Politisk cybersikkerhedsnetværk


Cybertruslen mod Danmark og de danske virksomheder er høj. Senest gik det ud over Maersk, da cyberangrebet Petya skyllede ind over virksomheder og myndigheder verden over. Og før det lammede hackerangrebet WannaCry blandt andet flere hospitaler i Storbritannien.

Danmark er et af de mest digitaliserede samfund i verden, og konsekvenserne af et cyberangreb kan derfor være store. Både for de offentlige og private aktører, som står over for de samme udfordringer, når det kommer til cybersikkerhed.

I Altingets nye politiske netværk for cybersikkerhed diskuterer vi de strategiske dispositioner og giver et indblik i de politiske overvejelser og tiltag, herunder regeringens ventede strategi for cyber- og informationssikkerhed. Vi kigger derudover mod udlandet for at se, hvordan andre lande og internationale institutioner forholder sig til cybertruslen og diskuterer endelig, hvordan det offentlige og private kan etablere et stærkere samarbejde.

Programmet er fortsat under udarbejdelse, men vil løbende blive opdateret.

Netværkets faste mødeleder er tidligere justitsminister og nuværende Public Affairs direktør i Primetime Lars Barfoed, som med sine mange års erfaring på området vil diskutere og reflektere med gruppen.

 

Cyber defence: Samhandel og vidensdeling i NATO

Lone Kjelgaard, juridisk rådgiver i NATO

Internettet er, såvel som havet, luftrummet og landjorden, sidestillede rum, der skal beskyttes med samme effektivitet. Det besluttede NATO’s allierede i juli 2016, og intensiverede i den forbindelse samarbejdet med industrien gennem NATO Industry Cyber Partnership. Juridisk rådgiver i NATO Lone Kjelgaard fortæller om indsatsen og industriens mulighed for samhandel og vidensudveksling i NATO-regi set gennem linsen af operativ planlægning for nuværende og fremtidige NATO-operationer.

Børsbygningen, 8. december 2017 kl. 09.00-12.00 

 

Ny Strategi mod cyberangreb

Marie Wessel, kontorchef, Digitaliseringsstyrelsen

VLAK-regeringen annoncerede i sit regeringsgrundlag, at den ville igangsætte arbejdet med en ny strategi for cyber- og informationssikkerhed, som skal gøre de danske myndigheder og private aktører inden for centrale sektorer klar til at beskytte den danske digitale infrastruktur. Kontorchef og teamleder i Digitaliseringsstyrelsen med ansvar for strategien, Marie Wessel, fortæller om grundlaget for strategien og det fremadrettede arbejde med at sikre den digitale infrastruktur.

Børsbygningen, 7. marts 2018 kl. 09.00-12.00 

 

Et nationalt cyberberedskab? 

Thomas Lund-Sørensen, chef, Center for Cybersikkerhed

Truslen fra cyberspionage og cyberkriminalitet mod danske myndigheder og private virksomheder er meget høj og angrebsmetoderne bliver stadig mere avanceret, konkluderer Center for Cybersikkerhed. Er det på tide med et nationalt cyberberedskab? Chefen for centret, Thomas Lund-Sørensen, giver sin vurdering af situationen og behovet for et beredskab.

Børsbygningen, torsdag 7. juni 2018 kl. 09.00-12.00

 

Altingets årlige cybersikkerhedspolitiske døgn - Grønbechs Hotel tirsdag 4. september 2018
Netværkets årlige topmøde finder sted på Grønbechs Hotel i Folkemødets hjemby Allinge på Bornholm. Omringet af vand og natur får du gennem et døgn mulighed for at mødes og diskutere med flere af landets vigtigste aktører. For at give de bedst mulige betingelser for at netværke med med- og modspillere suppleres det faglige program med en dejlig bornholmsk middag i hotellets spisestue og et besøg i hotelbaren, 'Øltinget'.

Program:

  • Fly fra København til Bornholm og transport til Grønbechs Hotel, Allinge
  • Velkomst og indlogering på hotellet
  • Formiddagsmøde og indlæg ved Lars Henneberg, Vice President, Head of Risk Management i Maersk 
  • Fælles frokost
  • Indlæg ved Janus Sandsgaard, digitaliseringschef i Dansk Erhverv
  • Fælles middag med bornholmske råvarer i hotellets egen 'Spisestuen' og 'Øltinget'
  • Overnatning med efterfølgende veltillavet morgenmad og transport hjem

Grønbechs Hotel, Allinge, Bornholm, tirsdag 4. september 2018 inkl. overnatning

 

Petya og truslen fra cyberspace i dag

Lars Henneberg, Vice President, Head of Risk Management i Maersk

Sidste år ramte det globale NotPetya angreb Maersk, og låste og krypterede en del af virksomhedens computere og servere. Men hvordan oplever Maersk truslen fra cyberkriminalitet i dag? Og hvad tænker virksomheden om øget samarbejde i et nationalt cybersikkerhedsråd? De spørgsmål giver Vice President, Head of Risk Management i Maersk Lars Henneberg sit bud på.

Grønbechs Hotel, Allinge, Bornholm, tirsdag 4. september 2018 inkl. overnatning

 

Offentlig-privat samarbejde i praksis?

Janus Sandsgaard, digitaliseringschef i Dansk Erhverv

Et stærkt offentlig-privat samarbejde om cybersikkerhed, herunder åbenhed om trusler og angreb, nævnes som løsningen på den situation Danmark står i og vil stå i fremover, når det kommer til angreb fra cyberspace. Hvordan oplever virksomhederne truslen? Hvordan ruster virksomhederne sig mod cyberangreb? Og hvad mener de om forslaget om øget samarbejde i et nationale cybersikkerhedsråd? Det er nogle af de spørgsmål som Janus Sandsgaard, digitaliseringschef i Dansk Erhverv, vil komme ind på i sit oplæg.

Grønbechs Hotel, Allinge, Bornholm, tirsdag 4. september 2018 inkl. overnatning

 

5. møde i november 2018 - Program fortsat under udarbejdelse

 

Med forbehold for ændringer

 

Om Altinget

Altinget er et prisvindende, privatejet, politisk neutralt netmedium grundlagt i januar 2000 med en af de største redaktioner på Christiansborg i ryggen. Vi udgiver 20 fagpolitiske nyhedsportaler og er blandt de mest citerede politiske medier i Danmark. Dertil kommer to gratis netaviser (en med overblik over dansk politik og en om civilsamfundet), to årlige magasinudgivelser samt flere konferencer. Efter stigende efterspørgsel fra vores læsere udvidede vi i 2016 vores online-platform med fysiske netværk, hvor medlemmerne bliver bundet sammen i eksklusive netværksgrupper med fokus på nichepolitiske problemstillinger. Vi kalder det den politiske ARENA, fordi man mødes om aktuelle, centrale politiske emner i et fælles og fortroligt rum.