Uenighed om fleksjobberes lønvilkår

FLEKSJOB: En ny aftale på industriområdet betyder, at fleksjobberes timeløn tilpasses deres arbejdsevne. Fleksjobbernes egen forening og Gigtforeningen raser, mens Radikale kalder aftalen glimrende.
Foto: Colourbox.dk

Det er en næsten uvirkelig aftale. Tænk sig, at arbejdsmarkedets parter aftaler social dumping af en gruppe mennesker, der i forvejen har trange kår på arbejdsmarkedet. Det er meget trist, meget trist.

Lene Witte
Direktør, Gigtforeningen
I en ny aftale mellem DI og forbundskartellet CO-industri er det blevet besluttet, at fleksjobberes løn skal tilpasses deres arbejdsevne. Aftalen omfatter omkring 240.000 mennesker og vil træde i kraft, når fleksjobreformen gennemføres som planlagt fra nytår.

Konkret betyder aftalen, at en fleksjobber med 80 procent nedsat arbejdsevne skal arbejde til en timeløn, der er 80 procent lavere end den timeløn, som er fastsat i overenskomsten.

Som udgangspunkt skal en fleksjobber have en nedsat arbejdsevne på 50 procent eller derover, hvis han skal visiteres til fleksjob af kommunen. Dermed kan aftalen betyde, at fleksjobberes timeløn halveres i forhold til deres fastansatte kollegers timeløn.

Endnu en forringelse
Aftalen er ifølge Landsforening af Fleks- og Skånejobbere endnu en alvorlig forringelse af fleksjobberes vilkår.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00