Replik: 3F skaber unødig frygt hos gastronomielever

REPLIK: 3F har skrevet et indlæg uden bund i virkeligheden, og det er både undrende og ærgerligt, for det risikerer at skabe unødig bekymring hos gastronomieleverne, skriver Jimmi Ludvigsen.

Af Jimmi Ludvigsen
Konsulent, Aarhus Tech

Jeg har med stor overraskelse læst Tina Møller Madsens indlæg i Altinget 1. februar, 3F: Trods mangel på faglærte kokke kan elever ikke få lærepladser.

Indlægget giver et billede af en virkelighed, jeg slet ikke kan genkende, da vi på Aarhus Tech oplever mangel på gastronomelever, og at virksomhederne har svært ved at få kvalificerede ansøgere til praktikpladserne.

I mit arbejde som konsulent får jeg dagligt henvendelser fra restauratører, som mangler elever, og jeg slår de ledige praktikpladser op på Facebook og på vores jobopslagstavle.

Praktikpladstilbuddene omfatter både smørrebrøds-, catering- og kokkespecialet.

Antallet af gastronomelever i uddannelsesaftale har på landsplan ligget nogenlunde stabilt de seneste tre år, hvor andelen af elever i skolepraktik i samme periode er mere end halveret – fra cirka 300 elever 1. februar 2015 til 117 elever 1. februar 2018.

Unødvendig bekymring
Skolepraktik tilbydes elever, som i direkte forlængelse af et afsluttet grundforløb ikke har fået en uddannelsesaftale. Skolepraktikken træder i stedet for virksomhedsoplæringen, indtil det lykkes eleven at få en aftale i en virksomhed.

På baggrund af indlægget om de manglende praktikpladser kan unge og deres forældre måske blive bekymrede for, om gastronomvejen er den rigtige at gå.

Det vil i aarhusområdet være en helt unødvendig bekymring at få kun en måned før eleverne skal vælge fagretning på erhvervsuddannelsens indledende grundforløb.

Som en bonusinformation kan nævnes, at det ikke kun er virksomhederne inden for gastronomiområdet, som har udfordringer med at finde elever.

Det samme forhold gør sig gældende inden for uddannelserne som ernæringsassistent og gourmetslagter.

Forrige artikel S og V: Der er brug for endnu mere udflytning S og V: Der er brug for endnu mere udflytning Næste artikel Kraka om udflytning: Hvis målet er vækst, skal vi flytte universiteterne Kraka om udflytning: Hvis målet er vækst, skal vi flytte universiteterne
Grete Christensen: Sygeplejersker skal lede sundhedsfælleskaber

Grete Christensen: Sygeplejersker skal lede sundhedsfælleskaber

INTERVIEW: Det er en stor fejl i regeringens sundhedsreform, at sygeplejerskerne ikke er tiltænkt en plads med i toppen af sundhedsfælleskaberne, mener formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen. Samtidig er hun bekymret for et farvel til regionspolitikerne. Læs hele interviewet her.