Debat

V-borgmester: Wammens frygt for højt­kvalificeret international arbejdskraft skader Danmark

DEBAT: Finansminister Nicolai Wammen (S) mener, at Danmark ikke bare skal hente arbejdskraft i udlandet. Det er dybt besynderligt, mener Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Virksomhederne skriger på højtkvalificeret arbejdskraft, og vi befinder os i en situation, hvor opkvalificering ikke kan løse akut efterspørgsel, mener Cecilia Lonning-Skovgaard.
Virksomhederne skriger på højtkvalificeret arbejdskraft, og vi befinder os i en situation, hvor opkvalificering ikke kan løse akut efterspørgsel, mener Cecilia Lonning-Skovgaard.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune

I flere medier har finansminister Nicolai Wammen (S) slået fast, at det skal være slut med at have fokus på arbejdsudbud.

Ministeren siger blandt andet til Berlingske, at fremover "skal vi ikke bare tænke blindt på arbejdsudbud, på at sætte ydelser ned og på at hente arbejdskraft i udlandet".

Særligt det sidste er en dybt besynderlig melding fra en finansminister, hvis vigtigste fokus må være at have Danmarks økonomiske interesser for øje.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Især fordi virksomhederne lige nu skriger på højtkvalificeret arbejdskraft, og vi befinder os i en situation, hvor opkvalificering og uddannelse ikke kan løse den akutte efterspørgsel, som vi ser.

Nicolai Wammens udmeldinger må alt andet lige også være en kold spand vand i hovedet på Radikale Venstres Morten Østergaard, der meget rigtigt har gjort det til et krav til finanslovsforhandlingerne hurtigt at få åbnet op for udenlandsk arbejdskraft.

Nu skal vi til at sidde på hænderne igen, nyde opsvinget, mens det varer, og ikke bekymre os videre om, at der også er økonomisk vækst og velstand ude i fremtiden. Det er et ærgerligt ambitionsniveau.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune

Spørgsmålet er nu: Er Morten Østergaard parat til at sætte handling bag sine ord og bruge sine mandater til at presse Socialdemokraterne?

Tenderer til dobbeltmoral
Finansministeren udmelding er i øvrigt også i direkte modstrid med holdningerne hos både Dansk Erhverv og Dansk Industri, der gentagende gange har understreget vigtigheden af, at vi tiltrækker højtkvalificeret international arbejdskraft.

Ræsonnementet er ganske klart: Ellers kan virksomhederne ikke fastholde den vækst og den udvikling, som hele samfundet nyder gavn af. 

Det er i det hele taget bemærkelsesværdigt at høre finansministeren tage afstand fra de reformer, der i dag har gjort, at vi har en samfundsøkonomi, der kører derudaf for fuld damp, og en rekordlav arbejdsløshed.

Og det tenderer til dobbeltmoral, når Nicolai Wammen på den ene side er parat til at kritisere de reformer, der har sikret ham et økonomisk råderum, men på den anden side ikke vil rulle dem tilbage.

Læs også

Regeringen har et ærgerligt ambitionsniveau
Socialdemokraterne har så fundet frem til, at der er behov for, hvad de kalder "andengenerationsreformer".

Oversat til almindeligt dansk må det betyde, at nu skal vi til at sidde på hænderne igen, nyde opsvinget, mens det varer, og ikke bekymre os videre om, at der også er økonomisk vækst og velstand ude i fremtiden.

Det er et ærgerligt ambitionsniveau, og det må gøre ondt i ørene på alle virksomheder, der lige nu sidder og spekulerer på, hvordan de kan blive ved med at udvikle sig og få ansat de rette folk, der kan hjælpe dem med at stå stærkt i den internationale konkurrencesituation.

For hvis regeringen ikke vil kæmpe for at få flere dygtige hænder ud på arbejdsmarkedet, hvor skal de så komme fra?

Nicolai Wammens svar er at få flere kontanthjælpsmodtagere og flygtninge i arbejde, og det er selvfølgelig også et vigtigt mål, som vi allerede arbejder målrettet på ude i kommunerne.

Men det gør det langtfra alene. Vi er nødt til at åbne op for mere international arbejdskraft. Ellers vil Socialdemokraterne blive kendt som den regering, der trak i nødbremsen og stoppede et opsving i fuld fart.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00