Tesfaye om ny lov: ”Det her er ikke en stramning af udlændingepolitikken. Det er det modsatte.”

LOVGIVNING: Regeringen og et stort flertal vil give flere udlændinge mulighed for at søge et såkaldt etableringskort. Det skal sikre mere kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. DF mener, det er en lempelse af udlændingeloven.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Et stort flertal vil give udlændinge med en dansk bachelor- eller professionsbachelorgrad muligheden for at søge et etableringskort.

Kortet skal give ret til at opholde sig og arbejde i Danmark i op til tre år. Det skal få flere udlændinge til at blive i landet og arbejde efter endt uddannelse og dermed sikre kvalificerede udlændinge til det danske arbejdsmarked.

I dag omfatter ordningen kun kandidat- og ph.d.-uddannede og gælder kun i to år.

”Det her er fornuftigt. Det er folk, der bidrager massivt til den danske statskasse,” sagde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, da forslaget onsdag blev førstebehandlet i Folketinget.

I salen kommenterede Tesfaye også på Dansk Folkeparti og Nye Borgerliges bekymring for, at forslaget vil være en lempelse af udlændingeloven:

”Det her er ikke en stramning af udlændingepolitikken. Det er det modsatte."

”Det er en indvandringsmulighed”
Dansk Folkeparti kunne sammen med Nye Borgerlige som de eneste partier ikke bakke forslaget op.

”Det skaber større konkurrence for danske unge, samtidig med at det åbner en indvandringsmulighed. Det er en lempelse af udlændingeloven, som vi ikke ønsker at tiltræde,” sagde DF’s Marie Krarup.

Bred opbakning
Lovforslaget er en udmøntning af Finanslovsaftalen for 2020, hvor regeringen sammen med Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet blev enige om at udvide etableringsordningen, for at ”flere kvalificerede udlændinge med danske uddannelsespapirer får bedre mulighed for at træde ind på det danske arbejdsmarked”, som det står i aftalen.

Ud over at give bachelor- og professionsbacheloruddannede adgang til etableringskortordningen, giver man også mulighed for at forlænge ordningen med ét år til de udlændinge, som har fået et arbejde med relation til den færdiggjorte uddannelse.

Endelig forlænger man den periode, det er muligt at ansøge om etableringskortet i, fra 6 til 12 måneder efter endt uddannelse.

Forslaget mødte ud over Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige opbakning fra resten af Folketingets partier.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00