Svære udsigter for ny superorganisation: 3F stemmer nej til LO/FTF-fusion

FUSION: En enig hovedbestyrelse i landets største fagforbund har torsdag stemt nej til en fusion mellem LO og FTF. Det giver dystre udsigter for fusionen, som kræver to tredjedeles flertal i begge hovedorganisationer.

Hovedbestyrelsen i 3F har på et møde torsdag enstemmigt stemt nej til en fusion mellem hovedorganisationerne LO og FTF. Det oplyser 3F's pressetjeneste til Altinget.

Dermed tegner der sig vanskelige udsigter for en ny superorganisation på det danske arbejdsmarked. Fusionen kræver nemlig to tredjedeles flertal fra de delegerede, når de to hovedorganisationer efter planen skal afgøre spørgsmålet ved to parallelle ekstraordinære kongresser i Odense fredag den 13. april.

Men allerede fredag formiddag mødes forretningsudvalget i FTF og hovedbestyrelsen i LO for at afgøre de videre fusionsplaner.

Og med et nej fra Danmarks største fagforbund ser det ud til at komme til at knibe med opbakningen i LO.

"Vi støtter, at der indkaldes til en ekstraordinær kongres i LO i april. Det er helt naturligt, at den forhandlingsproces, som der blev givet grønt lys til på en LO-kongres, også afrundes på en LO-kongres," siger 3F-formand Per Christensen i en pressemeddelelse.

134 nej-stemmer skrinlægger fusion
400 delegerede fra de forskellige LO-forbund kommer til at deltage på kongressen til april. Hvis 134 stemmer nej, falder fusionen fra hinanden. På grund af sin størrelse har 3F alene 104 stemmer.

"Skulle der på LO's ekstraordinære kongres, på trods af 3F's holdning, være et kvalificeret flertal for opløsning af LO og en fusion med FTF – og et tilsvarende kvalificeret flertal for fusionen i FTF – vil vi naturligvis fortsat aktivt arbejde for, at 3F er medlem af et stærkt, solidarisk fællesskab og en slagkraftig hovedorganisation – både i den nationale, regionale og lokale interessevaretagelse og offentlige debat," siger Per Christensen.

3F begrunder modviljen med, at en ny, fælles hovedorganisation vil få sværere ved at prioritere de kortuddannedes behov for efteruddannelse og opkvalificering, få sværere ved at varetage medlemsforbundenes interesser ved at markere sig klart, tydeligt og uden forbehold i faglig-politiske spørgsmål og få en uafklaret regional og lokal struktur og en stækket interessevaretagelse med hensyn til erhvervs-, arbejdsmarkeds- og uddannelsespolitik over for kommuner og regioner.

HK og FOA stemmer ja
I det næststørste LO-forbund HK har hovedbestyrelsen torsdag stemt enstemmigt ja til fusionen. Dansk Metal, FOA og Dansk El-Forbund bakker også op om fusionen. Fødevareforbundet NNF anbefaler også et lunkent ja, mens en række mindre LO-forbund som Blik og Rør, Malerforbundet og Serviceforbundet vil stemme nej.

På FTF-siden er der opbakning fra store forbund som Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og Politiforbundet, mens Farmakonomforeningen, Prosa,
Finansforbundet, Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening og Konstruktørforeningen er modstandere af en fusion.

Hvis det alligevel ender med en fusion, vil en ny hovedorganisation se dagens lys 1. januar 2019.

Forrige artikel Deltagerbetaling og optjeningskrav får kritik af universiteter og magistre Deltagerbetaling og optjeningskrav får kritik af universiteter og magistre Næste artikel A-kasser i opråb: Udlandsdanskere mister retten til dagpenge A-kasser i opråb: Udlandsdanskere mister retten til dagpenge
Regeringens første år: Corona kickstartede slumrende trepartssamarbejde

Regeringens første år: Corona kickstartede slumrende trepartssamarbejde

FØDSELSDAGSANALYSER: Hvad har det betydet for eksempelvis de ældre, kulturen og boligpolitikken, at vi nu har en socialdemokratisk regering? Og hvordan går det med at stække Finansministeriets magt og gøre Danmark til det bedste land at være barn i? Altingets fagredaktører gør status på regeringens ét års fødselsdag med hver deres ultrakorte analyser.