Pres på regeringen for at frede lediges pension

REFORM: Regeringen vil have flere til at spare op til alderdommen, men samtidig kræver loven, at ledige skal hæve pension før tid. Beskæftigelsesministeren kalder det et "lille hul" og tør ikke sige, om det bliver lappet.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen har indtaget den afventende position i forhold til de forestående forhandlinger om reform af pensionssystemet.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen har indtaget den afventende position i forhold til de forestående forhandlinger om reform af pensionssystemet.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Hvis vi gerne vil have et samfund, hvor vi hver især tager et medansvar for vores alderdomsforsørgelse, er det en dårlig ide at tvinge folk til at genkøbe deres pension

Anne Seiersen
Underdirektør, Forsikring og Pension

Flere danskere skal spare op til pension. Derfor foreslår regeringen i sit 2025-udspil, at arbejdsløse, selvstændige og lønmodtagere uden pensionsordning fremover forpligtes til at indbetale til pension.

Men samtidig er kommunerne ifølge loven forpligtet til at kræve, at ledige hæver deres pension og lever af pengene, før de kan få mere kontanthjælp.

Det både urimeligt og selvmodsigende, mener Dansk Folkeparti, som nu lægger pres på regeringen i forbindelse med forhandlingerne om reform af pensionssystemet.

Dokumentation

Det står der i loven

Bekendtgørelse om kapitalpensioner med videre

I medfør af § 15 i lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 190 af 24. februar 2012, fastsættes:

§ 1. Kommunen ser i en sammenhængende periode på 6 måneder (karensperioden) bort fra formue i form af kapitalpensioner, aldersopsparing, anden opsparing, der er beregnet til fratræden fra arbejdsmarkedet, og livsforsikringer m.v. med tilbagekøbsret. Tidspunktet regnes fra ansøgningen om hjælp efter lovens § 11.

Stk. 2. Karensperioden afbrydes, hvis der i en måned ikke udbetales uddannelseshjælp eller kontanthjælp, og udbetalingen af uddannelseshjælp eller kontanthjælp herefter genoptages som følge af, at der foreligger en ny ændring af ansøgerens forhold. Genoptages uddannelseshjælpen eller kontanthjælpen, uden at der foreligger en ændring af ansøgerens forhold, er den sammenhængende periode ikke afbrudt, men den periode, hvori der ikke er udbetalt uddannelseshjælp eller kontanthjælp, medregnes ikke ved opgørelsen af karensperioden.

§ 2. Kommunen ser efter udløbet af karensperioden bort fra formue i form af kapitalpension m.v., jf. § 1, stk. 1, som ikke overstiger 50.000 kr., for ægtefæller og samlevere 100.000 kr., før afgifter efter pensionsbeskatningsloven samt gebyrer o.l.

Læs mere


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00