Debat

V: Kontanthjælpsloftet er en hjælp til de ledige

DEBAT: Det er uholdbart, at så mange danskere er på offentlig forsørgelse, skriver Venstres arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen. Og derfor er det nye kontanthjælpsloft sundt for både samfundet og den enkelte modtager, pointerer han.

V-ordfører Hans Andersen håber, at danskere på overførselsindkomst vil få glæde af den gevinst, som de nye initiativer på kontanthjælpsområdet medfølger.
V-ordfører Hans Andersen håber, at danskere på overførselsindkomst vil få glæde af den gevinst, som de nye initiativer på kontanthjælpsområdet medfølger.Foto: Venstre
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Andersen 
Arbejdsmarkedsordfører for Venstre

Høj beskæftigelse er en betingelse for velfærd og velstand i Danmark. Derfor er det bekymrende, når op imod 750.000 danskere er på offentlig forsørgelse. 

Det er mere end hver femte i den arbejdsdygtige alder. 

Det er en post, der koster samfundet dyrt, og det er hverken til glæde for den enkelte eller for den danske økonomi. 

Fakta
Du kan blande dig i debatten.
Send dit indlæg til [email protected].

Hvis vi skal sikre en bedre sammenhængskraft i Danmark, er der brug for, at vi får flere danskere med i det fællesskab, der er i, at have et job at stå op til hver morgen.

Det skal kunne betale sig at arbejde
For Venstre er det essentielt at gøre forskellen mellem at arbejde og ikke at arbejde større. 

Det er sundt for os at arbejde, og det giver en værdifuld tilværelse, hvor man blandt andet er en del af det arbejdende fællesskab.

Hans Andersen
Venstres arbejdsmarkedsordfører

Det skal kunne betale sig at gøre en indsats, og i vores optik er det helt urimeligt og uholdbart, at danskere på passiv forsørgelse har nogenlunde det samme til rådighed som eksempelvis en medarbejder i butik, der passer sit arbejde hver dag. 

Fundamentet for vores samfund bør være, at det altid skal kunne betale sig at arbejde. 

Når flest muligt bidrager, får vi i højere grad råd til at udvikle vores velfærdssamfund.

Gennem de sidste fire år er antallet af kontanthjælpsmodtagere steget med 20 procent, og særlig voldsom er stigningen blandt ægtepar på kontanthjælp. Her er der kommet 50 procent flere modtagere siden 2011. 

Som det ser ud nu, er der alt for mange danskere, der har en for lille økonomisk gevinst ved at være i arbejde. 

For eksempel har et ægtepar på kontanthjælp kun cirka 1.400 kroner mere om måneden, hvis den ene får et job med en løn i den lavere ende af lønskalaen. 

Det er en udvikling, Venstre hverken kan eller vil vende det blinde øje til. Vi skal sørge for, at vi ikke har et system, der fastholder de ledige på offentlig forsørgelse, og derfor er det Venstres mål, at flytte så mange som muligt fra passiv forsørgelse til aktiv beskæftigelse.

Kontanthjælpsloftet øger gevinsten
Venstre-regeringen har, sammen med DF, LA og K, indgået en aftale om et nyt kontanthjælpsloft. På den måde sikrer vi et større incitament for, at kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde frem for at være på overførselsindkomst. 

I dag er der en gruppe kontanthjælpsmodtagere, der reelt ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Faktisk helt op til hver fjerde modtager.

Det nye loft betyder, at stort set alle familietyper vil opnå en mærkbar økonomisk gevinst ved at komme i arbejde. 

Eksempelvis vil et ægtepar med to børn, hvor begge er på kontanthjælp, få en samlet gevinst på 3.100 kroner om måneden, hvis den ene får et arbejde til en løn på 17.700 kroner. Det er 1.200 kroner mere end i dag og svarende til en fremgang i disponibel indkomst på 14 procent.

Godt nyt for modtagerne
Det nye kontanthjælpsloft betyder samtidig, at en familie på kontanthjælp med tre børn samlet har 15.300 kroner om måneden efter skat og boligudgifter. 

Det er et rimeligt og fornuftigt rådighedsbeløb, som stadig betyder, at børnefamilierne fortsat kan deltage i fødselsdage, fritidsaktiviteter med videre. 

Vi kommer dog ikke uden om, at det naturligvis kræver prioritering, når begge forældre er på kontanthjælp. 

Men det er dog vigtigt at huske på, at kontanthjælpen er en midlertidig ydelse, som aldrig må blive en varig levevej for mennesker, som egentlig godt kan arbejde. Det er en hjælp, mens man finder vej tilbage i job enten deltid eller fuldtid.

At være selvforsørgende er efter min opfattelse en væsentlig nøgle til et bedre liv. 

Det er sundt for os at arbejde, og det giver en værdifuld tilværelse, hvor man blandt andet er en del af det arbejdende fællesskab. Det giver den enkelte noget at stå op til og vi bliver gode forbilleder for vores børn. 

Derfor håber jeg, at danskere på overførselsindkomst vil få glæde af den gevinst, som de nye initiativer medfølger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

0:000:00