Uddannelse skal redde danske produktionsjob

OUTSOURCING: DI og CO-industri præsenterede i går en ny 10-punktsplan, der skal fastholde produktionsjobbene i Danmark. Øget uddannelse og målrettet forskning står centralt i planen.
Fakta
Fremstillingsindustrien står i dag for halvdelen af den private forskning og udvikling.

Siden årtusindskiftet er beskæftigelsen i fremstillingsindustrien faldet med næsten 100.000 til nu ca. 330.000 personer. Fremstillingsindustrien tegner sig for næsten 12 procent af den samlede beskæftigelse og halvdelen af eksporten.

Danske industrivirksomheder har nu omtrent lige så mange ansatte uden for landets grænser som her i Danmark.


Kilde: CO-industri og DI
I en ny plan kommer DI og Centralorganisationen for Industriansatte i Danmark, CO-industri, med 10 konkrete initiativer, der skal hjælpe med at fastholde produktionsarbejdspladser i Danmark. Planen blev præsenteret på konferencen "Sæt vækst i produktion" i går mandag.

Centralt i planen står en række initiativer, der skal opprioritere uddannelse og forskning.
Flere timer i naturfag i folkeskolen, flere unge på de tekniske uddannelser og erhvervsuddannelserne er blandt de punkter, de to organisationer mener, politikerne bør fokusere på. Samtidig skal der ifølge den nye plan fokuseres på at få flere elever ind på de videregående uddannelser, der skaber vækst, og på en styrkelse af produktionsforskningen i Danmark.

Fremtidens velfærd
10-punktsplanen kommer blandt andet på baggrund af en undersøgelse foretaget af DI og CO-industri. Her blev tillidsfolk og topchefer i industrien spurgt, hvordan de ser på udflytningen af danske arbejdspladser frem til 2015, og svarene maler et dystert billede. Flere end fire ud af ti svarer, at de regner med, at der bliver oprettet flere job i udlandet.

"Det er helt afgørende, at vilkårene for at drive virksomhed her i Danmark bliver forbedret i de kommende år. Produktionsvirksomhederne er tilsammen en væsentlig forudsætning for høj beskæftigelse, stor eksport og god økonomi. Vi taber velstand, efterhånden som produktionen kommer til at foregå uden for landets grænser," siger adm. direktør Karsten Dybvad, DI, i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Planens 10 punkter:

1. Folkeskolens kompetencer skal styrkes

2. Styrkelse af erhvervsuddannelserne

3. Flere med en videregående uddannelse

4. Tiltrækning af udenlandske specialister

5. Mere forskning i produktionsteknologi

6. Øget vidensspredning

7. Konkurrencedygtig afgiftsstruktur

8. Færre administrative byrder

9. Infrastrukturen skal understøtte produktionen

10. Eksporten skal styrkes 


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00