V efter tovtrækkeri om kontanthjælp: Nu er vi tæt på en aftale

JOBREFORM: Et flertal af danskerne støtter op om regeringens plan om at genindføre et kontanthjælpsloft, viser meningsmåling. Dansk Folkeparti har fra starten været uenig på flere centrale punkter, men ifølge Venstre er blå blok nu tæt på en aftale.

Kontanthjælpsloftet inklusive 225-timers reglen blev opfundet under Fogh-regeringen og afskaffet af S-R-SF i 2011. Venstre-regeringen er nu tæt på at kunne genintroducere loftet i det, partiet selv kalder en moderne variant.
Kontanthjælpsloftet inklusive 225-timers reglen blev opfundet under Fogh-regeringen og afskaffet af S-R-SF i 2011. Venstre-regeringen er nu tæt på at kunne genintroducere loftet i det, partiet selv kalder en moderne variant.Foto: Colourbox
Søren Elkrog Friis

Det går fremad, og jeg tror fortsat på, at vi kan nå til enighed om et nyt, moderne kontanthjælpsloft, som også indeholder en 225-timers regel.

Hans Andersen
Beskæftigelsesordfører, Venstre

Regeringens planer om et loft over de samlede ydelser, som kontanthjælpsmodtagere kan få, vinder genklang hos et flertal af vælgerne.

51 procent er tilhængere af et kontanthjælpsloft, mens kun 26 procent erklærer sig for modstandere. Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har udført for Altinget blandt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere.

“Jeg glæder mig over, at et flertal af danskerne er enige med Venstre i, at det i højere grad skal kunne betale sig at arbejde, og at der i højere grad er brug for et loft over, hvor meget man kan få i samlede offentlige ydelser,” siger Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

Dokumentation

Regeringens forslag

Siden 2011 er antallet af kontanthjælpsmodtagere steget med knap 20 procent, så der nu er godt 150.000 personer på kontanthjælp. I samme periode er antallet af ægtepar på kontanthjælp steget med godt 50 procent.

Det økonomiske incitament til at arbejde er ifølge regeringen i dag begrænset hos nogle kontanthjælpsmodtagere. Enlige kontanthjælpsmodtagere med børn får for eksempel om måneden mindre end 2.000 kroner ud af at tage et arbejde i den lave ende af lønskalaen.

Kontanthjælpsmodtagere skal have en større økonomisk gevinst ved at tage et job til en månedsløn i den lave ende af lønskalaen, når der tages højde for, hvad de samlet set modtager i kontanthjælp, boligstøtte, særlig støtte, tilskud til dagsinstitutionsbetaling, børne- og ungeydelse samt børnetilskud.

Ingen kan få den samlede ydelse reduceret med mere end summen af særlig støtte og boligstøtte. Dermed reduceres kontanthjælpen eller de børnerelaterede ydelser ikke.

Konkret foreslår regeringen: 

  • Nyt kontanthjælpsloft, der skal sikre, at det bedre kan betale sig at arbejde. Loftet fastsættes med udgangspunkt i, at der skal være en større forskel i den disponible indkomst mellem at modtage kontanthjælp suppleret med andre offentlige ydelser og være i beskæftigelse.
  • Loftet vil betyde 1.200 kr. mindre om måneden for et ægtepar med to børn og 2.600 kr. mindre om måneden for en enlig med to børn.  
  • 225-timers regel, der skal skærpe rådighedskravet. Kontanthjælpsmodtagere skal dokumentere 225 timers ordinær, ustøttet beskæftigelse inden for det seneste år på kontanthjælp for fortsat at kunne modtage fuld ydelse. Gælder både for ægtepar og ugifte. Enlige sanktioneres med 1.000 kr. mindre om måneden, mens ægtepar må undvære den enes kontanthjælp.
  • Harmonisering af ungeydelserne, så kontanthjælpen til personer under 30 år med en erhvervskompetencegivende uddannelse reduceres til satsen for uddannelseshjælp. Det er en forskel på cirka 1.000 kr. for enlige og 2.000 kr. for forsørgere.
  • Afskaffelse af ret til fem ugers ferie for kontanthjælpsmodtagere, der har været 12 sammenhængende måneder i kontanthjælpssystemet.

Forslaget skønnes strukturelt at berøre 22.800 kontanthjælpsmodtagere og skaber et provenu på 370 mio. kr. årligt.

Læs hele forslaget her


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00