Debat

Patientforening: Ikke alle handicappede har fået ro i sindet

DEBAT: Der er stadig grund til bekymring over kontanthjælpsloftet for de danskere, hvis handicap ikke er lige til at få øje på, og de fortjener også en forsikring mod fattigdom, skriver Janus Tarp fra UlykkesPatientForeningen.

Der er behov for en indsats, der også griber danskere med mindre synlige handicap, skriver Janus Tarp, næstformand i UlykkesPatientForeningen.
Der er behov for en indsats, der også griber danskere med mindre synlige handicap, skriver Janus Tarp, næstformand i UlykkesPatientForeningen.Foto: UlykkesPatientForeningen
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Janus Tarp
Næstformand i PolioForeningen og UlykkesPatientForeningen

Regeringens lovforslag om (gen-)indførelse af kontanthjælpsloft har skabt megen debat. Først blev gruppen af borgere med svært bevægelseshandicap fredet, og senest har forligsparterne meldt ud, at også gruppen af borgere med handicap, der har fået anvist deres bolig af kommunen, ikke vil blive ramt. 

Det er naturligvis positivt, at der nu er taget højde for disse grupper i lovforslaget. Er der så grund til fortsat bekymring? Sandsynligvis! 

For selvom beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen har fastslået, at handicappede ikke bør frygte kontanthjælpsloftet, så er der måske alligevel en gruppe, der ulykkeligvis kan blive ramt. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected].

Kriterierne for at være omfattet af boligstøttelovens bestemmelser om stærkt bevægelseshæmmede er forholdsvist restriktiv, og gruppen af borgere, der har fået ansvist deres bolig af kommunen, er ligeledes afgrænset. 

Der er her tale om borgere med tydelige eller synlige handicap, og det bør være oplagt for enhver, at der er tale om borgere med begrænsninger i såvel funktionsevnen og arbejdsevnen. Borgere, der på ingen måde bør være forsørget af kontanthjælp. 

Men hvad så med gruppen af borgere med mindre synlige handicap? Der, hvor funktionsevnen og arbejdsevnen også er påvirket, men hvor man endnu ikke har kunnet stille en diagnose, eller hvor prognosen er usikker.

Janus Tarp
Næstformand i UlykkesPatientForeningen

Ikke desto mindre findes de, ellers havde man vel ikke lavet undtagelserne?

Ikke altid til at få øje på
Men hvad så med gruppen af borgere med mindre synlige handicap? Der, hvor funktionsevnen og arbejdsevnen også er påvirket, men hvor man endnu ikke har kunnet stille en diagnose, eller hvor prognosen er usikker. 

I UlykkesPatientForeningen har vi en række medlemmer med for eksempel nakkeskader, der befinder sig i netop den gruppe. En del af disse borgere havner på kontanthjælp, fordi de ikke opfylder betingelserne for fleksjob eller førtidspension, fordi det ikke er dokumenteret, at arbejdsevnen er væsentligt og varigt nedsat.  

De har behov for en indsats, men hvilken? 

Forhåbentlig bliver denne gruppe fremadrettet reddet af jobafklaringsforløb og ressourceforløb, men en del modtager rent faktisk kontanthjælp. 

Hvordan sikres det, at de ikke presses ud i uoverskuelige økonomiske og sociale vanskeligheder på grund det nye kontanthjælpsloft?

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00