Arbejdsmarkedspolitisk netværk 2018


Det danske arbejdsmarked gennemgår i disse år en rivende udvikling. Platforms- og deleøkonomiske iværksættervirksomheder presser de etablerede aktører inden for eksempelvis rengøringsområdet, transport- og hotelbranchen. Den fortsat stigende digitalisering stiller stadig højere krav til efter- og videreuddannelse for en fortsat aldrende arbejdsstyrke. Overenskomstforhandlingerne i foråret blev reddet på målstregen efter et langstrakt og dramatisk forhandlingsforløb og to af fagbevægelsens hovedaktører fusionerede. Hvor efterlades det danske arbejdsmarked, når vi ser frem mod de næste 5 eller 10 år? Og hvilke områder vil en kommende regering fokusere på for at holde gang i væksten og udviklingen i dansk økonomi? Vi stiller skarpt på arbejdsmarkedspolitik med besøg fra flere af hovedrolleindehaverne og tager debatten i netværket.

Programmet for 2018-2019 er næsten på plads. Du kan se temaer, oplægsholdere og datoer for møderækken nedenfor.

Ud over rækken af ordinære netværksmøder, der alle holdes i Børsbygningen med tilhørende morgenmad, inviteres der i starten af maj 2019 til et særligt netværks-døgnmøde i ekstra behagelige omgivelser på Altingets politiske hotel, Grønbechs, i Allinge på Bornholm. Transport, forplejning og overnatning i den forbindelse er naturligvis inkluderet.

Netværkets faste mødeleder er Altingets arbejdsmarkedsredaktør, Søren Elkrog Friis.

 

Deleøkonomi og den danske model - debat om historisk overenskomst

    

Steffen W. Mortensen, stifter Hilfr, Niels Grøn Seirup, underdirektør, DI, Tina Møller Madsen, 3F

Den deleøkonomiske rengøringstjeneste Hilfr indgik i foråret en historisk overenskomstaftale med 3F, hvor underskrivningen af aftalen blev et tilløbsstykke med besøg fra både statsministeren og fagforbundsformænd. Deleøkonomi har i den grad været på den politiske dagsorden i de seneste år og regeringen præsenterede i maj et deleøkonomisk udspil, der skal sikre fair arbejdsvilkår og gennemskuelige skatteforhold for deleøkonomiske tjenester. Men hvor stiller denne udvikling det danske arbejdsmarked og den danske model? Hvilke udfordringer rummer deleøkonomiske tjenester som Hilfr for arbejdstagere? Og hvordan skal de etablerede virksomheder forholde sig til de nye konkurrenter? Vi inviterer tre nøgleaktører til debat om deleøkonomiens muligheder og udfordringer.

Børsbygningen, Mandag 27. august kl. 09:30-12:30

 

De kommende udfordringer for det danske arbejdsmarked - DA's analyse

Jacob Holbraad, adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

Til dette møde i netværket genbesøger adm. direktør i DA, Jacob Holbraad, netværket og giver sit syn på regeringens beskæftigelsespolitik. Vi ser ligeledes frem mod det kommende folketingsvalg og spørger, hvilke områder DA håber, at den kommende regering vil sætte fokus på. Jacob Holbraad vil derudover se på fremtidens udfordringer på det danske arbejdsmarked og give sit bud på, hvordan vi holder gang i den historisk høje danske beskæftigelse.

Børsbygningen, fredag 16. november, kl. 09:30-12:30

 

Hvilken rolle får den nye hovedorganisation på det danske arbejdsmarked?

Bente Sorgenfrey, forbundsformand, FTF

Til dette møde stiller vi skarpt på den nye hovedorganisation og spørger, hvilken betydning denne stærke aktør på det danske arbejdsmarked får for fremtidens overenskomstforhandlinger. Fusionen mellem LO og FTF betyder, at den nye hovedorganisation repræsenterer 1,5 mio. danske lønmodtagere og giver fornyet styrke og gennemslagskraft til den danske fagbevægelse. Men risikerer de små forbund at forsvinde i mængden? Og hvordan skal fusionen fungere i praksis i forhold til den fortsatte kamp for bedre arbejdsvilkår, mere ligestilling, kampen mod løndumping og andre nøglespørgsmål for fagbevægelsen? Vi inviterer Bente Sorgenfrey i den varme stol ved dette formiddagsmøde i netværket.

Børsbygningen, fredag 25. januar 2019, kl. 09:30-12:30

 

Folketingsvalg 2019 - men hvad med arbejdsmarkedet?

Beskæftigelsesordførere fra DF, S og V - Oplægsholdere endnu ikke bekræftet

Ovenpå de dramatiske overenskomstforhandlinger i foråret 2018 bebudede Lars Løkke Rasmussen, at det er på tide at kigge den danske model efter i sømmene. Denne udmelding mødte enighed hos både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, men hvilken plan har partierne for det danske arbejdsmarked? Vi inviterer beskæftigelsesordførere til debat i netværket og får deres bud på fremtiden for det danske arbejdsmarked og den danske model.

Børsbygningen, marts 2019 - endelig dato endnu ikke bekræftet

 

Altingets årlige arbejdsmarkedsdøgn - Grønbechs Hotel mandag 6. maj 2019

Netværkets årlige topmøde finder sted på Grønbechs Hotel i Folkemødets hjemby Allinge på Bornholm. Omringet af vand og natur får du gennem et døgn mulighed for at mødes og diskutere med flere af landets vigtigste aktører. For at give de bedst mulige betingelser for at netværke med med- og modspillere suppleres det faglige program med en dejlig bornholmsk middag i hotellets spisestue, Vilhelm og et besøg i hotelbaren, 'Øltinget'.

Program:

Fly fra København til Bornholm og transport til Grønbechs Hotel, Allinge
Velkomst og indlogering på hotellet
Formiddagsmøde og indlæg ved Mona Striib, forbundsformand, FOA 
Fælles frokost
Indlæg ved oplægsholder - endnu ikke bekræftet
Fælles middag med bornholmske råvarer i hotellets egen 'Vilhelm' og 'Øltinget'
Overnatning med efterfølgende veltillavet morgenmad og transport hjem

 

Ny forbundsformand for FOA

Mona Striib, forbundsformand, FOA

Musketeren Dennis Kristensen gik med vanlig sans for drama ud med et brag. Mona Striib er mest vant til at fægte på de indre linjer, og hun kan ventes at styre FOA ind på en mere afdæmpet og kompromissøgende kurs. Vi får besøg af en af fagbevægelsens nye nøglespillere, der giver sit bud på fremtidens FOA og evaluerer på det fremtidige samarbejde i fagbevægelsen efter de dramatiske overenskomstforhandlinger i OK18.

Grønbechs Hotel, Allinge, mandag 6. maj 2019

 

Med forbehold for ændringer