det klare budskab, da vi i november sidste år afholdt vores erhvervspolitiske konference ”Vision Danmark”.

Vi er helt med på, at konkurrenceevnen er afhængig af, at virksomhederne har de kompetente medarbejdere, de har brug for.

Men det er ærligt talt lidt vanskeligt, når virksomhederne rent ud sagt har glemt, hvordan man rekrutterer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Heisel

Forbundssekretær, 3F, formand, SkillsDenmark
Tømrer (1984)

0:000:00