Altingets bestyrelseskursus for civilsamfundet


Altinget sikrer dig dine bestyrelseskvalifikationer

Som bestyrelsesformand eller bestyrelsesmedlem på en tung post har du ansvar for at sikre organisationens retning og strategi, men er du parat til de krav og udfordringer, som bestyrelsesarbejdet stiller? Eller har du et ønske om og brug for at styrke dine egne kompetencer i bestyrelsen? Så er Altingets bestyrelsesuddannelse for civilsamfundet noget for dig!

 

Kursusindhold

Bestyrelsesarbejde stiller i dag høje krav til professionalisme. Med politiske forandringer og fondes større indflydelse bliver arbejdet i civilsamfundets bestyrelser afgørende for organisationerne. Også Frivilligrådets good governance-initiativ sætter nye standarder for bestyrelsernes arbejde. De nye krav og udfordringer betyder, at det at sidde i en bestyrelse er blevet en både vigtigere og mere kompleks opgave.

Derfor lancerer Altinget nu et helt nyt bestyrelseskursus, som vil ruste dig, der sidder i en bestyrelse i det danske civilsamfund, til at nå dine mål og fremtidssikre dine bestyrelseskvalifikationer. Det gælder i forhold til bestyrelsesarbejdet, men det handler også om sparring og udvikling med organisationers ledelse. Vi vil derfor hjælpe dig med at skærpe bestyrelsesarbejdet, gøre din bestyrelse mere professionel og styrke hele direktionen.

I løbet af tre moduler klæder vi dig på til bestyrelsesarbejde i civilsamfundet med praktisk viden og værktøjer, som sikrer dig faglig viden og sparring med ligesindede bestyrelsesformænd og relevante bestyrelsesmedlemmer. Vi sørger for at matche din organisation med andre relevante organisationer.

Ud over at vi får undervisning fra både Pia Lillebæk, managing partner hos Mazars, får vi hjælp af Andreas Kamm, fhv. generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp. Claus Nordahl fra Altingets Videnscenter og Relay Productions er facilitator og sørger for, at niveauet altid er på det højeste.

 

Det får du ud af det

På tre moduler klæder vi dig på med praktisk viden og værktøjer, som sikrer dig både faglig viden og sparring med ligesindede bestyrelsesformænd og relevante bestyrelsesmedlemmer, da vi sørger for at matche din organisation med andre relevante organisationer. Derudover får du også en hel dag med Pia Lillebæk og to hele dage med Andreas Kamm.

 

Program

 

Modul 1 - Lovgivning og økonomi

Vi indleder kurset med noget af det vigtigste og ofte sværeste arbejde for en bestyrelse, nemlig hvilke økonomiske og lovmæssige krav der bliver stillet til en bestyrelse. Hvert enkelt medlem skal kende den lovgivning, der vedrører en bestyrelses arbejde.

Bestyrelsesarbejdet er omfattende og består nu af flere discipliner, end det har gjort før. Det er almindelig praksis at drøfte, hvordan I bedst fordeler opgaver, og hvem der har hvilke kompetencer.

Til dette modul får vi hjælp fra Pia Lillebæk, der er managing partner i revisionsfirmaet Mazars, der er specialiseret i ngo’ers finansielle og forvaltningsmæssige udfordringer. Sammen med Pia Lillebæk vil vi kigge nærmere på, hvad lovgivningen siger, og hvordan organisationens revision og regnskab skal tackles.

 

D. 31. marts 2020 klokken 09.30-15.00

 

Modul 2 - Vejledning og rådgivning af direktør og direktion

Som bestyrelsesmedlem er en af dine vigtigste opgaver at vejlede og rådgive direktionen. Som direktionens sparringspartner er det også din opgave at afholde MUS-samtaler for at sikre, at direktionen har de bedste vilkår, og give direktøren så gode udviklingsmuligheder som muligt. På dette modul ser vi også nærmere på, hvordan du sikrer overensstemmelse mellem bestyrelsen og direktionens forventninger. Netop dette punkt kan have store konsekvenser for samarbejdet mellem bestyrelsen og direktion.

Underviser på dette modul er Andreas Kamm, der har været generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp. Andreas Kamm har gjort sig mange erfaringer inden for dette område og vil sætte fokus på de største udfordringer. Desuden giver han vejledning i, hvordan arbejdet med direktøren/direktionen kan udføres.

 

D. 16. april 2020 klokken 09.30-15.00

 

Modul 3 - Strategi og forventninger

Bestyrelsen er i samarbejde med direktionen ansvarlig for, at der til enhver tid findes en plan for den langsigtede værdiskabelse i organisationen. Det nye er, at denne rolle er under forandring. For bestyrelser skal ikke længere kun godkende, men også i højere grad bidrage. Fremtiden byder på hastige forandringer, som gør det essentielt for bestyrelsen at have strategi og strategisk ledelse højt på agendaen. Underviseren vil ligeledes vejlede jer i best practice og gøre opmærksom på, hvilke faldgruber man helst skal undgå.

Hvis der er nogen, som er trænet i udarbejdelse af strategier, er det Andreas Kamm. I dette modul vil han kaste lys over, hvor vigtigt det er at have en stærk strategi, og hvordan man kommer frem til det bedste resultat.

 

D. 28. april 2020 klokken 09.30-15.00

                  

Hvert modul varer 5,5 timer fra klokken 09.30 til 15.00 og er inklusive let morgenmad og frokost.

 

 

Med forbehold for ændringer.

Altingets bestyrelseskursus for civilsamfundet

Et kursus for bestyrelsesformænd og -forkvinder og dem på tunge bestyrelsesposter.

Tid: Opstart - Tirsdag 31. marts klokken 09.30

Sted: Altinget, Ny Kongensgade 10, 1472 København K

Pris: 13.495 kr. ekskl. moms. Prisen dækker hele forløbet inklusive forplejning.

Kurset faciliteres af Claus Nordahl, journalist på Civilsamfundets Videnscenter og medstifter af konsulentvirksomheden Relay Productions.

 

Pia Lillebæk fra revisionsfirmaet Mazars, der specialiserer sig i revision og den juridiske del af revisionen, underviser første dag. Derudover vil Andreas Kamm, fhv. generalsekretær i Dansk Flygningehjælp og bl.a. bestyrelsesmedlem af Institut for Menneskerettigheder, undervise i vejledning af direktør og direktion samt strategiudvikling og -implementering.

 

Udfyld kontaktformularen for at høre mere om dine muligheder for deltagelse. Du kan også kontakte kursusleder Torkil Ejdesgaard-Hansen på torkil@altinget.dk eller 6040 7642.

 

Tilmelding