Debat

S: Den danske debat om velfærdsturisme er afsporet

DEBAT: Velfærdsturisme er over de seneste måneder blevet et paraplybegreb for alt, som indebærer østeuropæisk udenlandsk arbejdskraft. Men det er en dansk misforståelse, skriver MEP Britta Thomsen (S).
Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Britta Thomsen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Danmark er langt fra det eneste land i Europa, hvor velfærdsturisme diskuteres netop nu. Hos vores store nabo Tyskland har de endda bedt EU-Domstolen om at tage stilling til sagen.

Men debatten i Tyskland er markant anderledes end herhjemme. I Tyskland diskuterer de nemlig spørgsmålet om velfærdsturisme i dets egentlige betydning.

Det fortalte Martin Schultz, formand for Europa-Parlamentet, om, da han besøgte Danmark for nogle uger siden.

Arbejde er afgørende
Tyske kommuner oplever problemer med østeuropæere, der slår sig ned uden job - eller muligheder for job - men som alligevel får tilbudt enkelte velfærds- og sundhedsydelser. Tysklands sag ved EU-Domstolen handler om de tilfælde, hvor kommuner giver velfærdsydelser til en borger, som ikke har haft arbejde i landet.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Det mener tyskerne ikke hører ind under aftalen om "koordinering af social sikring" og det tilhørende "opholdsdirektiv", som alle medlemslande blev enige om i 2004. De selv samme aftaler, som betyder, at erhvervsaktive i Danmark har ret til for eksempel børnechecken.

Forordningerne siger kort sagt, at arbejdstagere skal have lov til at flytte fra land til land uden at stå ringere socialt, fordi man ikke er fra det land, man får job i. Men det afgørende ord her er "job".

Når en EU-borger tager arbejde i et andet EU-land, er det ikke for at udnytte landet. Det er for at få et arbejde, og det er en god forretning for samfundet.

Britta Thomsen (S)
MEP

Tyskerne synes ikke, at de pågældende EU-borgere har ret til kontanthjælp, da de aldrig har haft et job i Tyskland. Det kan jeg kun give dem ret i, og derfor støtter jeg, ligesom den danske regering, tyskernes sag ved EU-Domstolen.

Dansk misforståelse 
Men det er ikke den definition på velfærdsturisme, som vi diskuterer i Danmark. Tværtimod. I Danmark vil et flertal af partierne nægte lovlydige EU-borgere, som får et arbejde i Danmark og betaler deres skat, retten til at modtage sociale ydelser.

Vi har simpelthen misforstået begrebet velfærdsturisme. Det er over de seneste måneder blevet et paraplybegreb for alt, som indebærer østeuropæisk udenlandsk arbejdskraft.

Velfærdsturisme er, når en borger kommer til et velfærdssamfund for at udnytte de goder, som er finansieret af landets skatteborgere. Den slags snyd skal vi naturligvis slå hårdt ned på. Men når en EU-borger tager arbejde i et andet EU-land, er det ikke for at udnytte landet. Det er for at få et arbejde, og det er en god forretning for samfundet.

Den erkendelse har de nået i Tyskland. Et stort regeringsudvalg konstaterede i forrige uge, at det ikke kan komme på tale at reducere velfærdsrettighederne for de EU-borgere, som arbejder og betaler skat i Tyskland.

Derfor fokuserer vores nabo nu på at bekæmpe snyd og misbrug i de tilfælde, hvor det finder sted. Det gælder både misbrug af velfærdsydelser, men også arbejdsgiveres misbrug af billig arbejdskraft. Det burde også være fokus i den hjemlige debat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britta Thomsen

Fhv. MEP (S) 2004-2014, i bestyrelsen for EU's agentur for energi (ACER)
cand.mag. i historie og portugisisk (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00