Gå til
tilmelding

Må direktøren blande sig i foreningens politiske debatter?

Annonce: Jonatan Schloss og Christian Freitags samarbejde som henholdsvis direktør og formand i PLO har været præget af flydende grænser mellem, hvem der gjorde hvad. Det har langt hen ad vejen skabt et unikt og stærkt samarbejde.


Annoncørbetalt indhold

Tirsdag morgen med croissanter og varm kaffe mødtes en god flok bestyrelsesmedlemmer, direktører og andre interesserede til morgenmøde hos Rud Pedersen Public Affairs i Kunstforeningen Gl. Strand. Selvfølgelig under coronasikre forhold. Omgivet af smukke spejle og kæmpestore runde lamper bøjet i neonrør i alle regnbuens farver mødtes Christian Freitag og Jonatan Schloss til en samtale om deres nu forhenværende samarbejde.

Christian Freitag er for nylig gået af som formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), hvor Jonatan Schloss er direktør. Deres samarbejde har fungeret en del anderledes, end man ellers kender til fra lignende interesseorganisationer. Hvor formanden normalt ikke blander sig i den daglige drift og direktøren normalt ikke blander sig i det politiske arbejde, har Christian Freitag og Jonatan Schloss haft en mere flydende arbejdsfordeling.

”Vi har begge udviklet os i jobbet. Jeg startede et halvt års tid før Jonatan, så vi var begge nye på samme tid. I starten var det meget traditionelt bygget op, at jeg var den politiske og lægefaglige talsmand, og Jonatan var den tekniske og strategiske. Rollerne var mere opdelte i starten, end den har været de sidste par år. Det handler om en tillid, der bliver bygget op undervejs. Jeg fandt ud af, hvad jeg skulle bruge Jonatan til for at være en god formand, og Jonatan fandt ud af, hvad han skulle bruge mig til for at være en god direktør,” siger Christian Freitag.

”Vi begyndte at kunne se, at der var et eller andet, der fungerede, i det vi lavede. Så begyndte jeg at komme mere og mere ind over økonomien, og Jonatan hjalp os med at kommunikere nogle ting, som jeg godt kan kommunikere, men jeg gør det på min måde. Men når Jonatan gør det, er der nogle andre, der lytter,” siger han.

Det gode samarbejde er egentlig kommet ret naturligt. De har aldrig haft en snak om, hvor skabet skal stå, og hvem der skal gøre hvad.

”Det der med at tale om vores samarbejde er ikke det, vi har brugt mest tid på. Vi har prøvet os sammen og set, hvad der fungerede. Vi har aldrig haft den dybe snak om, hvad vi hver især er gode til,” siger Jonatan Schloss.

”De fleste sekretariatschefer ser sig selv som nogle, der skal skabe deres formand og få formanden til at føle sig godt tilpas. Sådan ser jeg ikke min rolle. Jeg skal gøre ham klogere, for min rolle er at PLO skal have indflydelse,” siger han.

Direktøren blander sig

Et af de områder, overlappet i Jonatan Schloss og Christian Freitags samarbejde er kommet til udtryk, er særligt i medlemskommunikationen på Facebook.

”I facebookgruppen bidrager Jonatan især med en masse data og tal til at bakke PLO’s dagsorden op. Jeg bruger eksempler fra min verden, mens Jonatan tager sig af at forvalte hele samfundets interesser og fakta,” siger Christian Freitag, og Jonatan Schloss uddyber:

”Når det kommer til medlemsmøder, er det altid Christian, der står på talerstolen. Facebook-gruppen er en slags moderne medlemsmøde, der er non stop og hele tiden. Men det er lidt anderledes. For der er mange stemmer hele tiden. Der begyndte jeg at blande mig. Til at starte med på det faktuelle,” siger Jonatan Schloss.

Der var derfor mange, der undrede sig over, hvorfor en person fra sekretariatet pludselig skulle blande sig i debatten.

”Mange reagerede stærkt på det. En lukket facebookgruppe er jo lidt et ekkokammer – du bliver kun bekræftet og hører dit eget ekko hele tiden. Så når der kommer en, der ikke er læge, og blander sig for meget, bliver de trætte af det. Så Christian har nogle gange bedt mig om at hoppe ud af en debat eller lige trække mig lidt mere tilbage, fordi jeg simpelthen provokerede for mange,” siger Jonatan Schloss.

”Hvis du ikke kaster viden ind i ekkokammeret, vokser konspirationsteorier som svampe,” siger han.

Har også været irriterende

Det har dog også betydet, at medlemmerne indimellem har været forvirrede over, hvem de skulle henvende sig til.

”I mine øjne er Christian politiker, selvom han også er praktiserende læge. Men jeg har oplevet, at medlemmerne er begyndt at tagge mig, hvis de har haft holdninger til, at noget er for dårligt, hvor jeg har sagt, at de er nødt til at henvende sig til en af politikerne i organisationen,” siger Jonatan Schloss.

Det er dog ikke altid, samarbejdet har været en dans på roser. Christian Freitag har til tider været enormt irriteret over, at Jonatan Schloss har udfordret hans holdninger eller er gået til ham.

”Vi har haft ugentlige møder, hvor vi tester hinanden på alle mulige små scenarier. Der har vi en udfordring, som Jonatan slet ikke kan lade med – og som også var en af grundene til, at vi ansatte ham som direktør – hvor man bare synes, han er vildt irriterende, fordi han gentager de samme ting og går til mig. Men selvom jeg har været enormt irriteret over ham til tider, har det kun været et sundt tegn på vores samarbejde,” siger Christian Freitag.

Læs mere om Bestyrelsesarbejde i interesseorganisation her