Regeringen kritiseres for at overdrive treparts-succes

PRAKTIKMANGEL: Regeringen har udråbt det til en succes, at antallet af praktikpladser siden 2016 er skudt over målet. Men næsten halvdelen af pladserne er korte praktikforløb, som ikke udløser svendebrev. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

I slutningen af februar gav regeringen sig selv et stort skulderklap, fordi antallet af nye praktikpladser har oversteget den målsætning, som der blev givet håndslag på omkring trepartsbordet i 2016.

Læs mere: Regeringen når sit mål for nye praktikpladser

Men næsten halvdelen af de ekstra praktikpladser, der er opstået siden trepartsaftalen, er kun korte praktikaftaler på mellem 4 og 11 måneders varighed, som ikke i sig selv rækker til et svendebrev.

Derfor deler 3F langtfra regeringens begejstring. Ifølge fagforbundet er praktiksituationen stadig kritisk i forhold til det store underskud af faglært arbejdskraft i de kommende år.

For de unge er det afgørende, at de oplever en tryghed i forhold til at kunne fuldføre deres uddannelse. Men den tryghed har de jo ikke, hvis der er overvægt af korte aftaler, som kræver, at de skal ud og sælge sig selv gang på gang.

Arnt Vestergaard Louw
Lektor, Aalborg Universitet

"Selv om der er kommet flere praktikaftaler, er der færre, der fuldfører en erhvervsuddannelse. Så det går altså den helt forkerte vej, hvis ikke vi gør noget," siger forbundssekretær Søren Heisel fra 3F, som efterlyser justeringer af trepartsaftalen i forbindelse med en snarlig evaluering.

Nedturen fortsætter trods reformer
I 2025 forventes at mangle op til 70.000 faglærte. Derfor hersker der stor bekymring for, at erhvervslivet må sætte produktionen på vågeblus, hvis ikke det lykkes at skabe større tilslutning til erhvervsuddannelserne.

Det er jo pinligt, at vi råber og skriger på faglært arbejdskraft, når vi stadig har mellem 10.000 og 14.000 unge mennesker, som ikke kan få en praktikplads.

Søren Heisel
Forbundssekretær, 3F

Men trods flere reformer faldt antallet af elever, der fuldførte en erhvervsuddannelse, yderligere med 10 procent fra 2017 til 2018.

Læs mere: Markant nedgang: Færre gennemfører en erhvervsuddannelse

Et vigtigt element i at vende udviklingen er at skabe flere praktikpladser. Derfor indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter i august 2016 en aftale om, at der i 2025 skal være oprettet mellem 8.000 og 10.000 ekstra praktikpladser.

Dokumentation

Det står der i trepartsaftalen

"Udviklingen i antallet af praktikpladser følges tæt og løbende af Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. Der fastsættes et delmål på 2.100 ekstra praktikpladser i 2018 i forhold til niveauet i 2016. Er dette delmål ikke opfyldt, er parterne enige om, at der skal tages nye initiativer på området, der kan understøtte virksomhedernes forpligtelse til at oprette flere praktikpladser."

Læs hele trepartsaftalen om praktikpladser her


0:000:00