Mødeleder
Netværkets faste mødeleder er direktør i kommunikationsvirksomheden Rolf's Bureau, Rolf Ejlertsen. Rolf Ejlertsen har beskæftiget sig med den arbejdsmarkedspolitiske dagsorden de sidste 30 år og har bl.a. erfaring fra stillinger i Finansministeriet, Dagbladet Børsen og senest som pressechef i Dansk Industri
Program
Tidligere begivenheder
22/9-2022
Kragerup Gods
Døgnmøde
Det årlige døgnmøde for Altingets netværk for arbejdsmarked afholdes i de idylliske omgivelser på Kragerup. Til døgnmødet drøfter vi centrale politiske spørgsmål på det danske arbejdsmarked, og kommer til at gå i dybden med bl.a. pensionsdagsordenen, og forvaltningen af de milliarder af kroner, som danskerne har i opsparing.
Kragerup Gods, Kragerupgaardsvej 33, 4291 Ruds Vedby, kl. 8:00

Mikkel Mailand, forskningsleder, FAOS
Den danske model og den offentlige sektor
Traditionelt set indebærer den danske model, at arbejdsmarkedets parter forhandler og ordner egne forhold uden statslig indblanding . Men traditionen er måske svær at opretholde, når staten sidder som arbejdsgiver ved forhandlingsbordet, og når den offentlige opinion pludselig spiller en større rolle i overenskomstforhandlingerne. Her illustrerer den seneste konflikt med sygeplejerskerne på fin vis problematikken, som vi vil se nærmere på i løbet af formiddagen.
Kragerup Gods, Kragerupgaardsvej 33, 4291 Ruds Vedby, kl. 10:00

Jan Rose Skaksen, Forskningschef, Rockwool Fonden
Pensioner, millionærer og offentlige finanser
På den anden side af frokosten dykker vi ned i den ældre gruppe på arbejdsmarkedet. Pensionister der trækker sig tilbage som 67-årige har i dag i snit to en halv million kroner i nettoformue, hvilket betyder, at de fleste kan opretholde tæt på samme levestandard som før pensionen. Måske at de endda også kan trække sig tilbage før de når den offentlige pensionsalder, som de offentlige finansers ve og vel ellers er afhængige af. Samtidig har Regeringen tidligere lanceret velfærdsloven, som skal sikre, at pengene følger med, som demografien i samfundet forandres og vi får flere ældre. Men er der overhovedet råd til at indfri forventningerne? Vi ser nærmere på problematikker og dilemmaer sammen med Jan Rose Skaksen, som netop har udgivet en bog om emnet, samt de af vores medlemmer, som er tæt på problematikkerne.
Kragerup Gods, Kragerupgaardsvej 33, kl. 13:00
23/11-2022

Anders Raastrup Kristensen, Ph.d., ekstern lektor CBS
Nye rammer for arbejdslivet
COVID-19 pandemien har forstærket en række tendenser på arbejdsmarkedet: Hjemmearbejde, fleksible arbejdstider, kortere arbejdsdage, mere selvledelse osv. De traditionelle rammer om arbejdslivet er under hastig forandring, og påvirker store grupper på arbejdsmarkedet. Men ikke alle trives under de nye rammer, ligesom hybridarbejde stiller højere krav til planlægning og fordrer nye ledelseformer. Vi dykker ned i tendenser og konsekvenser.
Altinget, Ny Kongensgade 10, 1472 Kbh K, kl. 9:30-12:30
31/1-2023

Fællesmøde: Reformer, arbejdsudbud og uddannelse
Til dette møde ser vi nærmere på anbefalingerne fra reformkommissionen og tager diskussionen om, hvorvidt de kan styrke vores uddannelsessystem samt sikre et større arbejdsudbud. Mødet finder sted i fællesskab med Altingets netværk for uddannelse. Reformkommissionen med professor Nina Smith i spidsen er kommet med sine første anbefalinger, rettet mod bl.a. de videregående uddannelser, og hvordan vi kan skabe af et uddannelsessystem, som er bedre til at sikre sammenhæng mellem det lærte og arbejdsmarkedet. Frem mod slutningen af 2022 vil der komme flere anbefalinger til, som ligeledes går på at styrke både uddannelse og arbejdsudbud i Danmark. Anbefalingerne skal ses i lyset af den efterhånden velkendte mangel på arbejdskraft, som det danske arbejdsmarked lider under i disse år, og fremtidige skævheder på arbejdsmarkedet som følge af, at der fx er færre og færre, som vælger en erhvervsfaglig uddannelse. Det har konsekvenser for dansk velfærd, velstand, grøn omstilling og meget mere.
Ny Kongensgade 10, 1472 København K, kl. 9:00-12:00
13/4-2023

Udfordrer det atypiske arbejde den danske model?
Det er efterhånden velkendt, at den teknologiske udvikling har haft store konsekvenser for arbejdsmarkedet, både når det kommer til, hvad vi arbejder med, og hvordan vi arbejder. Som konsekvens af udviklingen befinder en større gruppe sig i dag i atypiske ansættelsesforhold på arbejdsmarkedet. Det er personer, som f.eks. ikke længere har en traditionel arbejdsgiver, men er tilknyttet arbejdsmarkedet under navne som solo-selvstændige, frie fugle, projektansatte, freelancere, prekariatet eller iprofs osv. Men hvor står udviklingen i dag? Vi ser nærmere på den seneste udvikling i platformsøkonomien og atypiske ansættelser, og dykker ned i konsekvenserne for den danske model.
Mødested tilgår, kl. 9:30-12:30
8/6-2023

Netværksmøde
Indhold for mødet følger.
Lokation følger, kl. 9:30