Hvorfor har man ikke indtænkt CO2-reduceret gødning i de grønne teknologier tiltænkt landbruget frem mod 2030?
Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.
Vil ministeren redegøre for, hvorfor man ikke har indtænkt CO2-reduceret gødning i de grønne teknologier tiltænkt landbruget frem mod 2030, og vil ministeren yderligere redegøre for, hvad det ville koste at lave en fradragsordning på CO2 reduceret gødning?
Det danske klimaregnskab og de centrale målsætninger og indsatser er, jf. Parisaftalens krav, baseret på retningslinjer fra FN's klimapanel (IPCC), herunder territorial-princippet. Dette princip fastslår, at drivhusgasudledninger udelukkende indgår i klimaregnskabet i det land og den sektor, hvor de finder sted.
Udledninger af C 2 fra anvendelsen af fossile brændsler ifm. produktionen af handelsgødning tæller således med i industrisektoren i landet, hvor produktionen finder sted. Da der ikke siden 2004 har været produktion af kvælstofgødning i Danmark, fremgår produktion af kvælstofgødning anvendt i Danmark ikke af det danske klimaregnskab – – ikke ændres, selvom handelsgødningen måtte være produceret med et lavere forbrug af fossile brændsler. Dermed vil anvendelse af C 2 -reduceret kvælstofgødning ikke påvirke det danske klimaregnskab.
I lyset af ovenstående er der ikke iværksat regulering, der giver særlige incitamenter til anvendelse af C 2 -reduceret gødning, ligesom økonomiske effekter af en eventuel fradragsordning ikke er beregnet.
Jacob Jensen •
www.fvm.dk