EU-politiske netværk


Altingets EU-netværk er en mulighed for at møde nøgleaktører med tilknytning til den danske EU-politiske arena og erfaringsudveksle med ligesindede. 

Udover rækken af ordinære netværksmøder, der afholdes i Børsbygningen med tilhørende morgenmad, inviteres der i slutningen af september måned 2018 til et særligt døgnmøde i ekstra behagelige omgivelser på Altingets politiske hotel, Grønbechs, i Allinge på Bornholm. Transport, forplejning og overnatning i den forbindelse er naturligvis inkluderet.

Netværkets faste mødeleder er Thomas Lauritzen. Thomas er Altingets Europa-analytiker og vært for mediets EU-podcast. Gennem to årtier har Thomas dækket alle de store politiske og økonomiske begivenheder i det europæiske samarbejde samt i den vestlige verdens sikkerhedspolitik. Han er dermed en af Danmarks mest erfarne europæiske korrespondenter.

 

Møde med MF'erne 
   

Dette møde giver dig mulighed for at sparre med MF’erne: Peter Hummelgaard Thomsen (S), Kenneth Kristensen Berth (DF) og Jan E. Jørgensen (V). Dagens tema bestemmer medlemmerne af netværket. 

Børsbygningen, onsdag 15. august 2018 kl. 09.00-12.00


---

Døgnmøde - 24. september 2018
Netværkets årlige topmøde finder sted på Grønbechs Hotel i Folkemødets hjemby, Allinge på Bornholm. Omringet af vand og natur får du gennem et døgn mulighed for at møde og diskutere med flere af landets vigtigste aktører. For at give de bedst mulige betingelser for at netværke med med- og modspillere suppleres det faglige program med en dejlig bornholmsk middag i hotellets spisestue og et besøg i hotelbaren, 'Øltinget'.

Program:
- Fly fra København til Bornholm og transport til Grønbechs Hotel, Allinge
- Velkomst og indlogering på hotellet
- Indlæg ved Catharina Sørensen, forskningschef, Tænketanken Europa
- Fælles frokost
- Indlæg ved Kim Jørgensen, EU-ambassadør
- Pause m. kaffe og kage
- Workshop
- Pause og bobler
- Fælles middag med bornholmske råvarer i hotellets egen 'Vilhelm' og 'Øltinget'
- Overnatning med efterfølgende veltillavet morgenmad og transport hjem

 

Indblik i maskinrummet 

Kim Jørgensen, EU-ambassadør

Ifølge en ny undersøgelse har Danmark ingen stærke partnere i EU, hvilket kun kan forventes at blive forværret når Storbritannien forlader Unionen. EU-ambassadør Kim Jørgensen vil fortælle nærmere om de konkrete strategier for, at Danmarks interesser varetages på den bedste måde i EU. I sin egenskab af leder for Danmarks permanente repræsentation ved EU er Kim Jørgensen en absolut nøgleperson. Som den højest placerede faste repræsentant for Danmark i Bruxelles rådgiver ambassa- døren løbende både statsministeren og de andre medlemmer af regeringen i spørgsmål om EU, og han forhandler ofte selv på Danmarks vegne i en lang række afgørende sager, herunder den danske position i forhold til Brexit. Kim Jørgensen kan derfor give os et enestående indblik i, hvordan Danmark agerer i EU’s maskinrum i en svær tid.

(Grønbechs Hotel, Bornholm, mandag 24. september 2018)

 

Suverænitet, ydre trusler – og Brexit


Catharina Sørensen, forskningschef, Tænketanken Europa

Den danske EU-debat opleves som så negativ af mange virksomhedsledere, at flere helt holder sig væk. En række tabte EU-folkeafstemninger har også gjort de såkaldte ’ja-politikere’ håndsky, og senest har Socialdemokratiet meldt ud, at de danske EU-forbehold er fredede. Paradoksalt nok viser gentagne målinger, at danskerne har en rekordhøj opbakning til EU. Forskningschef ved Tænketanken EUROPA tager temperaturen på den danske EU-debat og dens tre x-faktorer: Suverænitet, ydre trusler – og Brexit.

(Grønbechs Hotel, Bornholm, mandag 24. september 2018)

 

---

 

Vil briterne fortryde Brexit, og kan valget gøres om?

Stephen Castle, journalist, New York Times

Vil Brexit nogensinde kunne gøres om? Og er det tænkteligt, at briterne vil fortryde udmeldingen? Med base i London skriver Stephen Castle om Europa i den amerikanske avis New York Times. Han er tidligere politisk redaktør for den britiske avis The Independent og var i en årrække også avisens europaredaktør med base i Bruxelles. Han har unik indsigt i britisk politik og har tidligere vundet en pris for undersøgende journalistik om misbrug af EU-midler. 

Børsbygningen, tirsdag 23. oktober 2018 kl. 09.00-12.00

 

---

 

EU’s fremtid efter Brexit


Rebecca Adler Nissen, professor i international politik, diplomati og EU's udvikling, Københavns Universitet

Den britiske regering har travlt med interne kampe og forhandlingsresultater i forbindelse med Brexit-forhandlingerne. Imens vurderer resten af EU's 27 lande fremtiden. UK's udmelding kan nemlig gøre det lettere at reformere EU og træffe beslutninger i eurozonen, mener Rebecca Adler-Nissen. På netværkets første møde vil professoren komme nærmere ind på landenes tilstand.

Børsbygningen, torsdag 20. december 2018 kl. 09.00-12.00

 

Udsigt til EP-valg i 2019

Anne Mette Vestergaard, kontorchef, Europa-Parlamentets Informationskontor i Danmark

Europaparlamentsvalget er lige om hjørnet, og Anne Mette Vestergaard besøger os for at tale om valgets udvikling og i særlig grad for at tale om det paradigmeskifte, som vi ifølge hende kan forvente.

Dato endnu ikke fastlagt

 

---

 

 Hvor står vi nu?

Claus Grube, ambassadør 

Hvor står vi nu? Hvilket EU ser vi efter udtræden af UK? Og hvilke udfordringer og muligheder udgør brexit for DK? Med ambassadørposter i både Bruxelles og London på sit CV er Claus Grube en af Danmarks mest erfarne EU-diplomater. Han var i en årrække Danmarks faste repræsentant ved EU, hvorefter han blev departementschef i Udenrigsministeriet. Senest har han frem til september 2017 været Danmarks ambassadør i London og dermed fulgt Brexit-forhandlingerne fra første række. Claus Grube har direkte kontakter til en række af de centrale aktører i Bruxelles såvel som i London.

Dato endnu ikke fastlagt

 

Med forbehold for ændringer.

 

Navnenyt

Se flere »