Debat

Politikerne svigter de svageste på arbejdsmarkedet

Trods vækstpakke og millioner til voksen- og efteruddannelse har de dårligst stillede på arbejdsmarkedet ikke fået det nemmere. Efter valget bør politikerne tage initiativ til en gennemgribende reform, lyder det fra erhversskolerne og AMU.

Politikerne har svigtet både de ufaglærte og de faglærte med en forældet uddannelse - langt flere bør have opkvalificeret deres kompetencer, mener Danske Erhvervsskoler og AMU.
Politikerne har svigtet både de ufaglærte og de faglærte med en forældet uddannelse - langt flere bør have opkvalificeret deres kompetencer, mener Danske Erhvervsskoler og AMU.Foto: Altinget.dk
Erik Bjørn Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Kaas-Andersen
Formand for Danske Erhvervsskoler-Ledernes VEU-udvalg
og Torben Pedersen
Formand for AMU-forstanderne

Valgkampen kom ikke overraskende også til at handle om virksomhedernes muligheder for at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Der er forskellige bud på løsninger afhængig af partifarve, men efter vores mening er det tydeligt, at politikerne har svigtet uddannelse af de dårligst stillede på arbejdsmarkedet og deres muligheder for at kvalificere sig til aktuelle og fremtidige job.

Straffet med lavere godtgørelse
De ufaglærte og de faglærte med forældet uddannelse savner de kompetencer, som efterspørges af arbejdsmarkedet. De forgangne år burde have været brugt til at opkvalificere denne gruppe, men det er bestemt ikke sket. I stedet har man straffet de beskæftigede ved at reducere godtgørelsen og dermed gjort det vanskeligere for dem at komme fra ufaglært til faglært. Samtidig er uddannelsesaktiviteten i AMU mindsket. Færre og færre har fået AMU-kurser, så de kortuddannede rustes ikke til fremtiden. I 2015 er AMU-aktiviteten halveret i forhold til den, vi så, før den økonomiske krise satte ind i Danmark.

Midlerne bliver ikke brugt
Og det har ellers ikke skortet på opmærksomhed og italesættelse af udsigten til mangel på kvalificeret faglært arbejdskraft fra politisk hold. Allerede i starten af 2013 fremlagde regeringen vækstpakken, som bl.a. indeholdt en milliard til voksen- og efteruddannelse. Vækstpakken indeholdt en række initiativer, som skulle skabe mere efteruddannelse, men her godt to år efter kan vi bare konstatere, at det ikke har virket, og hvert år har der stået ubrugte midler tilbage.

Vækstpakken indeholdt en række initiativer, som skulle skabe mere efteruddannelse, men her godt to år efter kan vi bare konstatere, at det ikke har virket, og hvert år har der stået ubrugte midler tilbage.

Michael Kaas-Andersen og Torben Pedersen
Hhv. formand for Danske Erhvervsskoler-Ledernes VEU-udvalg og formand for AMU-forstanderne

Det har helt åbenbart ikke været grebet rigtigt an. Derfor er politikerne nu nødt til at forbedre rammebetingelserne for de svageste på arbejdsmarkedet. Det drejer sig både om dem, der har arbejde, men kan få uhyre svært ved at fastholde det uden opkvalificering, og dem, der er ledige og har meget vanskeligt ved at komme tilbage på det danske arbejdsmarked. Jobåbningerne ventes at opstå i takt med, at opsvinget bider sig fast, men de mindst uddannede kan ikke være sikre på at få uddannelse, så de kan bestride de udbudte job. Så må virksomhederne jo kigge udenfor landets grænser for at skaffe den kvalificerede arbejdskraft.

Behov for radikal omstilling
Ovenstående viser med al ønskelig tydelighed, at der er tale om et mismatch på det danske arbejdsmarked, og at der er behov for en radikal omstilling i årene fremover. Efter vores mening er der brug for, at politikerne efter valget tager initiativ til en gennemgribende reform. Her kan vi i fællesskab forsøge at finde løsninger på, hvordan vi sikrer fremtidens kvalifikationsbehov med fokus på dem, der vil, men skal have hjælp til at kunne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00