Gå til
tilmelding

Program

Verdensmålsugen

22.-24. September 2021


Program torsdag d. 23. september

Lancering og debat 08:30-09:00

Altinget varmer op til åbning af nyt nichemedie: Altinget Verdensmål

Altinget

 

Tilmeld

Vi går i luften med Altinget: Verdensmål senere denne fredag. I den anledning har vi inviteret nuværende og tidligere toppolitikere på scenen for at give en forsmag på, hvad det nye nichemedie dækker. Hør, hvad vores gæster mener om, hvordan Folketinget, og det politiske niveau i det hele taget, kan tage verdensmål ind i det daglige arbejde, uden det ender som tomme hensigtserklæringer.

 

Deltager:

 • Steen Christiansen, borgmester i Albertslund Kommune

Interviewer:

 • Jakob Nielsen, chefredaktør, Altinget

Arrangeret af Altinget

 

Debat 09:00-10:00

Byggeriets vej mod verdensmålene - et fælles ansvar

Arkitektforeningen og Bygherreforeningen

 

Tilmeld

Bygninger danner rammen om vores sociale liv og fællesskaber, arbejdspladser, velfærdsinstitutioner, industri mm., men står samtidigt for 40 % af den samlede CO2-udledning og for mere end 1/3 af al det affald, vi som samfund genererer. Det er blot nogle af de negative faktorer, som gør verdensmålene vigtige som afsæt for udviklingen af det byggede miljø og de mange aktører og beslutningstagere, der spiller ind i dette. Men hvordan får vi tænkt verdensmålene ind fra start? Hvordan gør vi de komplekse mål og delmål konkrete, og hvordan sikrer vi en fælles forståelse af mål og midler fra den tidlige planlægning til udvikling og opførelsen af små som store byområder, bygninger og byrum? Mød et panel af arkitekter og offentlige og kommunale bygherrer og investorer, der beskæftiger sig indgående med verdensmålene i en inspirerende samtale om, hvordan forskere, arkitekter og bygherrer arbejder med verdensmålene i dag, hvad mulighederne er, hvor udfordringerne opstår - og hvad man kan gøre ved det.

Relevant for verdensmål 11

Deltagere:

 • Ulrich Schmidt-Hansen, kommunaldirektør i Gladsaxe Kommune
 • Mette Mogensen, by- og boligudviklingschef, DOMEA
 • Natalie Mossin, arkitekt og institutleder, Institut for Bygningskunst og Teknologi ved Det Kongelige Akademi
 • Laila Kildesgaard, direktør, KL
 • Jonathan Houser, arkitekt og stifter af Jonathan Houser Aps og studieadjunkt på Bygningskunst og kultur ved Det Kongelige Akademi

Moderator:

 • Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen

Sponsoreret af Realdania

 

Debat 10:00-11:00

Sådan bliver unge hørt!

Verdensmålsakademiet/Verdens Bedste Nyheder

 

Tilmeld

Kommunalvalget er lige om hjørnet. Unge har været dagsordensættende, når det kommer til kampen for klimaet. Men når det kommer til andre verdensmål som eksempelvis uddannelse og sundhed, har vi endnu ikke set den samme bevægelse. Og hvis vi skal lykkes med verdensmålene, skal unges engagement tages alvorligt og styrkes. Unge skal inddrages i både beslutninger og løsninger. For det er deres fremtid, det handler om. Vær med, når Verdens Bedste Nyheders nye Verdensmålsambassadører tager temperaturen på, hvordan unge kan engagere sig i andre vigtige emner i vores samfund. Fra paneldeltagernes forskellige perspektiver undersøger vi udfordringer, muligheder og løsninger, når det kommer til at styrke unges engagement lokalt, i politik, i det brede samfund og i verdensmålene.

Deltagere:

 • Thomas Østergaard, verdensmålsambassadør fra Verdensmålsakademiet og Byrådsmedlem / Ikast-Brande
 • Freja Fokdal, kandidat til kommunalvalg
 • Jesper Christensen, børne- og ungdomsborgmester, Københavns Kommune

Moderator:

 • Mikkel Lassen, verdensmålsambassadør og retorikstuderende

Sponsoreret af Realdania

 

Debat 11:00-12:00

Er øremærket barsel til fædre det rigtige skridt på vejen til ligestilling mellem kønnene?

Altinget/Mandag Morgen

 

Tilmeld

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er blevet enige om at foreslå øremærkning af 11 barselsuger til fædre. Selvom aftalen reelt er en minimumsimplementering af EU-direktiv, går bølgerne højt blandt de politiske partier og interesseorganisationer i Danmark. For skal staten overhovedet blande sig i, hvordan familierne tilrettelægger deres barsel? Skal vi indskrænke den enkeltes frihed i ligestillingens navn? Andre hævder omvendt, at barselsaftalen slet ikke går langt nok, hvis den virkelig vil fremme verdensmålet om ligestilling mellem kønnene fx i lederstillinger på arbejdsmarkedet – et område hvor Danmark halter betragteligt efter andre lande, vi normalt sammenligner os med. Det er blot nogle af de spørgsmål, som er blevet rejst i kølvandet på den nye barselsaftale. Kom til højaktuel debat om barselsaftalen under Verdensmålsugen.

Deltager:

 • Frederik Vad Nielsen, forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom
 • Majbrit Berlau, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
 • Ole Birk Olesen, Liberal Alliance 

Moderator:

 • Esben Schjørring, politisk redaktør, Altinget

 

Debat 12:00-13:00

Hvordan bygger vi et bedre samfund?

2030-panelet

 

Tilmeld

Finansministeren skriver i handlingsplanen for FN's verdensmål, at vi skal efterlade et bedre samfund. Hvad ligger der i ordet bedre? Finansminister Nicolai Wammen skriver indledningsvist i regeringens nye handlingsplan, at ”vi skal kæmpe for, at vi efterlader et bedre samfund til vores børn, end det vi overtog.” Det er både rigtigt og vigtigt, og det er i virkeligheden ordet “bedre”, vi nu skal fokusere på, udfolde, forklare og præcisere. For én ting er klart: Det bedre samfund er ikke bare et samfund, hvor vi har mere af det samme. Det er bedre i betydningen: Et andet samfund. Ikke business as usual, men business og politik as unusual; det er det, der er tale om og behov for.  Det er ikke en videreudvikling af det samfund, vi kender - det danske velfærdssamfund. Det er udvikling af et nyt og ændret velfærdssamfund. Det nye er, at der er tale om et bæredygtigt velfærdssamfund, og det er et velfærdssamfund, der er udviklet eller transformeret til et nyt samfund med Verdensmålene som det nye og klare kompas. Debatten kommer ind på tematikker som udvikling/afvikling, positivt afledte effekter af arbejde med Verdensmål, bæredygtighed, solidaritet og rettigheder.

 

Deltagere:

 • Rasmus Stuhr Jakobsen, formand for Globalt Fokus og direktør i Care Danmark
 • Lisbeth Trinskjær, formand Folkehøjskolernes Forening 
 • Lene Dammand Lund, rektor Det Kongelige Akademi 
 • Louise Holck, direktør Institut for Menneskerettigheder 
 • Anemone Birkebæk, direktør for partnerskaber hos UN Live

Moderator:

 • Katherine Richardson, professor, Københavns Universitet

Finansieret og arrangeret af 2030-panelet

 

Debat 13:00-15:00

Enabling the Digital Green Transition

Nordisk Ministerråd

 

Tilmeld

The Nordic Council of Ministers hosts this theme session where the potentials, barriers and challenges related to a digital green transition in the Nordic and Baltic region are discussed. The session kicks off with a short introduction to the key findings and 10 policy recommendations from a newly-released report Enabling the Digital Green Transition in the Nordic and Baltic countries delivered by Tænketanken Mandag Morgen. Experts from across sectors and regions are invited on stage to discuss how policy innovation can be a driver that accelerates a digital green transition. Join us to shed light on the challenges and possible solutions. The second part of the session takes a deep dive into “open green data”, where we invite data-suppliers, public authorities as well as Nordic and Baltic companies that utilize open green data for innovation to highlight best practices and inspire us to move forward.

Especially relevant for these SDGs: 9, 11, 13 & 17

Deltagere:

 • Helena Saren, Head of Carbon Neutral Finland Mission, Business Finland
 • Niina Aagaard, Chief Operating Officer, Nordic Innovation
 • Jaana Sinipuro, leading specialist, A Fair Data Economy, SITRA Finland
 • Astrid Herdis Jacobsen, Senior specialist, World Bank
 • Kiann Stenkjær Hein, Govtech expert and managing consultant, PA consulting
 • Christian Ingemann, Project Director, Think Tank Mandag Morgen
 • Søren Skov Bording, Director, Centrer Denmark
 • Christian Tangene, Rådgiver Grønne Anskaffelser, Norge

Moderator:

 • Nynne Bjerre, journalist

Finansieret af Nordisk Ministerråd

 

Debat 15:00-16:00

Accelerating the circular economy in the Nordics - join us to shed light on the challenges and promising trends, learn from experts and be inspired by trailblazing frontrunners

Nordic Circular Hotspot 

 

Tilmeld

How can we accelerate the circular economy in the Nordics? How can we further develop our design, ways of producing and using products to approach fully sustainable market segments? Can we redefine growth in the Nordics through reuse, reduction, repairing, regeneration and systems change? Circular Economy is on everybody’s lips and a lot of industry related strategies and national policies are on their way – mostly uncoordinated and hard to navigate for the stakeholders. Nordic Circular Hotspot, through the support of Nordic Innovation, is aiming at bringing the leading Nordic stakeholders together in order to secure a coordinated, transparent and dynamic common approach to market development and regulatory issues. For this event we will present two Nordic companies, which are leading the way with ambitious circular design and business models and discuss how we accelerate the transition to an inclusive, resource-efficient, regenerative and circular market in the Nordic region.

Deltagere:

 • Kim Hjerrild, Head of Circular Economy, Lifestyle & Design Cluster
 • Einar Kleppe Holthe, Founder, Natural State
 • Henrik Holm, co-founder, Wehlers

Moderator

 • Christian Ingemann, Project Director, Think Tank Mandag Morgen

Finansieret af Nordic Circular Hotspot

 

Debat 16:00-17:00

Verdensmålene – en god forretning?

Global Compact Network Denmark

 

Tilmeld

Hvordan kan virksomheder implementere og arbejde med verdensmålene og styrke deres forretning. tre virksomheder fra forskellige sektorer vil dele deres syn og erfaringer med at arbejde med verdensmålene som et konkurrenceparameter.

Relevant for verdensmål 8 og 9

 

Deltagere:

 • Jens Holmegaard, CEO Shark Solutions- Dansk cleantech virksomhed
 • Mads Berendt Søndergaard, chef for ansvarlige investeringer -BankInvest, Dansk Kapitalforvalter
 • Jess Fleischer, CEO & Founder, Son of a Tailor- Dansk tech-funderede modevirksomhed

Moderator:

 • Sara Krüger Falk, direktør, Global Compact Network Denmark

 

Filmvisning og debat 17:00-19:00

Hvad er fremtiden for Afghanistans børn?

THE WHY Foundation

 

Tilmeld

Hvad er fremtiden for Afghanistans børn efter Talibans magtovertagelse? Hvad er deres håb, hvordan er deres liv? Og hvad gør vi bedst for at nå dem og støtte dem? Journalist, forfatter og dokumentarist Nagieb Khaja er netop vendt hjem fra Afghanistan og giver sit bud efter visningen af hans anerkendte dokumentarfilm Mit Afghanistan. THE WHY’s CEO Mette Hoffmann Meyer beskriver, hvordan dokumentar kan nå folk på bjerge og i landsbyer kloden rundt og støtte dem i at forstå deres rettigheder og demokratiets tandhjul. I My Afghanistan giver Nagieb Khaja mobiltelefoner til lokale og beder dem filme deres liv. Resultatet er et blik ind i en 20 år lang krig, der nu er slut. Men kampen om værdier og ytringsfrihed fortsætter. For at bekæmpe ulig adgang til information producerer og donerer THE WHY dokumentarfilm til partnere i hele verden bl.a. sammen med BBC. THE WHY’s vision er at gøre undersøgende dokumentarfilm om verdensmål og menneskerettigheder tilgængelige for hvem som helst, hvor som helst.

Relevant for verdensmål 10 og 16

 

Deltagere:

 • Nagieb Khaja, journalist, forfatter og dokumentarist
 • Mette Hoffmann Meyer, CEO, THE WHY Foundation

Moderator:

 • Jonas Keiding Lindholm, direktør, Tænketanken Mandag Morgen, Altinget Arena

Arrangeret af THE WHY Foundation