V-borgmester: Udlændinge er fortsat en uudnyttet ressource

DEBAT: Målrettede sprogtilbud er afgørende, hvis ikke udenlandske borgere skal ende som arbejdsmarkedets bænkevarmere, skriver Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune

Ejner K. Holst, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, efterlyser i Altinget 10. september en investering i jobrettet integration.

Det kan jeg som beskæftigelsesborgmester i København kun bakke op om.

For der ligger en stor og stadig alt for uudnyttet ressource i udlændinge, som med en lille hjælpende hånd kan blive en del af det arbejdende fællesskab – til glæde for dem selv, deres familiers tryghed og velfærd og det samfund, som de er blevet en del af.

Dårlige sprogfærdigheder er en stopklods
Når det kan være svært for udlændinge at blive en del af det arbejdsfællesskab, og når mange hænger fast i systemet i årevis efter de er kommet til landet, så skyldes det ofte, at de ikke er gode nok til dansk.

Her i København oplever vi, at manglende sprogfærdigheder er en stor stopklods på udenlandske borgeres vej mod et job.

Derfor er der behov for at sætte ind med jobrettet danskundervisning, som kan bygge bro til arbejdsmarkedet for udenlandske ledige med sprogproblemer.

Man kunne kalde det "jobdansk".

For jeg forestiller mig, at det danske sprog kan være den dåseåbner, som kan lirke det danske arbejdsmarked op. Og jeg tror på, at den bedste integration sker på arbejdspladsen.

V vil indføre målrettet sprogtilbud
Jeg vil derfor arbejde for et målrettet tilbud, hvor udenlandske ledige med sproglige udfordringer kan blive bedre til dansk, og hvor de kan få hjælp til at finde jobs, der giver dem mulighed for at bruge af deres nyvundne sprogkundskaber.

Med et bedre dansk på tungebåndet, et dansk som er målrettet arbejdsmarkedet, er jeg overbevist om, at de står bedre rustet til at komme i job.

For selvom København på mange måder er en international by, kommer man bare ikke udenom, at sproget ofte spiller en vigtig rolle, når koden til arbejdsmarkedet skal knækkes.

De faktiske forhold på arbejdsmarkedet er nemlig, at det på mange danske arbejdspladser stadig er vigtigt at kunne tale dansk.

Nogle risikerer at blive bænkevarmere
Det må og skal være noget, som vi som kommune kan hjælpe med.

For uanset, om udenlandske borgere netop er trådt ud af flyveren i Kastrup Lufthavn, eller om de har været i København i årevis, så kan sproget være det afgørende redskab, som de har manglet i værktøjskassen.

Forsømmer vi at give dem det, risikerer vi, at de bliver siddende på en bænkplads, mens andre tager alt spilletiden på det danske arbejdsmarked.

Og det er nu engang sjovere at spille med end at se til fra sidelinjen, mens arbejdslivet suser forbi.

For en selv, for samfundet og for integrationen.

Forrige artikel Afgående VUC-rektor: Omskoling er et alternativ til Arnes tidlige pension Afgående VUC-rektor: Omskoling er et alternativ til Arnes tidlige pension Næste artikel Lederne: Digital udvikling er nødvendig for at få hjemmearbejde til at fungere Lederne: Digital udvikling er nødvendig for at få hjemmearbejde til at fungere
Konsulentbesparelser dræner puljer til socialt udsatte

Konsulentbesparelser dræner puljer til socialt udsatte

PENGEJAGT: Satspuljeprojekter er udset til at trække en stor del af læsset, når Beskæftigelsesministeriet skal finde konsulentbesparelser for 52 millioner kroner i 2021. Blå blok beskriver forhandlingerne som mudrede og kritiserer regeringen for at drive rovdrift på satspuljemidler.