Regeringen og DF ændrer kurs og lemper kritiseret forslag til opholdskrav

KURSSKIFTE: Opholdskravet for retten til dagpenge ændres fra 7 af 8 år til 7 af 12 år. S vil stemme for ændringsforslaget, men rulle loven tilbage, hvis partiet kommer til magten.

Foto: Foto:/ritzau/Tariq Mikkel Khan
Simon Lessel

Efter massiv kritik ændrer regeringen og Dansk Folkeparti holdning til, hvor mange år man skal have opholdt sig i Danmark for at have optjent retten til dagpenge.

Længe har forslaget lydt på 7 af 8 år, men nu lyder udspillet fra regeringen og dens støtteparti, at opholdskravet for retten til dagpenge i stedet skal være 7 af 12 år.

Opholdskravet er blandt andet blevet kritiseret heftigt for at ramme mange udlandsdanskere og for at kunne få mere end 20.000 til at melde sig ud af deres a-kasse med manglende indtjening til statskassen til følge.

De to partier har nu lyttet til kritikken, forklarer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti Bent Bøgsted (DF) i en fælles udmelding.

Vi synes, det er en meget lille forbedring. Generelt er hele lovforslaget det værste roderi, jeg længe har set, og en omgang rigtig dårlig politisk håndværk.

Leif Lahn Jensen
Beskæftigelsesordfører, Socialdemokratiet

”Behandlingen af lovforslaget har vist, at der er brug for, at man kan arbejde længere tid end et år i udlandet uden at miste retten til dagpenge. Det lytter vi til. Derfor kommer vi med dette ændringsforslag, så der kommer en ny balance i lovforslaget,” lyder det i udmeldingen.

Opholdskravet skal efter planen indfases efter tre år, og det betyder, at opholdskravet i 2019 vil være 5 af 12 år og 6 af 12 år i 2020, indtil den fulde indfasning i 2021.

S: Stemmer for, men …
Kursændringen møder opbakning fra Socialdemokratiet, der tidligere på efteråret netop har forslået, at opholdskravet skulle lyde på 7 af 12 år. Partiet vil nu stemme for den del af lovforslaget, forklarer beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S).

”Det ligner jo det forslag, vi fremlagde og trak til os igen. Så vi stemmer for ændringsforslaget,” siger Leif Lahn Jensen.

Partiet vil dog ikke stemme for selve lovforslaget, men kun ændringsforslaget. Og hvis Socialdemokratiet kommer til magten efter valget, agter partiet fortsat at rulle opholdskravet tilbage. For forbedringen er ikke nok til at rette op på de mange ulemper ved forslaget, forklarer Leif Lahn Jensen.

”Vi synes, det er en meget lille forbedring. Generelt er hele lovforslaget det værste roderi, jeg længe har set, og en omgang rigtig dårlig politisk håndværk,” lyder kritikken fra beskæftigelsesordføreren.

Leif Lahn Jensen opfordrer fortsat beskæftigelsesministeren og Dansk Folkeparti til at tage forslaget af bordet, selvom han erkender, at det ”aldrig nogensinde” vil ske.

”Men derfor vil jeg stadig opfordre dem til det. Og jeg kommer ikke til at stemme for hovedforslaget, og så vil vi gøre det bedre, når vi kommer til.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Lahn Jensen

MF (S), næstformand, Statsrevisorerne, 1. næstformand, Folketingets Præsidium
10. klasse (Grenaa 1984), havnearbejder

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00