Trepartsforhandlinger til debat: Her er panelet

NYT DEBATPANEL: Det er snart tid til trepartsforhandlinger, og Altinget: arbejdsmarked giver ordet til et nyt debatpanel, som skal stille skarpt på knuder, der skal løses, og ender, der skal bindes sammen på vej mod målet.

Altinget zoomer ind på udsigterne for de forestående trepartsforhandlinger med en ny debatrække.
Altinget zoomer ind på udsigterne for de forestående trepartsforhandlinger med en ny debatrække.
Line Jenvall

Et af de store punkter på det politiske program for 2016 er trepartsforhandlingerne. Der er høje forventninger til en eller flere aftaler, men vejen dertil ligger ikke just lige for.

I 2012 kollapsede S-R-SF-regeringens ellers stort anlagte forsøg i samme disciplin, hvilket udgjorde et bittert nederlag for især den røde regering og fagbevægelsen.

Om Venstres mindretals-regering får nemmere ved at balancere mellem arbejdsmarkedets parter, vil den kommende tid vise.

Forhandlingerne forventes fløjtet igang allerede i starten af februar. Først på programmet står bestræbelserne på at få flygtninge i job.

Fakta
Du kan blande dig i debatten.
Send dit indlæg til [email protected].

Et tema, som i øvrigt har fået sit helt eget debatpanel her på Altinget: arbejdsmarked, og som kan følges parallelt med debatten om trepartsforhandlingerne.

Læs også: Nyt debatpanel: Hvordan får vi flygtninge i job?

Regeringens har derudover på forhånd udnævnt uddannelse, styrket konkurrenceevne og færre på passiv forsørgelse som trepartsemner.

Lønmodtagerne mener også, at der skal snakkes arbejdsmiljø, efteruddannelse og praktikpladser, lige som forårets pensionsreform ifølge fagbevægelsen også hører til ved trepartsbordet.

På den anden side har arbejdsgiverne ikke lagt skjul på, at behovet for nemmere at kunne hente kvalificeret arbejdskraft fra udlandet også skal have opmærksomhed.

Der er med andre ord nok at tage fat på, og Altinget tager forskud på det hele ved at give ordet til en stribe centrale stemmer på arbejdsmarkedsområdet i en ny debatrække.

Nedenfor kan du læse mere om holdet. 


Bente Sorgenfrey er formand for hovedorganisationen FTF, som med 75 underorganisationer samler op mod en halv million danske lønmodtagere i både den private og offentlige sektor. Den post har hun siddet på siden 2003, og inden da stod hun som uddannet pædagog i spidsen for branchens fagforbund, BUPL. Bente Sorgenfrey har bestyrelsesposter hos blandt andre ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Desuden er hun medlem af Det Økonomiske Råd og repræsentantskabet i Nationalbanken.

Lars Storr-Hansen har som administrerende direktør stået i spidsen for virksomhederne i Dansk Byggeri siden 2008, hvor han hoppede fra den samme stilling hos HTS. Han er uddannet cand.polit. og startede sin karriere hos Venstre som økonomisk konsulent. Efter et kursus i journalistik skrev han gennem et par år for Børsen om økonomi og politik, men blev derfra hentet til Skatteministeriet som særlig rådgiver i 2002 og rykkede videre til Socialministeriet i 2004.

Per Christensen styrer slagets gang i 3F som forbundsformand. Med en tømrer-uddannelse i bagagen har han arbejdet sig op gennem fagbevægelsen fra en tjans som tillidsmand på Aalborg Portland. Den ledte til posten som næstformand i Cementarbejdernes Fagforening i Aalborg, videre til SiD's hovedkontor, hvor Per Christensen først var juridisk sekretær og i 2004 blev forbundssekretær. Knap 10 år senere overtog han formandsstolen i foreningen, der i mellemtiden var blevet til 3F.

Mikkel Mailand slår sine folder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet, hvor han er lektor og forskningsleder. Han er uddannet cand.scient. i kulturgeografi og samfundsfag med en ph.d. i sociologi. I dag specialiserer hans sig i det offentlige arbejdsmarked med fokus på blandt andet overenskomstfornyelser, trepartssamarbejde og europæisk regulering af arbejdsmarkedet.

Steen Nielsen arbejder i DI som underdirektør med ansvar for løn og arbejdsmarkedspolitik. Han har været ansat i huset siden 2008 og avanceret op i direktørrækken fra en stilling som chefkonsulent på det politiske og økonomiske område. Tidligere har han blandt andet arbejdet i Finansministeriet og som en del af Velfærdkommissionens sekretariat. Bag sig har han desuden en økonomuddannelse fra Aarhus Universitet, som er blevet fulgt op med en ph.d. på CBS, hvor han også var adjunkt i et par år.


Bent Bøgsted fører ordet på arbejdsmarkedsområdet for Dansk Folkeparti og er formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg. Han har haft sin gang på Christiansborg siden 2001, valgt i Nordjyllands Storkreds, og sideløbende passer han en plads i Frederikshavn Kommunes Byråd. Han er uddannet som både maskinarbejder, oversergent og våbenmekaniker efter ni år i Hæren og prøvede, inden han i 1997 gik ind i politik, kræfter med både skibsværftsarbejde og landbrug.

Leif Lahn Jensen er Socialdemokratiets arbejdsmarkedsordfører. Han gjorde sit indtog i Folketinget ved valget i 2007, hvor han sikrede sig et mandat i Østjyllands Storkreds. Han er også aktiv i lokalpolitik som byrådsmedlem i Norddjurs Kommune, hvor han er formand for Børne- og Ungdomsudvalget. Inden han rykkede ind på Christiansborg, arbejdede han som havnearbejder for Mærsk på Aarhus Havn og var gennem mange år tillidsmand for kollegerne her.

Dokumentation

Regeringsgrundlaget om trepartsforhandlinger

I Danmark har vi en tradition for, at lønmodtagerne, arbejdsgiverne og politikerne sammen laver trepartsaftaler om væsentlige samfundsspørgsmål. Vi tager et fælles ansvar. Det har været med til at skabe mulighed for høj beskæftigelse, velstand og velfærd.

Regeringen ønsker at genoplive det brede samarbejde. 

Derfor vil vi indkalde arbejdsmarkedets parter til trepartdrøftelser for at løse nogle af de udfordringer, som Danmark står over for. Det vil ske i forlængelse af, at der er indgået en politisk aftale om et nyt robust dagpengesystem. Temaerne i trepartsdrøftelserne vil blandt andet være at styrke danske virksomheders konkurrenceevne, uddannelse, flytte flere fra offentlig forsørgelse til job og sikre, at det danske arbejdsmarked kan håndtere udenlandsk arbejdskraft.

Kilde: Sammen for fremtiden, juni 2015


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00