Regeringen klar med fire nye tiltag til erhvervslivet: Bankerne får mere spillerum til udlån

OVERBLIK: Med fire nye økonomiske initiativer vil regeringen afbøde konsekvenserne af coronavirussen for erhvervslivet og lønmodtagerne. Et tiltag frigiver en kapitalbuffer, der gør det nemmere for bankerne at låne penge til virksomhederne.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

En ny hjælpende hånd er på vej til dansk erhvervsliv og danske lønmodtagere.

Finansminister Nicolai Wammen (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har torsdag aften præsenteret fire nye tiltag. De skal afhjælpe de økonomiske tab, som de danske virksomheder oplever som konsekvens af coronavirussens spredning i Danmark.

"Det, vi gør i dag, er at tage et af de helt tunge våben i arsenalet og fyre det af til gavn for dansk erhvervsliv og danske lønmodtagere,” sagde Nicolai Wammen ved præsentationen.

Det helt store våben er en frigivelse af den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer. Siden finanskrisen har der været et krav om, at bankerne skulle indbetale til bufferen, således at de kunne opspare penge, som de vil få til rådighed i nye krisetider.

Frigivelsen skal give bankerne mere spillerum til at låne ud til danske virksomheder, der får behov for mere kapital til at dække økonomiske tab i forbindelse med coronavirussen. Finansministeriet har beregnet, at det vil frigive over 200 milliarder kroner, som bankerne kan udlåne.

Derudover har regeringen præsenteret følgende tre initiativer

  • To nye garantiordninger. Den ene er målrettet store virksomheder og kommer til at fungere på markedsvilkår. Den anden er målrettet små og mellemstore virksomheder og indebærer en lavere garantiprovision for virksomhederne, hvorfor der afsættes en statslig tabsramme på 1 milliard kroner.
  • Refusion fra dag ét, når medarbejderen er syg af covid-19 eller i karantæne. Der lægges således op til, at sygedagpengesystemets såkaldte arbejdsgiverperiode suspenderes.
  • Ordningen med arbejdsfordeling bliver mere fleksibel. Ordningen betyder, at virksomheder kan sætte medarbejdere ned i tid i en midlertidig periode, og medarbejderne så kan få supplerende dagpenge. Beskæftigelsesministeren har valgt at gøre ordningen mere fleksibel, så virksomhederne hurtigt kan tilpasse sig situationen, og man kan undgå afskedigelser af medarbejdere.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00