Debat

V-borgmester: Udlændinge er fortsat en uudnyttet ressource

DEBAT: Målrettede sprogtilbud er afgørende, hvis ikke udenlandske borgere skal ende som arbejdsmarkedets bænkevarmere, skriver Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester.

I København oplever vi, at manglende sprogfærdigheder er en stor stopklods på udenlandske borgeres vej mod et job, skriver borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).
I København oplever vi, at manglende sprogfærdigheder er en stor stopklods på udenlandske borgeres vej mod et job, skriver borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune

Ejner K. Holst, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, efterlyser i Altinget 10. september en investering i jobrettet integration.

Det kan jeg som beskæftigelsesborgmester i København kun bakke op om.

For der ligger en stor og stadig alt for uudnyttet ressource i udlændinge, som med en lille hjælpende hånd kan blive en del af det arbejdende fællesskab – til glæde for dem selv, deres familiers tryghed og velfærd og det samfund, som de er blevet en del af.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Dårlige sprogfærdigheder er en stopklods
Når det kan være svært for udlændinge at blive en del af det arbejdsfællesskab, og når mange hænger fast i systemet i årevis efter de er kommet til landet, så skyldes det ofte, at de ikke er gode nok til dansk.

Her i København oplever vi, at manglende sprogfærdigheder er en stor stopklods på udenlandske borgeres vej mod et job.

Jeg vil derfor arbejde for et målrettet tilbud, hvor udenlandske ledige med sproglige udfordringer kan blive bedre til dansk, og hvor de kan få hjælp til at finde jobs.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København

Derfor er der behov for at sætte ind med jobrettet danskundervisning, som kan bygge bro til arbejdsmarkedet for udenlandske ledige med sprogproblemer.

Man kunne kalde det "jobdansk".

For jeg forestiller mig, at det danske sprog kan være den dåseåbner, som kan lirke det danske arbejdsmarked op. Og jeg tror på, at den bedste integration sker på arbejdspladsen.

Læs også

V vil indføre målrettet sprogtilbud
Jeg vil derfor arbejde for et målrettet tilbud, hvor udenlandske ledige med sproglige udfordringer kan blive bedre til dansk, og hvor de kan få hjælp til at finde jobs, der giver dem mulighed for at bruge af deres nyvundne sprogkundskaber.

Med et bedre dansk på tungebåndet, et dansk som er målrettet arbejdsmarkedet, er jeg overbevist om, at de står bedre rustet til at komme i job.

For selvom København på mange måder er en international by, kommer man bare ikke udenom, at sproget ofte spiller en vigtig rolle, når koden til arbejdsmarkedet skal knækkes.

De faktiske forhold på arbejdsmarkedet er nemlig, at det på mange danske arbejdspladser stadig er vigtigt at kunne tale dansk.

Nogle risikerer at blive bænkevarmere
Det må og skal være noget, som vi som kommune kan hjælpe med.

For uanset, om udenlandske borgere netop er trådt ud af flyveren i Kastrup Lufthavn, eller om de har været i København i årevis, så kan sproget være det afgørende redskab, som de har manglet i værktøjskassen.

Forsømmer vi at give dem det, risikerer vi, at de bliver siddende på en bænkplads, mens andre tager alt spilletiden på det danske arbejdsmarked.

Og det er nu engang sjovere at spille med end at se til fra sidelinjen, mens arbejdslivet suser forbi.

For en selv, for samfundet og for integrationen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00