VK: Reform er rent valgoplæg

REFORM: Med sit udspil til en beskæftigelsesreform rækker regeringen hånden så langt ud til venstre, at det minder mere om et valgoplæg end et forhandlingsoplæg. Det mener V og K, der skal med i et forlig på området. DF ser omvendt positivt på udspillet.
Både Venstre og Det Konservative Folkeparti skoser regeringens udspil til en beskæftigelsesreform. Valgoplæg og leflen for fagbevægelsen lyder nogle af skudsmålene. Her arbejdsmarkedsordførerne Hans Andersen (V) og Mai Mercado (K).
Både Venstre og Det Konservative Folkeparti skoser regeringens udspil til en beskæftigelsesreform. Valgoplæg og leflen for fagbevægelsen lyder nogle af skudsmålene. Her arbejdsmarkedsordførerne Hans Andersen (V) og Mai Mercado (K). Foto: Foto FT.dk
Tyson W. LyallNikolaj L. Simonsen

Det her er ren signalpolitik, hvor man rækker hånden ud til fagbevægelsen. Der skal ikke bare to til tango i det her tilfælde. Mange forligspartier skal med, og det er udelukket at tro, at de borgerlige partier vil være med til at styrke fagbevægelsen på denne her måde. Ideologisk set er vi simpelthen uenige i, at fagbevægelsen er den rette til at varetage opgaven med de ledige. Derfor vil vi også stritte imod, alt hvad vi kan.

Mai Mercado (K)
Arbejdsmarkedsordfører
Fakta

De overordnede økonomiske linjer i regeringens udspil "Vejen til varig beskæftigelse - den enkelte i centrum": 

Regeringen vil reducere udgifterne til aktiveringskurser med 370 mio. kr. og effektivisere og afbureaukratisere for 230 mio. kr. Det svarer til mindreudgifter for i alt 600 mio. kr. Hermed frigives der midler til, at øge uddannelsesindsatsen med 475 mio. kr. og øge kontakten til de ledige for 105 mio. kr.


Kilde: bm.dk
Skræddersyet til 1. maj og elendigt som forhandlingsoplæg.

Sådan lyder vurderingen fra Venstre og Det Konservative Folkeparti, efter regeringen onsdag offentliggjorde sit udspil til en reform af beskæftigelsesindsatsen.

De to partier, der ellers er en del af forligskredsen på området, mener, at regeringen med sit udspil er gået for langt i et forsøg på at tilfredsstille fagbevægelsen.

"Det her er ren signalpolitik, hvor man rækker hånden ud til fagbevægelsen. Der skal ikke bare to til tango i det her tilfælde. Mange forligspartier skal med, og det er udelukket at tro, at de borgerlige partier vil være med til at styrke fagbevægelsen på denne her måde. Ideologisk set er vi simpelthen uenige i, at fagbevægelsen er den rette til at varetage opgaven med de ledige. Derfor vil vi også stritte imod, alt hvad vi kan," siger arbejdsmarkedsordfører Mai Mercado (K).

I sit reformudspil lægger regeringen blandt andet op til at styrke fagbevægelsen ved at indføre krav om, at arbejdsløse inden for de første to uger skal til en profilafklaringssamtale i a-kassen. Derudover foreslår regeringen, at alle arbejdsløse i de første seks måneder skal have et intensivt kontaktforløb med i alt seks samtaler, der skal foregå i en a-kasse.

Her havde Carsten Koch-udvalget i sin rapport fra februar lagt op til, at ledige med gode muligheder for hurtigt at komme tilbage i job selv fik mulighed for at vælge imellem jobsøgningshjælp fra a-kassen eller jobcentret i de første seks måneder.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00