EU-politiske netværk


Altingets EU-netværk er en mulighed for at møde nøgleaktører med tilknytning til den danske EU-politiske arena og erfaringsudveksle med ligesindede, når vi blandt andet rejser ud i Europa og udforsker og følger med i de aktuelle begivenheder, der har betydning for Danmarks placering i EU.

I april 2020 går turen til London. Her organiserer vi møder med centrale personer i den britiske administration, i det politiske miljø i London, og så besøger vi blandt andet London School of Economics og Financial Times. 

Netværkets faste mødeleder er Thomas Lauritzen. Thomas er Altingets Europa-analytiker og vært for mediets EU-podcast. Gennem to årtier har Thomas dækket alle de store politiske og økonomiske begivenheder i det europæiske samarbejde samt i den vestlige verdens sikkerhedspolitik. Han er dermed en af Danmarks mest erfarne europæiske korrespondenter.


EFTER BREXIT OPTAKT: Møde med den britiske ambassadør

 

Dominic Schroeder, britisk ambassadør i Danmark

Rejsegruppen mødes første gang og hilser på hinanden. Vi varmer op til turen med et møde og gode samtaler med den britiske ambassadør, Dominic Schroeder. Han vil bl.a. fortælle om tiden efter Brexit, håbet for fremtidens aftaler og forholdet til Danmark.
Dominic Schroeder tiltrådte stillingen som Det Forenede Kongeriges ambassadør i Danmark i august 2016 - bare et par måneder efter, at et flertal af de britiske vælgere i juni samme år stemte for at melde landet ud af EU. Inden da var Schroeder blandt andet OSCE-ambassadør i Wien, britisk ambassadør i Slovakiet, samt økonomisk rådgiver og souschef på den britiske ambassade i Berlin.

Ubbes Vinhandel, Ny Vestergade 1, 1471 København K, 13. marts 2020 kl. 13.30 - 16.30


Arena Summit 2020

Altinget og Mandag Morgen inviterer igen til Summit i 2020 med fokus på den store omstilling. Vi beslutningstagere, ledere og udviklingsansvarlige fra både det offentlige, det private og civilsamfundet, som på tværs af brancher og fagområder tager del i omstillingen og bidrager til udviklingen af fremtidens samfund.  
 
Nutidens problemer og fremtidens udfordringer kan ikke mødes med fortidens løsninger, og der er brug for alle sektorer i den grønne omstilling, når alt fra produktionsmetoder til forbrugsmønstre og forretningsområder skal tilpasses den nye virkelighed. Det er afgørende, hvis den danske regerings ambitioner om 70 procents CO2-reduktion inden 2030 og 100 procents CO2-neutralitet inden 2050 skal indfries.  
 
Den digitale udvikling bevæger sig i stadigt hastigere tempo med højteknologiske tigerspring i horisonten. Morgendagens teknologier og den digitale omstilling kommer til at ændre den private såvel som den offentlige sektor. Håbet er, at teknologiske fremskridt fostrer en succesfuld grøn omstilling.  
  
Et stigende pres på velfærden i Danmark skyldes væsentlige ændringer i befolkningssammensætningen. Frem mod 2030 bliver der flere ældre, og arbejdsstyrken skrumper, mens antallet af nyfødte nu er højere end de seneste årtier. For at matche befolkningsudviklingen er vi nødt til at gentænke velfærden og omstille den til et nyt og grønnere digitalt samfund.  

På Summit mødes vi for både at hæve blikket og se de tre store udfordringer i øjnene, når vi fordeler os og dykker ned i:  
Digital omstilling | Grøn omstilling | Velfærdsomstilling  

Øksnehallen, 26. marts 2020 kl. 9.30 - 16.30

 

TUREN GÅR TIL LONDON: ER DER ET LIV EFTER BREXIT?

Se fremad sammen med Londons politiske eksperter, journalister og repræsentanter for både erhvervslivet og den britiske regering.

Efter en overbevisende sejr ved det britiske parlamentsvalg 12. december vender den konservative leder Boris Johnson tilbage som en kraftigt styrket premierminister. Det baner vejen for, at Storbritannien kan træde ud af EU ved slutningen af januar 2020. Men hvad betyder det for briterne - og for os andre?

Forholdet til en af Danmarks vigtigste naboer i Europa er slet ikke afklaret endnu, selv om Brexit bliver til virkelighed i år. Nu begynder en ny og måske endnu sværere fase, der også har stor betydning for EU og Danmark. For godt nok har Boris Johnson lovet at få ambitiøse aftaler om fremtidens forhold til EU på plads, inden Brexit-traktatens overgangsordning udløber ved udgangen af 2020. Men holder det?

Hvordan bliver livet i overgangsordningens limbo? Hvilken slags handelsaftale kan og vil briterne lave med EU? Hvad er perspektivet for de danske fiskere, fødevareindustrien, rederierne og andre dele af dansk erhvervsliv? Bliver briterne primært vores partnere eller vores konkurrenter i fremtiden? Forstår vi overhovedet, hvad de seneste års kaos har gjort ved Storbritanniens økonomi, politiske liv og sammenhængskraft? 
Med andre ord: Er det stadig det samme Forenede Kongerige, vi bliver naboer til, når Brexit er virkelighed?

HVOR OG HVORNÅR? London, 16.-17. april 2020 (en overnatning)
 
HVAD? To dages netværks-seminar om konsekvenserne af Brexit for britisk samfundsliv, politik og økonomi – og perspektivet for Storbritanniens fremtidige forhold til EU og Danmark.
 
HVORDAN? Altingets Europa-analytiker Thomas Lauritzen, der har over 20 års erfaring som journalist og redaktør i Bruxelles, tager dig med på opdagelse fra Westminster til Fleet Street og City of London.
Sammen med andre interessevaretagere fra danske organisationer og myndigheder kommer du til at møde centrale britiske eksperter, politiske aktører, embedsmænd og repræsentanter for det britiske erhvervsliv. Programmet omfatter bl.a. besøg på London School of Economics, avisen Financial Times og hos britiske myndigheder. Om aftenen spiser vi middag med gæster og diskuterer, hvad det hele mon betyder for os i Danmark.


DAGSPROGRAM (foreløbigt):
  
TORSDAG: Forskere, medier og interesseorganisationer 

  • Vi mødes på hotellet kl. 11.00 til check in og en bid mad
  • Første besøg er på London School of Economics, hvor vi mødes med professor Simon Hix og andre politiske forskere
  • Næste stop er redaktionslokalerne på avisen Financial Times, hvor vi skal tale med politisk redaktør George Parker og andre skribenter.
  • Vi slutter af med en fælles middag med gæster om aftenen 


FREDAG: Politikere og myndigheder 

  • Morgenmad hos Danmarks ambassade i London med skræddersyet Brexit briefing ved Lars Thuesen, ambassadør, Storbritannien
  • Vi besøger House of Commons kl. 10.00
  • Møder med relevante politikere fra begge sider af debatten for og imod Brexit
  • Besøg hos topembedsmænd i et eller flere relevante ministerier 

Et mere præcist program for fredagen offentliggøres snarest muligt

 
Du kan se frem til at møde...
Simon Hix, politolog, professor i europæisk politik og prorektor, London School of Economics and Political Science 

Hix besidder ikke alene stor viden om britisk politik og Storbritanniens forhold til EU. Han har også i mange år været betragtet som en af Europas førende eksperter i europæisk partipolitik, Europa-Parlamentet og europæiske valghandlinger. Simon Hix var en af grundlæggerne af Votewatch, som han i dag er bestyrelsesformand for. Han og hans kolleger er derfor de bedste til at give os den neutrale analyse af, hvor Brexit kom fra – og hvad konsekvenserne er for britisk og europæisk politik.

 

 

 

George Parker, politisk redaktør, Financial Times

George Parker er en af Storbritanniens mest erfarne politiske journalister, kendt og respekteret for sin saglighed og ekspertise i et ofte meget polemisk og politisk styret medielandskab. Parker har dækket Westminster siden Thatchers fald. Han er tidligere leder af Bruxelles-kontoret for Financial Times, og har siden 2007 været politisk redaktør for samme avis. Det er en af de britiske aviser, der har den grundigste og mest afbalancerede dækning af EU. Avisen bliver læst af alle i EU-boblen i Bruxelles. George Parker optræder desuden som analytiker på BBC4’s program ”The Week in Westminster”.Lars Thuesen, Danmarks ambassadør i Storbritannien

Inden han i september 2017 overtog ledelsen af Danmarks ambassade i Sloane Street nær ved Hyde Park og ikke langt fra Westminster, var Lars Thuesen i seks år direktør for Eksportrådet og medlem af Udenrigsministeriets direktion. Thuesen har også beklædt andre chefstillinger i Udenrigsministeriet, bl.a. for Kommunikation, Presse og Kultur samt Borgerservice. Gennem sin karriere har han også ofte arbejdet med EU-politik.


EFTER BREXIT AFRUNDING: Møde med chefen for Udenrigsministeriet

Foruden det forberedende møde i København vil der efter turen til London være et opfølgende møde i september, hvor vi evaluerer og tænker videre i fællesskab. Hvor skal vi for eksempel rejse hen i 2021? Her får vi også besøg af Udenrigsministeriets leder, departementschef Lars Gert Lose. Han vil blandt andet drøfte med os, hvad det er for et Europa, Danmark skal agere i efter Brexit. Hvordan ændrer EU sig efter briternes farvel, og hvad betyder det for os?

Lars Gert Lose, Udenrigsministeriets departementschef

Før sin tiltrædelse som departementschef var Lars Gert Lose 2015-2019 Danmarks ambassadør i Washington. Inden da var Lose bl.a. udenrigspolitisk toprådgiver for statsministeren, politisk direktør og chef for ministersekretariatet i Udenrigsministeriet

Altinget, Ny Kongensgade 10, 1472 København K, 14. september, kl. 9.30 - 12.30 (dato endnu ikke bekræftet)