Lobby-netværk


Lobbyisme bedrives på mange måder. Det er dog først og fremmest vigtigt at kunne begå sig i medierne, både de traditionelle og på online platforme. Der er allerede etableret klare veje til at opnå effekt med de rigtige teknikker, hvis de bygger på både taktik og gennemtænkt strategi. Altingets Lobby-netværk giver dig indblik i klassisk interessevaretagelse men har særligt fokus på medier og digitale strategier. Netværket koncentrerer sig derfor især om mediesituationen her og nu samt erfaringer med medieudviklingen.

Netværkets faste mødeleder er kommunikationsrådgiver Lars L. Nielsen, som med mange års erfaring med dansk og international politik trækker på en dyb indsigt i politisk interessevaretagelse og strategisk kommunikation. Tidligere har han været kommunikationsdirektør i Finansrådet og Public Affairs-direktør i Primetime og er i dag selvstændig konsulent med bureauet NielsenNetwork.

Til hvert møde inviterer vi interessante nøgleaktører på området – embedsmænd, politikere og andre erfarne eksperter – til at komme med sit syn på en relevant problemstilling eller egne erfaringer, der lægger op til refleksion og personlig erfaringsudveksling. Tre af møderne afholdes i Børsbygningen i København, et holdes som et døgnmøde på Grønbechs Hotel på Bornholm. Transport, forplejning og overnatning i den forbindelse er naturligvis inkluderet. I marts 2020 afholdes Summit, som er et heldagsarrangement i Øksnehallen, hvor alle netværk samles med forskellige break out sessions og et fagligt program med besøg fra prominente oplægsholder fra ind- og udland.

Programmet for de kommende møder findes her:

 

Politisk gennemslagskraft

 

Søren Toft, Direktør, Toft Kommunikation

Effektiv lobbyisme afhænger for interesseorganisationer og andre lobbydrivende aktører i høj grad af synlighed, troværdighed og politisk gennemslagskraft i øjnene på ledende beslutningstagere. Til dagens møde vil Søren Toft er direktør for kommunikationsvirksomheden Toft Kommunikation og vil, med udgangspunkt i rapporten "Sådan sejrer du på Christiansborg", der er baseret på interviews med 40 nuværende og forhenværende MF'ere, guide os gennem den politiske jungle. Vi ser nærmere på, hvordan politikerne selv ser på politisk interessevaretagelse og får tips og tricks til at bryde igennem den politiske lydmur på Christiansborg.

Blox, Bryghuspladsen 10, 1473 Kbh K - Indgang D, 5. december 2019, kl. 9:30-12:30

 

 

Lobbyisme på naturens vegne

Lars Midtiby, direktør, Danmarks Naturfredningsforening

Den forhenværende Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen udtalte i starten af 2019, at Danmarks Naturfredningsforening var blevet lettere at samarbejde med. En del af forklaringen var interesseorganisations noget utraditionelle samarbejde med den tidligere politiske modspiller Landbrug & Fødevarer. To af de tungeste interesseorganisationer på miljø- og klimaområdet gik i starten af 2019 sammen om et fælles, opsigtsvækkende samarbejde, der skulle sikre "bedre udnyttelse af arealerne - til gavn for både natur, klima og landmænd", som det hed i udspillet. Vi spørger direktør i DN, Lars Midtiby, hvordan samarbejdet kom i stand, hvordan forhandlingerne om det fælles udspil forløb og hvilke forhindringer, de to interesseorganisationer stødte på undervejs. Vi bliver ligeledes klogere på, hvilke resultater udspillet har medført til gavn for landbrugets og naturens største interesseorganisationer.

Altinget, Ny Kongensgade 10, København, 30. januar 2020, kl. 09:30-12:30

 

Arena Summit 2020 - Morgendagens ledelse

Altinget og Mandag Morgen inviterer alle netværksdeltagere til en dag, hvor vidensdeling og erfaringsudveksling er i højsædet, hvor der bliver mulighed for at møde ligesindede og interessefæller – og hvor der er plads til at finde ny inspiration, der kan skabe grobund for nye løsninger og samarbejder. I 2019 samlede Altinget og Mandag Morgen mere end 600 beslutningstagere fra både offentlige organisationer og private virksomheder til den første Arena Summit, hvor der særligt var fokus på udfordringerne for fremtidens velfærds- og sundhedsteknologi, demokrati og bæredygtig vækst. 

I marts 2020 sætter vi igen fokus på nogle af de største samfundsudfordringer og inviterer danske og internationale hovedtalere til at gøre os klogere på, hvordan vi, ved hjælp af nye teknologier, alternative samarbejdsformer og innovative løsninger, kan imødekomme fremtidens udfordringer.

Programmet for dagen præsenteres i efteråret 2019, men I kan se frem til en inspirerende dag med plads til både store tanker og små pauser, hvor der er tid til refleksion, netværksdannelse og diskussioner på tværs af sektorer. 

Øksnehallen, Halmtorvet 11, København, 26. marts 2020 9.30-16.00

 

Døgnmøde på Bornholm - 6. maj 2020

Netværkets årlige døgnmøde finder sted på Grønbechs Hotel i Folkemødets hjemby, Allinge. I Bornholms flotte omgivelser får du gennem et døgn mulighed for at netværke på tværs og fordybe dig i de faglige oplæg, vi bringer i spil. Overnatning, transport og forplejning er naturligvis inkluderet fra og til Københavns Lufthavn.

Program:

Fly fra København til Bornholm og transport til Grønbechs Hotel, Allinge
'Personer forgår - magten består' - Oplæg ved Sarah Steinitz, Analyse og Tal
Fælles frokost i gårdhaven
'Til forsvar for plastik' Oplæg ved Thomas Drustrup, Plastindustrien
Casearbejde i grupper
Fælles middag med bornholmske råvarer i hotellets egen 'Vilhelm' og 'Øltinget'
Overnatning med efterfølgende morgenmad og transport hjem.

 

Kort over den danske magtelite 

Sarah Steinitz, Analyse og Tal

Hvem udgør den danske magtelite i dag? Og hvordan har fordelingen af magten i det danske samfund udviklet sig i de seneste fem år? Det er nogle af de spørgsmål, som Sarah Steinitz, sammen med sine medforfattere Anton Grau Larsen og Christoph Houman Ellersgaard, har sat sig for at besvare i bogen "Personer forgår - magten består", der udkom på Hans Reitzels Forlag i starten af 2019. Analysen af fordelingen af magt i det danske samfund kortlægger 5.500 bestyrelser, råd og udvalg med mere end 55.000 poster fordelt på mere end 40.000 personer. Men kan en sådan magtanalyse egentlig bruges til? Og hvordan kan det være nyttigt, at have indsigt i fordelingen af magten i et samfund, når man beskæftiger sig med politisk interessevaretagelse og lobbyisme? Vi spørger medforfatter til analysen, Sarah Steinitz, når hun gæster netværket på årets døgnmøde.

Grønbechs Hotel, Allinge, 6. maj 2020

 

Myter, mikroplast og misforståede miljøhensyn - Plastindustriens kamp for reel grøn omstilling og dialog

Thomas Drustrup, adm. direktør, Plastindustrien

Plastindustrien er brancheorganisation for mere end 250 danske virksomheder, der til sammen beskæftiger over 25.000 medarbejdere. I de seneste år har anvendelsen af plastik som materiale været genstand for kritik fra miljø- og klimaforkæmpere. Plastaffald i naturen og verdenshavene trækker overskrifter i alverdens medier. Men hvordan håndterer industrien den voksende kritik? Og hvordan kan man aflive sejlivede myter om plast, når store miljø- og klimaorganisationer, sammen med størstedelen af det politiske landskab, peger fingre af plastindustrien, som en af de store klimasyndere? Vi spørger adm. direktør i Plastindustrien, hvordan man arbejder imod misforståede miljøhensyn og myter, men samtidig anerkender nogle af de klima- og miljøudfordringer, vores brug af plast fører med sig.

Grønbechs Hotel, Allinge, 6. maj 2020

 

Reddet på målstregen - Lobbyisme og interessevaretagelse i Danske Regioner

Adam Wolf, adm. direktør, Danske Regioner

Nedlægningen af regionerne var et af de helt store temaer i valgkampen i foråret 2019, hvor Venstre og en række andre partier i blå blok lagde op til en omfattende reform af sundhedsvæsenet, der bl.a. indebar en nedlægning af regionerne. Det blev dog som bekendt Socialdemokratiet, der løb med valgsejren og regionerne blev dermed reddet. Men hvordan håndterede Danske Regioner at befinde sig i dette politiske stormvejr? Og hvordan agerer og kommunikerer man som offentlig institution, der skal varetage egne interesser? Vi inviterer adm. direktør i Danske Regioner, Adam Wolf, med til dagens møde og bliver klogere på strategier og politisk interessevaretagelse hos en af landets største arbejdsgiverorganisationer.

Ny Kongensgade 10, København, tirsdag 25. august 2020 kl. 09:30-12:30

 

 

(Med forbehold for ændringer)