Netværk om fremtidens demokrati


I Altingets netværk om fremtidens demokrati diskuterer vi samfundets store linjer og spørger til demokratiets tilstand, udfordringer og retning. Og vi forsøger hele tiden at gøre diskussionen konkret: hvad betød Facebook for FV19, hvad ved vi egentlig om misinformation og viralt bedrag på nettet, hvordan ser dansk politik ud fra chefredaktørernes stol - og hvordan fra politikernes? Og hvad er de danske erfaringer med at udvide det liberale demokrati med forskellige former for borgerinddragelse?

Netværket er en mulighed for at møde nøgleaktører på tværs af det politiske landskab og indstille sig på en fremtid, hvor både digitalisering og globalisering åbner og lukker døre i samfundet, som vi kender det. Vi samler et netværk bestående af private og offentlige meningsdannere og beslutningstagere til en række møder i København og på Bornholm, hvortil vi ved hvert møde inviterer markante oplægsholdere til at dele viden og aktuel forskning med gruppen og derigennem sætte rammerne for konstruktive debatter og værdifulde bekendtskaber.

Og som et lille nybrud forærer Altinget deltagerne e-bogen In Mistrust We Trust, skrevet af en af tidens vigtigste analytikere af det liberale demokratis tilstand og fremtid, bulgarske Ivan Krastev. En kort, men dyb bog, der skal danne grundlag og ramme for netværkets samtaler om at formulere og drive politik i en ny tid.   

Netværkets faste mødeleder er Esben Schjørring, redaktør på Altinget: magasin, podcastvært og medforfatter til den samtidshistoriske bog om dansk politik i nullerne: "Værdikæmperne - slaget om danskernes sjæl", som udkom på Gyldendal sidste år til en masse femstjernede anmeldelser.

Programmet opdateres løbende og kan ses nedenfor: 

 

Mistillid til politikere - fra politikernes synspunkt

Jakob Ellemann-Jensen, politisk ordfører, Venstre & Pelle Dragsted, debattør og skribent og fhv. MF, Enhedslisten

I løbet af de sidste ti år har danskernes tillid til politikerne været styrtdykkende, og politikkerne er nu den faggruppe, som danskerne stoler allermindst på. Tendensen er ikke unik for Danmark, men er derimod en tendens, der har bredt sig over de vestlige demokratier, og blandt andet har medført, at en bølge af populisme er skyllet ind over Europa og USA. Ved dette møde sætter vi fokus på dem, vi ikke stoler på. To garvede politikere vil gøres os klogere på, hvordan man som politiker agerer i en verden, hvor tilliden til dem er rekord lav, og hvordan de ser, at tilliden kan genvindes. 

Altinget, Ny Kongensgade 10, København, 23. januar 2019, 9.30-12.30

 

Arena Summit 2020

 

Altinget og Mandag Morgen inviterer alle netværksdeltagere til en dag, hvor vidensdeling og erfaringsudveksling er i højsædet, hvor der bliver mulighed for at møde ligesindede og interessefæller – og hvor der er plads til at finde ny inspiration, der kan skabe grobund for nye løsninger og samarbejder. I 2019 samlede Altinget og Mandag Morgen mere end 600 beslutningstagere fra både offentlige organisationer og private virksomheder til den første Arena Summit, hvor der særligt var fokus på udfordringerne for fremtidens velfærds- og sundhedsteknologi, demokrati og bæredygtig vækst. 

I marts 2020 sætter vi igen fokus på nogle af de største samfundsudfordringer og inviterer danske og internationale hovedtalere til at gøre os klogere på, hvordan vi, ved hjælp af nye teknologier, alternative samarbejdsformer og innovative løsninger, kan imødekomme fremtidens udfordringer.

Programmet for dagen præsenteres i efteråret 2019, men I kan se frem til en inspirerende dag med plads til både store tanker og små pauser, hvor der er tid til refleksion, netværksdannelse og diskussioner på tværs af sektorer. 

København, 26. marts 2020, 9.30-16.00

 

Døgnmøde på Kragerup Gods 29. - 30. april

Netværkets årlige døgnmøde finder sted på det skønne Kragerup Gods i Vestsjælland. I flotte omgivelser får du gennem et døgn mulighed for sammen med de øvrige netværksdeltagere at dykke ned i mulighederne for, at medlemmerne selv skaffer medlemmer.

Hvad indholdet skal være – om det skal være et gennemgående, eller der skal være 2 forskellige temaer – bestemmer netværkets deltagere i god tid inden døgnmødet

Overnatning, transport og forplejning er inkluderet fra og til Københavns Lufthavn.

Det overordnede program for turen lyder: 

•   Transport til Kragerup Gods

•   Velkomst og indlogering på hotellet

•   Oplæg og debat

•   Fælles frokost

•   Oplæg og debat

•   Fælles middag med lokale råvarer

•   Overnatning med efterfølgende morgenmad og transport hjem 

Kragerupgårdsvej 33, 4291 Ruds-Vedby, 29.-30. april 2020

 

Online misinformation og cyberkrig 

 

Rebecca Adler-Nissen, professor & Frederik Georg Hjorth, adjunkt, Institut for Statskundskab, KU

Ifølge World Economic Forum udgør online misinformation og cyberkrig en af de største udfordringer, vestlige demokratier står overfor. Spredning af falsk og forkert information bruges både af stater og andre interessenter til strategisk at forføre og forvirre vælgere og underminere demokratiet, og med større og større gennemslagskraft spreder misinformationen sig hurtigere og hurtigere som årene går. På dette møde vil to forskere give os indsigt i, hvordan misinformationen påvirker vores medier, og hvor modtagelige forskellige lande og medieplatforme er for misinformationen. Dermed dykker vi ned i nogle af de mest presserende spørgsmål for demokratiets velbefindende: Hvordan påvirker et løssluppent internet vores demokrati og den offentlige debat – og hvad kan vi gøre ved det?

Kragerup Gods, 29.-30. april 2020 (Endnu ikke bekræftet) 

 

Strategier for borgerinddragelse   

Jacob Torfing, professor, ph.d., Roskilde Universitet

Borgernes deltagelse i demokratiet har i de senere år været en stigende mærkesag i de danske kommuner, men selvom adgangen til at stille borgerforslag i stadig flere kommuner er forordnet, bliver forslagene kun i sjældne tilfælde vedtaget. Til dagens møde diskuterer vi den demokratiske effekt af borgerinddragelse og spørger til, hvordan fremtiden for samspillet mellem politikere og borgere ser ud. Vi får hertil besøg af Jacob Torfing, professor i offentlig forvaltning ved RUC, som vil give sine bud på, hvorledes nye former for inddragelse af borgerne kan være med til at styrke demokratiet og sikre stærk politisk ledelse.

Altinget, Ny Kongensgade 10, København, 28. august 2020, 9.30-12.30