Sparekrav ryster a-kasserne

KASSE: Regeringen vil hente 200 millioner kroner på effektivisering af a-kassernes administration. ”Fløjtende urealistisk,” mener a-kasserne. S kræver redegørelse fra beskæftigelsesministeren.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) i forbindelse med offentliggørelsen af regeringens helhedsplan 30. august 2016. I planen findes bl.a. målet om at spare 200 mio. kroner på a-kassernes administration. Et komplet urealistisk mål, mener a-kasserne. 
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) i forbindelse med offentliggørelsen af regeringens helhedsplan 30. august 2016. I planen findes bl.a. målet om at spare 200 mio. kroner på a-kassernes administration. Et komplet urealistisk mål, mener a-kasserne. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix
Tyson W. Lyall

Jeg vil gerne understrege, at det for langt de fleste organisationer er muligt at effektivisere to procent om året. Jeg kan ikke se, hvorfor det skulle forholde sig helt anderledes for a-kasserne


Hans Andersen (V)
Beskæftigelsesordfører
Fakta
Et a-kassekontingent udgøres af et statsbidrag, et bidrag til ATP og et administrationsbidrag.

Staten fastsætter statsbidraget, som a-kasserne overfører direkte til staten. Statsbidraget bliver brugt til at finansiere a-kassens ydelser.  

Den foreslåede forhøjelse af statsbidraget svarer ifølge Beskæftigelsesministeriet til 24 kroner årligt per medlem. Samlet set giver det over 4 år en stigning på 96 kroner i det årlige bidrag. A-kasserne skal derfor – ifølge ministeriet – effektivisere administrationen for, hvad der svarer til 2 kroner om måneden per medlem i hvert af de kommende 4 år.

Kilde: Det Faglige Hus og beregninger fra Beskæftigelsesministeriet

A-kasserne kniber sig i armen, men Venstre forsikrer, at det ikke er nogen drøm.

Regeringen ønsker med sin helhedsplan virkelig at hente 200 millioner kroner på a-kassernes administration.

Det skal ske via en effektivisering på to procent om året i perioden 2017-2020, hvilket blot svarer til regeringens generelle politik på det statslige område, siger Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

Dokumentation

Regeringens helhedsplan indeholder bl.a.:

* En måneds dagpengekarens for alle dimittender.
* Frikort til hjemløse.
* Lønnen under seniorjobordningen ”harmoniseres” med højeste dagpengesats for nye seniorjob.
* Effektivisering af a-kasserne.
* Jobpræmie for nuværende langtidsledige.
* Afvikling af revalideringsordningen.

Regeringen skriver om effektivisering af a-kasserne:

”Øgede muligheder for digitalisering i dagpengesystemet kan frigøre et effektiviseringspotentiale i a-kasserne.

Regeringen vil tilskynde a-kasserne til en effektivisering af deres administration på 2 procent om året i perioden 2017-2020, svarende til omprioriteringsbidraget på det statslige område i perioden 2016-2019.

Dette gøres ved at øge statsbidraget – den del af forsikringskontingentet, som går direkte til staten – med tilsvarende 2 procent årligt. Hvis a-kasserne effektiviserer driften og reducerer administrationsbidraget, vil det samlede kontingent for medlemmerne være uændret.

Samlet set vil justeringerne af visse elementer i overførselssystemet øge beskæftigelsen svarende til 3.200 personer og bidrage til finansieringen af JobReformen med ca. 2,3 milliarder kroner. Dertil kommer godt 0,3 milliarder kroner fra effektivisering af a-kasser mv., der øger prioriteringsrummet til offentligt forbrug.”

Det betyder:  

Der har været forskellige tal fremme i debatten, men ifølge Finansministeriets samlede helhedsplan skal effektiviseringer hos a-kasserne bidrage med i alt 200 millioner kroner (side 92). Ifølge a-kasserne betyder kravet, at de skal reducere deres udgifter med over 8 procent over de næste 4 år.

Kilder: Regeringens helhedsplan, Beskæftigelsesministeriet og AK-Samvirke.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00