Uddannelse & Kurser

Masterclass i adfærdsforandring

Adfærdsforandring i praksis

 

Om uddannelsen


LokationOperate, Jesper Brochmands Gade 10, 2200 København N

Opstartsdatoer
Efterår 202420. september 2024
Ledige pladser

Adfærdsforandring tilbyder et helt nyt sæt værktøjer, uanset om dit mål er at ændre adfærd hos borgere, virksomheder eller medarbejdere i din egen organisation. Flere ministerier, styrelser, kommuner og organisationer får øjnene op for potentialet. Men hvordan tager man skridtet fra idé til praksis?

På masterclassen vil en kombination af forskningsbaserede indsigter og praktiske cases gøre dig i stand til at identificere adfærdsudfordringer og tage stilling til, hvordan adfærdsforandring kan bringes i spil som løsning. Vi uddanner dig ikke til adfærdsdesigner, fordi vi mener adfærdsforandring kræver en kombination af stærke fagligheder. Derimod klæder vi dig på til at skabe et adfærdsprojekt fra bunden og lede det sikkert i mål. Du får altså værktøjer til at skabe og lede projekter, der kan flytte adfærd.

På uddannelsen tager vi udgangspunkt i din egen case i form af et eksekveringsklart projekt. Du skaber altså dit eget adfærdsprojekt med udgangspunkt i en aktuel udfordring fra din organisation, og får sparring undervejs fra kursusleder, deltagere og eksperter. 

Dit udbytte: 

  • Indsigter fra adfærdsforskningen og metoder til at arbejde med at nudge en anden adfærd frem gennem adfærdsdesign.
  • Bekendtskab med mange konkrete eksempler fra både offentlige organisationer og virksomheder.
  • Mulighed for at arbejde med din egen case igennem forløbet samt masser af sparring.
  • Værktøjer til at identificere adfærdsudfordringer og bruge adfærdsforandring som løsning ved hjælp af de ni adfærdsdrivere.
  • Egenskaber til at scope, designe og lede et adfærdsprojekt fra start til slut med inddragelse af de rigtige specialistkompetencer.
  • Evnerne til at kvalitetssikre adfærdsprojekter herunder udvikle og gennemføre effektmåling og evaluering.

     

Masterclass henvender sig til dig, der arbejder med at skabe forandringer og ændre adfærd. Måske er du beslutningstager i en offentlig organisation eller ansvarlig for konkrete borger- og virksomhedsrettede projekter i eksempelvis et ministerium eller en styrelse. Lige meget hvad, så er dette din mulighed for at klæde dig selv på til at udvikle, lede og kvalitetssikre projekter med adfærdsforandring.

Kursusleder

Torben Clausen Direktør, Operate

Torben er udviklingsdirektør i forandringsbureauet Operate. Operate er specialister i at skabe samfundsforandringer, og her spiller forandring af adfærd blandt borgere og ansatte en nøglerolle. Torben har arbejdet som specialist i adfærdsforandring og metoder til adfærdsdesign gennem flere år. Han har stået i spidsen for udvikling af Operates metoder indenfor adfærdsforandring.

Program

Undervisningsforløbet er praktisk orienteret og sætter dit arbejde med adfærdsprojekter i fokus. Vi giver dig værktøjerne til at sætte mål, definere succeskriterier og gennemføre adfærdsprojekter, der gør en forskel. Du lærer at designe, lede og gennemføre et adfærdsprojekt fra A-Z.

1. ModulAdfærdsudfordringer er overalt! 20. september 2024 kl. 10.00 - 16.00

Kostvaner, trafiksikkerhed, arbejdsmiljø, ressourceforbrug. Mange af tidens største politiske problemer hænger sammen med adfærden hos borgere og virksomheder.

Dette første modul drejer sig om at give en grundig indføring i de forskellige tankegange inden for adfærdsforandring, der bygger på en række forskellige videnskaber fra antropologi, til psykologi og adfærdsøkonomi. Vi får et 360-graders indblik i, hvor bredt et fagligt og praktisk spektrum adfærdstilgangen kan anvendes indenfor.

Gæster: Alexander Sebald, Head of department, Økonomisk Institut (CBS)

Alexander er Head of Department på Økonomisk Institut ved Copenhagen Business School. Han vil tage os gennem de grundlæggende tankegange i feltet særligt med
afsæt i Daniel Kahnemans forskning. Han vil give os en solid forståelse for, hvor de nye metoder og tilgange indenfor studiet af adfærd kommer fra. Alexander har
samtidig lovet at have nogle konkrete øvelser med, så vi kan opleve nogle af de overraskende facetter af menneskelig adfærd på egen krop.

2. ModulRundt i adfærdshjulet 24. september 2024 kl. 10.00 - 16.00

I andet modul går vi i dybden med, hvordan vi lærer af det, der virker, og det, der ikke virker. Vi dykker ned i nogle af de vigtigste cases, der har løst problemer inden for opsparing til pension, mobilitet, sundhed, beredskab og arbejdsmiljø, og analyserer, hvilke adfærdsdrivere der har været styrende for indsatserne og hvorfor netop disse har haft positiv effekt. Vi arbejder med udfordringen i at tage de gode elementer fra succesfulde udenlandske adfærdsprojekter og implementere i en lokal, dansk kontekst.

 

 

3. ModulForstå dit adfærdsproblem 3. oktober 2024 kl. 10.00 - 16.00

Vi tager hul på arbejdet med procesmodellen, som er bygget over British Design Councils Double Diamond model. Vi stiller skarpt på, hvad det kræver at skabe et succesfuldt adfærdsdesign fra definitionen af den specifikke adfærdsudfordring, til analysen af de drivere, der er i spil i målgruppen, til udviklingen af den effektive indsats. Vi ser på bevægelsen fra at stille en skarp definition af adfærdsudfordringen til at indhente de afgørende indsigter i målgruppen og brugerens rejse før, under og efter adfærden, som er grundlaget for en klar adfærdsstrategi. Til sidst ser vi på, hvordan man snævrer ind og skaber en klar adfærdsstrategi. Vi vender blikket imod adfærdsforandringer internt i organisationer og ser på adfærdspåvirkning i mødet mellem mennesker og gennem ledelse og de greb, som ligger i motivering og påvirkning af de involverede i forandringsprojekter. Vi stiller samtidig skarpt på de digitale platforme og får en masse konkrete input til, hvordan et godt adfærdsdesign kan se ud her.

Gæster: Randi Hovmann (Peytz Creative) og Andreas Mogensen (Venzo)

Randi er kreativ direktør i Peytz og specialist i digital adfærd. Randi er særligt optaget af et optimere digitale flows, så organisationer lykkes med at skabe den ønskede adfærd på deres hjemmesider og andre platforme. Randi er også optaget af de mørke mønstre på nettet og optræder jævnligt som ekspert indenfor området.

Andreas er konsulent hos Venzo og arbejdet med adfærdsforandring hos en række virksomheder. På modulet vil han sætte fokus på hvordan adfærdsdesign og forandringsledelse spiller sammen, særligt fra et virksomhedsperspektiv. Andreas kommer med eksempler fra f.eks. Novo Nordisk og Rambøll og inddrager nogle lavpraktiske eksempler på, hvordan et maildesign kan øge responsraten og brugerinvolveringen. På dagen vil han Introducere til EAST, der er et rammeværktøj der kan benyttes som en enkel metode til at designe beslutningsmiljøer.

Figur: Double Diamond model

Med udgangspunkt i Operates videreudvikling af den anerkendte Double Diamond-model bliver du guidet gennem dit adfærdsforandringsprojekt fra idé og indsigt, til eksekvering og evaluering.

4. ModulAdfærdsforandring i praksis - fra strategi til forandring 10. oktober 2024 kl. 10.00 - 16.00

I dette modul er fokus på at sikre, at vores adfærdsløsning har effekt. Vi ser på de foreløbige erfaringer med at arbejde med prototyper og brugerfeedback. Vi ser på, hvordan vi gennem løbende test bliver klogere på, om adfærdsstrategien og løsningerne er de rette, eller om der skal foretages justeringer. På den måde får vi løbende indsigt i, hvordan målgruppen reagerer på adfærdsdesignet, og når indsatsen til sidst skal implementeres og skaleres, er den blevet udviklet og valideret i praksis.

I dette modul dækker vi også effektmåling og evaluering. Hvilke metoder for effektmåling er det muligt at anvende, så vi sikrer et konkret billede af effekten? Hvad er de praktiske muligheder for at måle effekten på kort og langt sigt, og hvad er alternativerne til et randomiseret forsøg?

Vi vender samtidig blikket imod adfærdsforandringer internt i organisationer og ser på adfærdspåvirkning i mødet mellem mennesker og gennem ledelse og de greb, som ligger i motivering og påvirkning af de involverede i forandringsprojekter.

Oplægsholder: Marianne Strøm Hansen, medlemsdirektør, Akademikernes A-kasse.

5. ModulSelvstudier og feedback 23. oktober 2024 kl. 10.00 - 16.00

Det næstsidste modul indeholder fordybelse og selvstudier. På baggrund af arbejdet i de tidligere moduler dykker vi ned i arbejdet med adfærdsudfordringer fra vores egne organisationer. Hver især definerer og designer vi et adfærdsprojekt, som giver mulighed for at anvende værktøjerne i praksis.

Som deltager definerer du en konkret adfærdsudfordring og på baggrund af Operates adfærdsmodel kortlægger du de adfærdsdrivere, der skaber barrierer men også muligheder for at komme i mål med den konkrete adfærdsforandring. Du planlægger hvilke metoder, det vil være relevant at anvende til at udforske feltet og hvem i din organisation, der skal bidrage til projektet. Du opstiller et koncept for effektmåling og designer processen fra start til slut, så du efter det sidste modul er klar til at trykke på knappen og lede dit eget adfærdsprojekt.

Vi guider dig i dine selvstudier og giver dig en template med researchspørgsmål, som du skal udfylde i dine studier. Du søger input fx i din egen organisation eller ved at foretage dine egne researchstudier online eller i litteraturen, hvor spændende cases kan hjælpe til at inspirere dig i dit eget projekt.

6. ModulSæt det hele i spil 31. oktober 2024 kl. 10.00 - 16.00

I det afsluttende modul fokuserer vi på dit eget konkrete projekt, for nu er det tid til at sætte prikken over i’et.

Du bruger alt, hvad du har lært i de foregående fem moduler, og sammen med de andre deltagere får du mulighed for at sparre og lære af deres idéer og konkrete elementer i deres projekter. Du gennemgår dit eget projekt, får konstruktiv kritik og gode idéer med på vejen, og du giver feedback på de andres gode projekter.

Vi vender samtidig blikket fremad og taler om potentialer og udfordringer for fremtidens arbejde med adfærdsforandringer. Det gør vi gennem en paneldebat, hvor vi både får perspektiver fra forskningsverdenen og adfærdskonsulenten.

Nu har du gennemført Operate og Altingets MasterClass i adfærdsforandring og er klar til at designe og lede dine egne skarpe adfærdsforandrende projekter og skabe værdi i din egen organisation.

Gæster: Per Rystrøm (Operate), Andreas Lieberoth (AAU) og Alexander Sebald (CBS)

Per er direktør i Operate. Han har mere end tyve års erfaring med at rådgive centrale politiske aktører og udvikling af adfærdsforandrende kampagner. Per vil tale om, hvordan adfærdsindsigter kan anvendes i policyudvikling.

Andreas er lektor på DPU, Aarhus Universitet, og medredaktør på antologien Adfærdsdesign. Andreas arbejder blandt andet med ”gamification” og vil tale om, hvordan man kan bruge spilmekanikker til at påvirke adfærd. 

Derudover får vi igen besøg af Alexander, som vi kender fra masterclassens første modul.

Tilmelding

Pris pr. person.
32.995kr. ekskl. moms
Vi kontakter dig inden for 2-3 hverdage.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

0:000:00